Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 249. diena. Jaunākā informācija [papildināts 19:47]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 30. oktobrī. Ukraina jau astoņus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

19.47. Krievijai izstājoties no "labības darījuma", šobrīd ir bloķēta 218 kuģu kustība, vēsta pravda.com.ua.

17.51. Ukrainas bēgļu izmitināšanai Rīgā plāno pielāgot sociālo dzīvojamo māju Ūnijas ielā 49. Par to otrdien, 1.novembrī, plāno lemt Rīgas domes Mājokļu un vides komitejā.

16.10. Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels svētdien kritizējis Krieviju par izstāšanos no "labības darījuma" un aicinājis Maskavu grozīt savu lēmumu.

Borels tviterī norādīja, ka Krievijas izstāšanās no vienošanās par Ukrainas labības un citu pārtikas produktu transportēšanu no Ukrainas Melnās jūras ostām pakļauj riskam pārtikas krīzes risināšanā tik ļoti nepieciešamo graudaugu un un mākslīgo mēslojumu galveno eksporta ceļu.

15.29. Lielo zaudējumu dēļ Krievijas algotņu organizācija "Vagner", kas kopā ar Krievijas karaspēku cīnās Ukrainā, ievērojami pazeminājusi prasības jaunajiem kaujiniekiem, teikts Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas izlūkdienesta svētdien publiskotajā atskaitē.

Agrāko nosacīti augsto vervēšanas standartu vietā tagad "Vagner" pieņem darbā pat ieslodzītos ar nopietnām medicīniska rakstura problēmām, ziņoja britu izlūkdienests.

13.31. Sevastopoles līcī sestdien nodarīti postījumi vismaz trim Krievijas Melnās jūras flotes kuģiem, tviterī paziņojusi brīvprātīgo aktīvistu grupa "GeoConfirmed", kas analizē atklātos avotos pieejamo informāciju.

Izanalizējot aculiecinieku publiskotos video, aktīvisti apstiprināja, ka Krievijas karaspēks mēģinājis notriekt bezpilota lidaparātus no divām dažādām pozīcijām, tai skaitā no helikoptera. Uz viena bezpilota lidaparāta tika nomestas sprāgstvielas.

12.42. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 71 200 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Diennakts laikā iznīcināti 950 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 2672 tankus, 5453 bruņutransportierus, 1724 lielgabalus, 383 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 197 zenītartilērijas iekārtas, 274 lidmašīnas, 252 helikopterus, 1412 bezpilota lidaparātus, 352 spārnotās raķetes, 4120 automobiļus un autocisternas, 16 kuģus un ātrlaivas, kā arī 154 specializētās tehnikas vienības.

11.41. Ukraina saņēmusi no Slovēnijas 28 tankus "M-55S", paziņojusi Slovēnijas Aizsardzības ministrija. Apmaiņā par tanku piegādi Ukrainai Slovēnija saņems 40 militāros transporta līdzekļus no Vācijas.

09.05. Ukrainas karš tomēr ir jāuzskata par Krievijas prezidenta Vladimira Putina karu, par ko pamata vaina jāuzņemas tieši viņam, nevis visai krievu tautai, intervijā aģentūrai LETA norādīja Zviedrijas bijušais premjerministrs un ārlietu ministrs, Eiropas Ārlietu padomes līdzpriekšsēdētājs Karls Bilts.

00.10. Krievija apturējusi dalību tā dēvētajā labības darījumā par Ukrainas labības un citu pārtikas produktu transportēšanu no Ukrainas Melnās jūras ostām, sestdien pavēstīja Krievijas Aizsardzības ministrija.

Lēmums pieņemts sakarā ar dronu uzbrukumiem kuģiem Sevastopolē, Krievijas okupētajā Krimā, par ko iepriekš pavēstīja okupantu ieceltais vietvaldis.