Aptaujā noskaidro, kuras valstis ukraiņi uzskata par draudzīgākajām. Kāpēc Latvija nav to vidū?

© Dmitrijs Suļžics / F64

Ukraiņu skatījumā draudzīgākās valstis ir Polija, Lietuva, Lielbritānija, ASV un Kanāda, bet Ungārija, kas iepriekš tika uzskatīta par neitrālu, tagad tiek uzskatīta par naidīgu, liecina trešdien publicētie aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar aptauju, ko sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums "Reiting" veicis 8. un 9.oktobrī, 86% aptaujāto uzskata, ka Polija noteikti ir draudzīga pret Ukrainu, 11% uzskata Poliju par drīzāk draudzīgu un 21% par neitrālu.

Ukraiņi par draudzīgām uzskata arī Somiju, Zviedriju, Dāniju, Franciju, Šveici, Vāciju un Japānu. Apmēram puse aptaujāto Turciju un Kazahstānu uzskata par draudzīgām, un aptuveni 40% uzskata šīs abas valstis par neitrālām attiecībā pret Ukrainu.

Ķīnu vairums ukraiņu joprojām uzskata par neitrālu attiecībā uz Ukrainu, savukārt Ungāriju 41% respondentu uzskata par naidīgu, 26% par neitrālu, 21% - par draudzīgu.

Par absolūti naidīgām valstīm aptaujātie uzskata Baltkrieviju (85%) un Krieviju (97%).

Pēdējo mēnešu laikā ir uzlabojusies ukraiņu attieksme pret Kanādu, Poliju, Lietuvu, Lielbritāniju un ASV, bet attieksme pret Franciju nav mainījusies. Turpinās pasliktināties ukraiņu attieksme pret Ķīnu, īpaši salīdzinot ar 2021.gadu.

Aptaujā, kas tika veikta pa telefonu, piedalījās 1000 respondenti vecumā no 18 gadiem visos reģionos, izņemot īslaicīgi okupētās Krimas un Donbasa teritorijas, kā arī teritorijas, kurās aptaujas veikšanas brīdī nebija mobilo sakaru.