Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Francijā par vairākiem gadiem palielinās pensionēšanās vecumu

© EPA/Scanpix/Leta

Francijas prezidents Emanuels Makrons trešdien paudis apņēmību īstenot iecerēto pensiju reformu un palielināt pensionēšanās vecumu par trim gadiem.

Makrons intervijā telekanālam "France 2" pavēstīja, ka reformas īstenošana sāksies nākamajā gadā.

Līdz 2031.gadam minimālais vecums, no kura iespējams saņemt pilnu pensiju, pakāpeniski tiks palielināts no 62 līdz 65 gadiem, paziņoja prezidents.

Makrons tomēr norādīja, ka ir gatavs apspriest pensionēšanās vecumu ar arodbiedrībām un, iespējams, veikt izmaiņas.

Izmaiņas attieksies uz cilvēkiem, kas strādājuši pietiekami ilgi, lai kvalificētos. Tiem, kuri neatbilst nosacījumiem, piemēram, sievietes, kas pārtraukušas savu karjeru bērnu dēļ, jau pašreiz jāstrādā līdz 67 gadiem.

Francijā visi strādājošie saņem valsts pensiju. Bez reformām valdībai nāktos samazināt pensijas lielumu, norādīja Makrons.

Makrona dibinātā centriskā partija "Uz priekšu, Republika!" (REM) un tās sabiedrotie jūnijā zaudēja vairākumu parlamentā, kā rezultātā valdībai tagad grūtāk panākt likumu pieņemšanu parlamenta apakšpalātā. Lielākā daļa opozīcijas partiju, kā arī arodbiedrības, iebilst pret pensiju sistēmas reformām.

Makrons trešdien piedāvāja sadarbību likumdevējiem, kas pārstāv konservatīvo Republikāņu partiju, lai ieg''utu parlamenta atbalstu reformām.

Valdība šonedēļ izturēja trīs neuzticības balsojumus, kurus ierosināja opozīcijas deputāti no kreisajām un galēji labējam partijām, lai protestētu pret īpašo konstitucionālo pilnvaru izmantošanu budžeta likumprojektu pieņemšanā, apejot parlamentu.

2019.gada nogalē pensiju reforma Francijā izraisīja plašus protestus un streikus. Sākoties Covid-19 pandēmijai, valdība nolēma apturēt debates par šo jautājumu.