Turcijai neizdosies izvairīties no atbildības

© Pixabay.com

ASV Augstākā tiesa pirmdien atteikusies izskatīt Turcijas prasību noraidīt divas demonstrantu prasības izmaksāt kompensāciju par ievainojumiem, ko demonstranti guva no Turcijas drošības dienesta aģentiem protestos Vašingtonā 2017.gadā, kad Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans atradās vizītē ASV galvaspilsētā.

Tiesneši noraidīja Turcijas apelācijas sūdzību par zemākās instances tiesas lēmumiem, ļaujot turpināt tiesvedību un noraidot Turcijas apgalvojumu, ka tai ir imunitāte pret šādu tiesvedību ASV saskaņā ar federālo likumu, kas ierobežo ASV tiesu jurisdikciju attiecībā uz tiesas prāvām pret ārvalstu valdībām.

Lietas centrā ir sadursmes starp protestētājiem un Erdogana apsargiem pie Turcijas vēstnieka rezidences Vašingtonā 2017.gada 6.maijā. Erdogans bija ieradies ASV galvaspilsētā, lai tiktos ar toreizējo prezidentu Donaldu Trampu. Incidents saspīlēja attiecības starp Turciju un ASV.

Sūdzības ASV tiesā tika iesniegtas 2018.gadā. Vienu sūdzību iesnieguši 15 prasītāji, bet otru - pieci prasītāji. Viņi vēlas saukt Turcijas valdību pie atbildības un pieprasa kompensāciju par gūtajiem ievainojumiem - smadzeņu satricinājumiem un izsistajiem zobiem.

Sūdzību iesniedzēji pieprasījuši desmitiem miljoniem dolāru lielas kompensācijas, liecina tiesas dokumenti.

Turcija kautiņā pie vēstniecības vainoja demonstrantus, kas saistīti ar Kurdistānas Strādnieku partiju (PKK), bet Vašingtonas policijas priekšnieks to atzinis par brutālu uzbrukumu miermīlīgiem protestētājiem.

Vašingtonā vairākiem Turcijas drošības dienesta aģentiem un citiem kautiņā iesaistītajiem dalībniekiem tika izvirzītas kriminālapsūdzības par uzbrukumu. Divi no apsūdzētajiem, kas nebija Erdogana apdzes pārstāvji, atzina savu vainu. 2018.gadā prokurori atcēla apsūdzības 11 aģentiem.

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija bija aicinājusi Augstāko tiesu neizskatīt Turcijas apelācijas prasības, lai izvairītos no tiesas prāvām, norādot, ka situācijā, kad ārvalstu drošības darbinieki izmanto spēku veidā, kas nav saistīts ar amatpersonu aizsardzību no miesas bojājumiem, viņi rīkojas ārpus to tiesiskās imunitātes lauka.

ASV zemākās instances tiesas lēma par labu protestētājiem.

Svarīgākais