Pirmo reizi Polijas vēsturē vienlaicīgi demontēs četrus padomju armijas pieminekļus

© AP/Scanpix/Leta

Polijā ceturtdienas rītā dažādos reģionos vienlaicīgi sāksies četru pieminekļu demontāža, kuri uzstādīti par godu padomju armijai.

Polijas Nacionālās piemiņas institūts (IPN) atzīmēja, ka vienlaikus četru pieminekļu demontāža notiks pirmoreiz valsts vēsturē.

Process tiks translēts tiešajā ēterā IPN vietnē un IPN reģionālo nodaļu lapās sociālajos tīklos. Tas sāksies plkst.9 pēc Varšavas laika (plkst.10 pēc Latvijas laika).

Sarkanarmijas pieminekļu demontāža notiks Opoles vojevodistes Glubčices un Bičinas pilsētās Polijas dienvidrietumos, Rietumpomožes vojevodistes Bobolices pilsētā valsts ziemeļrietumos un Sventokšiskas vojevodistes Stašovas pilsētā Polijas dienvidaustrumos.

Visi četri pieminekļi "pateicībā Sarkanarmijai" šajās pilsētās tika uzstādīti jau 1945.gadā.

IPN vadītājs Karols Navrockis martā aicināja vietējo pašvaldību iestādes aktivizēt dekomunizāciju un komunisma laikmeta nosaukumu un simbolu aizvākšanu no publiskās telpas.

Polijā pēdējā laikā ir demontēti vairāki padomju laika pieminekļi, tostarp Sarkanarmijas un padomju ģenerāļu pieminekļi. Visos šajos gadījumos tas izraisīja Krievijas vēstniecības un Krievijas Ārlietu ministrijas asus protestus.