Ukrainas kara 245. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:37]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 26. oktobrī. Ukraina jau astoņus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21.37. Polijas parlamenta augšpalāta vienbalsīgi pieņēmusi rezolūciju, atzīstot Krievijas valdību par teroristisku režīmu.

Senatori arī aicina visas valstis, kas iestājas par mieru, demokrātiju un cilvēktiesībām, ieņemt analoģisku nostāju pret Krievijas valdību.

20.22. Ukrainas armijas pretuzbrukums valsts dienvidos Hersonas apgabalā palēninājies lietainā laika dēļ, intervijā amerikāņu telekanālam "Fox News" paziņojis Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs.

"Mēs arī turpinām mūsu pretuzbrukuma kampaņu dienvidos. Tieši tagad zināmi laika apstākļi - es runāju par lietu - mūs palēnina. Bet mēs izmantojam taktiku soli pa solim, lai atgūtu mūsu ciemus, metru pa metram un kilometru pa kilometram, un mēs turpināsim to darīt," uzsvēris ministrs.

19.26. Saskaņā ar baltkrievu pagrīdes ziņām Baltkrievijas Gomeļas apgabalā vietējie kara komisariāti veic slēptu kravas auto vadītāju un mehāniķu mobilizāciju, vēsta Ukrainas Aizsardzības ministrijas izveidotā tīmekļa vietne "sprotyv".

18.25. Eiropas drošības arhitektūras nākotnē Ukrainai ir jābūt NATO dalībvalstij, Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu sacījis, trešdien Briselē tiekoties ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu.

Kā uzsvēris Reinsalu, Ukrainai šobrīd kritiski svarīgi ir saņemt pretgaisa aizsardzības sistēmas un raķetes no NATO dalībvalstīm.

16.38. Ukrainas armijas pretuzbrukums valsts dienvidos Hersonas apgabalā palēninājies lietainā laika dēļ, intervijā amerikāņu telekanālam "Fox News" paziņojis Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs.

15:20. Lietuvas Bruņoto spēku komandieris Valdemārs Rupšis nākamajā Valsts Aizsardzības padomes sēdē ierosinās nenodot Ukrainai pašgājējas haubices "PzH 2000" un pretgaisa aizsardzības sistēmas NASAMS. "Man ir nepieciešami instrumenti. Mēs nevaram izpildīt uzdevumus bez spējām, lai to paveiktu, tomēr uz spēles ir mūsu spējas, kad mums vairs nav vairāk ko dot," ģenerālleitnants Rupšis trešdien sacīja žurnālistiem Pabrades mācību poligonā. "Es to ieteikšu. Mums ir jāmeklē citi atbalsta veidi." Viņš arī pieļāva, ka Lietuva varētu Ukrainai piegādāt ieročus, ja tiktu iegādāti jauni ieroči esošo aizvietošanai.

14:16. ASV prezidents Džo Baidens un jaunais Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks otrdien sarunās apņēmušies kopīgi strādāt, lai atbalstītu Ukrainu, paziņojis Baltais nams. "Līderi vienojās, ka ir svarīgi strādāt kopā, lai atbalstītu Ukrainu un sauktu Krieviju pie atbildības par tās agresiju," paziņoja Baltais nams.

12.50. Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs nedomā, ka krievi paliks Hersonā līdz ielu kaujām. "Atklāti sakot, es neticu, ka krievi rīkos ielu kaujas. Tas viņiem nav izdevīgi, " Rezņikovs teicis intervijā "Fox News".

12.32. Okupētajā Mariupolē cilvēki joprojām dzīvo teltīs un gatavo uz ugunskura. Pēc pilsētas domes informācijas, teltis atrodas pie kinoteātra "Savona", kur krievu apšaudes laikā slēpās pilsētas iedzīvotāji.

11.54. ASV uzņēmums "Raytheon Technologies" nodevis ASV valdībai divas pretraķešu aizsardzības sistēmas "NASAMS", kas drīzumā tiks uzstādītas Ukrainā.

"Mēs tikko piegādājām divas "NASAMS" sistēmas (..). Mēs piegādājām divas no tām valdībai pirms pāris nedēļām. Tā nekavējoties tiks uzstādītas Ukrainā," intervijā ziņu kanāla CNBC raidījumā "Squawk on the Street" pavēstīja "Raytheon Technologies" vadītājs Gregs Heiss.

10.58. 26.oktobrī Kijivas apgabala Bučanskas un Višgorodas rajonos sapieri turpina sprādzienbīstamu priekšmetu likvidēšanu, vietējie iedzīvotāji var dzirdēt sprādzienu skaņas, informē Kijevas reģionālā militārā pārvalde.

10.19. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers, tiekoties Kijivā, vienojās atbalstīt pilsētu partnerību un Šteinmeiera simbolisko patronāžu Čerņigovas apgabala atjaunošanai, raksta portāls "Pravda.com.ua".

09.41. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 68 900 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Diennakts laikā iznīcināti 480 iebrucēji. Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 2628 tankus, 5351 bruņutransportieri, 1686 lielgabalus, 379 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 192 zenītartilērijas iekārtas, 271 lidmašīnu, 248 helikopterus, 1379 bezpilota lidaparātus, 350 spārnotās raķetes, 4076 automobiļus un autocisternas, 16 kuģus un ātrlaivas, kā arī 149 specializētās tehnikas vienības.

09.08. Izraēlas prezidents Īzaks Hercogs otrdien atklājis, ka dalās izlūkošanas informācijā ar ASV, lai pierādītu, ka Irāna piegādājusi Krievijai militāros bezpilota lidaparātus. Hercogs arī aicināja ieņemt stingrāku nostāju pret Irānu, ko Izraēla uzskata par savu lielāko draudu. Hercogs vizītē Vašingtonā tikās ar ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu un trešdien viņam plānota tikšanās ar ASV prezidentu Džo Baidenu.

08.15. Krievija mēģina savervēt bijušos Afganistānas armijas karavīrus karam Ukrainā, atsaucoties uz saviem avotiem, ziņo amerikāņu žurnāls "Foreign Policy".Žurnāls vēsta, ka bijušie Afganistānas armijas elites vienības karavīri, kurus apmācījuši ASV un Lielbritānijas instruktori, saņem piedāvājumus par dāsnu atlīdzību pievienoties Krievijas karaspēkam Ukrainā. Nav zināms, kā vārdā vervētāji rīkojas, taču žurnāla avoti liecina, ka aiz šiem mēģinājumiem stāv Krievijas algotņu organizācija "Vagner".

07.52. Krievija otrdien oficiāli informējusi ASV par stratēģisko kodolspēku militāro mācību "Grom" sākšanu, kuru laikā tiks palaistas ballistiskās raķetes, kas spēj nest kodolgalviņas, paziņoja Pentagona un Valsts departamenta amatpersonas.

"Ziņojot par mācībām, Krievija pilda savas bruņojuma kontroles saistības," sacīja Pentagona pārstāvis Patriks Raiders. "Šie paziņojumi mazina risku, ka tiek nepareizi novērtēta situācija," norādīja Valsts departamenta pārstāvis Neds Praiss.

07.09. Ukraiņu skatījumā draudzīgākās valstis ir Polija, Lietuva, Lielbritānija, ASV un Kanāda, bet Ungārija, kas iepriekš tika uzskatīta par neitrālu, tagad tiek uzskatīta par naidīgu, liecina trešdien publicētie aptaujas rezultāti.

05.39. Krievijas augstskolās ar nākamo mācību gadu tiks ieviests jauns ideoloģisks mācību priekšmets par "Krievijas dižo nākotni" un "pūstošajiem Rietumiem", ziņo tīmekļa ziņu vietne "Meduza". Ziņu avoti, kas pietuvināti Kremlim, izskaidroja šo iniciatīvu ar to, ka jauniešiem jāsaprot, kurp un kāpēc virzās Krievija. Jaunā mācību priekšmeta izstrāde tiek pārraudzīta no Krievijas prezidenta administrācijas.

04.36. Jaunais Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks otrdien telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski apliecināja Lielbritānijas nelokāmu atbalstu Ukrainai.

"Premjerministrs sacīja, ka atbalsts Ukrainai no Lielbritānijas puses viņa amata laikā būs tik spēcīgs kā jebkad, un prezidents Zelenskis var rēķināties ar to, ka britu valdība arī turpmāk izrādīs solidaritāti ar Ukrainu," paziņoja britu premjera preses dienests.

02.16. Ukrainas artilērijas triecienā Hersonas apgabalā ir nogalināti desmitiem kadiroviešu, otrdien vēstīja Ukrainas ziņu avoti.

"Aizsardzības spēku precīzos artilērijas triecienos Hersonas apgabala Kajiru ciemā ir iznīcināti 30 okupanti, bet vairāk nekā 100 ienaidnieka karavīru palikuši gruvešos," apstiprināja Ukrainas armijas Ģenerālštābs otrdienas vakara ziņojumā.

Pirmdien sociālajos tīklos tika izplatīts video no šī ciema līdz ar informāciju, ka Ukrainas bruņotie spēki veikuši raķešu triecienu kadiroviešu bāzei Hersonas apgabalā.

00.10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis vakar sarunājies pa telefonu ar jauno britu premjeru Riši Sunaku. Zelenskis uzaicinājis viņu apmeklēt Ukrainu.