Bijušais Zviedrijas premjers Bilts saskata kodolbriesmu draudus Hersonā

© SCANPIX

Bijušais Zviedrijas premjers un ārlietu ministrs, Eiropas Ārlietu padomes līdzpriekšsēdētājs Karls Bilts nesen tvītoja par bažām, ka Krievija varētu izmantot kodolieročus Hersonā. Viņš aģentūrai LETA skaidro savu bažu pamatotību.

Es neizslēgtu kodolieroču pielietošanas iespēju Hersonas tuvumā. Redzam, ka viņi evakuē savējos no Hersonas. Vai viņi to dara, lai atdotu pilsētu? Ziniet, Putins nav tāds cilvēks. Tāpēc kodolieroču pielietošanas scenāriju reģionā mums nevajadzētu izslēgt,

sacīja K. Bilts.

Savukārt uz jautājumu, kādu viņš saredz Ukrainas nākotni, K. Bilts arbildēja:

"Labas cerības rada tas, ka viņi pauda vēlmi kļūt par Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsti un ES teica - jā. Protams, pats process prasīs laiku. Svarīgi ir tas, ka viņi ir uz eiropeiskās modernizācijas un demokratizācijas ceļa - un, jā, viņiem jau ir demokrātija, par to šaubu nav - un viņi vēlas doties Rietumu virzienā. Bet mēs arī apzināmies, ka viņiem vēl ir prāvs ceļš ejams. Mums jāpalīdz, cik vien spējam, viņiem izveidot funkcionētspējīgu demokrātisku sabiedrību un jāpanāk Ukrainas drošība. Arī pēc kara Ukrainas drošība būs diezgan sensitīvs jautājums. Ceru, ka kādu dienu Ukraina būs pilnvērtīga ES dalībvalsts," sacīja K. Bilts.