ASV liek diplomātiem ar ģimenēm pamest Nigērijas galvaspilsētu

© Reuters/Scanpix/Leta

ASV ceturtdien deva rīkojumu mazāk būtiskajam diplomātiskajam personālam ar ģimenēm atstāt Nigērijas galvaspilsētu Abudžu, kā iemeslu minot "paaugstinātu teroristu uzbrukumu risku".

ASV Valsts departaments nekonkretizēja šos draudus, bet savā kopsavilkumā par Nigēriju brīdināja, ka "teroristi var uzbrukt bez brīdinājuma", vēršoties pret lielveikaliem, tirgiem, viesnīcām, restorāniem, bāriem vai skolām.

ASV vēstniecība Abudžā svētdien aicināja amerikāņus ierobežot savu pārvietošanos, ņemot vērā "paaugstinātu teroraktu risku Nigērijā, īpaši Abudžā". Šādu brīdinājumu atkārtoja arī Lielbritānija, Kanāda un Austrālija.

Astoņdesmitajos gados uzceltā Abudža vēsturiski ir bijusi droša pilsēta, bet nemiernieki, kas saistīti ar grupējumu "Islāma valsts", ir uzņēmušies atbildību par vairākiem uzbrukumiem apkārtējos rajonos pēdējo sešu mēnešu laikā.

Nigērijas iekšējās drošības aģentūra ir aicinājusi iedzīvotājus saglabāt mieru un veikt "nepieciešamos piesardzības pasākumus", savukārt policija ir likusi galvaspilsētā sarīkot pretterorisma mācības.

Abudžas rajona iedzīvotāji, tostarp Rietumvalstu diplomāti, ir satraukti par drošību pēc jūlijā notikušas masveidīgas ieslodzīto izlaušanās no Kudžes cietuma Abudžas nomalē.