Ukrainas kara 243. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:08]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 23. oktobrī. Ukraina jau astoņus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22.08. Vācijas kanclers Olafs Šolcs pirmdien Ukrainas atjaunošanai veltītā biznesa forumā Berlīnē paudis atbalstu Ukrainas centieniem iestāties Eiropas Savienībā (ES). "Atjaunojot Ukrainu, darīsim to ar mērķi redzēt Ukrainu kā ES dalībvalsti," sacīja Šolcs. Transporta infrastruktūra, kā arī loģistika un transporta nozare būtu jāattīsta tā, lai valst

21.06. Ukraina pirmdien apsūdzējusi Krieviju, ka tās inspektori aizkavējuši vairāk nekā 165 kravas kuģus, kas devušies uz Ukrainas ostām pēc graudiem.

Krievijas inspektori ievērojami pagarinājuši kuģu pārbaudes laiku, kā rezultātā rindā pie Bosfora iestrēguši vairāk nekā 165 kuģi, un šis skaitlis turpina pieaugt, paziņoja Ukrainas Ārlietu ministrija.

Ministrija uzskata, ka kuģu aizkavēšana ir politiski motivēta.

20.22. ASV nav saskatījušas nekādas pazīmes, ka Krievija būtu nolēmusi izmantot Ukrainā kodolieročus, ķīmiskos vai bioloģiskos ieročus, pirmdien paziņojusi augsta ranga ASV militārpersona.

"Mēs joprojām neesam redzējuši neko, kas liecinātu, ka krievi ir pieņēmuši lēmumu izmantot kodolieročus," žurnālistiem sacīja militārpersona.

19.36. Krievijas kara Ukrainā izraisītajai enerģētikas krīzei un klimata pārmaiņām ir jānoved pie videi draudzīgākas enerģijas, pirmdien Viļņā paziņoja Beļģijas karalis Filips.

"Karam Ukrainā un ārkārtējai klimata situācijai ir jāveicina ātrāka pāreja enerģētikā un atteikšanās no fosilā kurināmā," viņš sacīja Lietuvas Prezidenta pilī.

18.15. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien paziņojis, ka Krievija pasūtījusi aptuveni 2000 dronus no Irānas.

"Katru nakti mūsu debesīs dzirdama Irānas dronu pretīgā skaņa. Pēc mūsu izlūkdienestu datiem, Krievija ir pasūtījusi Irānai aptuveni 2000 [dronus] "Shahed"," Izraēlas laikraksta "Haaretz" organizētajā konferencē sacīja Zelenskis.

Taču nav skaidrs, vai Zelenskis runāja par iepirkumiem, ko Krievija izdarījusi agrāk, vai arī jauniem līgumiem.

17.05. Pret Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīmu jāvērš lielāks spiediens, pirmdien Tallinā tiekoties ar Baltkrievijas demokrātiskās opozīcijas kustības līderi Svjatlanu Cihanousku, uzsvēris Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu. Reinsalu paziņoja, ka Baltkrievijas varasiestādes ir līdzatbildīgas par Krievijas zvērīgo karu Ukrainā, kas turpinās jau astoņus mēnešus. "Krievijas armija izmanto Baltkrievijas munīciju, rezerves daļas un teritoriju, lai veiktu gaisa triecienus Ukrainā, tādēļ Lukašenko un Baltkrievijas vadība ir karā iesaistītā puse," klāstīja Igaunijas ārlietu ministrs.

16.32. Krievijas militārā lidmašīna, kas svētdien Irkutskā nogāzās uz dzīvojamās ēkas, visticamāk, avarēja, jo abi piloti zaudēja samaņu skābekļa trūkuma dēļ, pirmdien vēsta Krievijas mediji. Lidmašīnā Su-30 atradās divi piloti, kas abi gāja bojā. Neviens cilvēks uz zemes necieta.

16.22. Ukrainas militārās izlūkošanas iestādes negaida, ka Krievijas karspēks atkāpsies no okupētās Hersonas pilsētas, Ukrainas dienvidos. Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes priekšnieks Kirilo Budanovs sacīja, ka Krievijas karaspēks gatavojas aizsargāt Hersonu. "Krievu okupanti rada ilūziju, ka viņi aiziet no Hersonas, bet patiesībā viņi tur izvieto jaunas militārās vienības," intervijā interneta laikrakstam "Ukrainska Pravda" sacīja Budanovs.

15.42. Rumānijas aizsardzības ministrs Vasile Dinku pirmdien atkāpies no amata saistībā ar Ukrainas karam veltītiem izteikumiem, kas izpelnījušies plašu kritiku. Ministrs nesen televīzijā izteicās, ka karš Ukrainā var beigties tikai miera sarunās ar Krieviju. Dinku par atkāpšanos paziņoja sociālajos medijos, norādot, ka ir neiespējami sadarboties ar prezidentu. Rumānijas prezidents Klauss Johanniss publiski nosodīja Dinku par viņa izteikumiem, uzsverot, ka tikai Ukraina var izlemt, kad un par ko vienosies.

14.15. Aptauja liecina, ka 86% ukraiņu uzskata, ka bruņotajai cīņai ir jāturpinās, pat ja Krievija nepārtrauks Ukrainas pilsētu apšaudes un nepāriet uz sarunām, vēsta pravda.com.ua. Savukārt tikai 10% aptaujāto atbildēja, ka nepieciešams pāriet uz sarunām, lai pēc iespējas ātrāk izbeigtu apšaudes, pat ja nākas piekāpties Krievijas Federācijai. Arī krievvalodīgo respondentu vidū absolūtais vairākums (66%) uzskata, ka ir jānodrošina bruņota pretošanās, pat ja apšaudes turpināsies. Aptuveni 29% krievvalodīgo aptaujāto bija par sarunu sākšanu, pat ja nākas piekāpties.

12.53. Krievijas propagandas telekanāls RT atlaidis vienu no saviem redzamākajiem propagandistiem Antonu Krasovski, kura nesenie televīzijas ēterā paustie aicinājumi slīcināt un dedzināt ukraiņu bērnus izsaukuši rezonansi kā ārzemēs, tā Krievijā. "Antona Krasovska paziņojumi ir mežonīgi un derdzīgi," ziņapmaiņas profilā "Telegram" ierakstījusi RT vadītāja Margarita Simonjana.

12.00. Kamēr Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns kārtējo reizi nosodīja pret Krieviju vērstās Eiropas Savienības sankcijas, Budapeštas ielās svētdien izgāja tūkstošiem cilvēku, lai protestētu pret valdības piekopto izglītības politiku. Uzstājoties ar runu Zalaegersegā valsts Ziemeļos, viņš apsūdzēja Briseli, ka tās ar sankcijām "šauj uz Ungāriju".

11.13. Izraēla nodevusi Ukrainai izlūkošanas informāciju, kas nepieciešama Irānas dronu notriekšanai, atsaucoties uz kādu Ukrainas amatpersonu, vēsta laikraksts "New York Times" (NYT). "Ukrainas amatpersona, runājot neoficiāli, paziņoja, ka Izraēla sniegusi izlūkdatus, kas ir noderīgi, lai vērstos pret Izraēlas droniem," vēsta laikraksts.

10.23. Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka un aizsardzības ministre Kristīne Lambrehte vēstulē finanšu ministram Kristiānam Lindneram, kas pazīstams ar savu taupīgumu, aicinājušas trīskāršot gada budžetā militārajai palīdzībai Ukrainai atvēlēto summu.

10.14. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 67 940 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Diennakts laikā iznīcināti 470 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējusi 2590 tankus, 5295 bruņutransportierus, 1673 lielgabalus, 375 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 189 zenītartilērijas iekārtas, 270 lidmašīnas, 245 helikopterus, 1370 bezpilota lidaparātus, 350 spārnotās raķetes, 4044 automobiļus un autocisternas, 16 kuģus un ātrlaivas, kā arī 149 specializētās tehnikas vienības.

09.19. Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu, pēc visa spriežot, mēģinājis palēnināt vai apturēt Rietumu militāro palīdzību Ukrainai un vājināt NATO, svētdien biedējot alianses aizsardzības ministrus, jo Krievija Ukrainā cieš militāras neveiksmes, uzskata ASV Kara studiju institūta analītiķi.

08.28. Krievijas resursi ir pietiekami, lai Ukrainā vestu ilgu karu, tāpēc ir svarīgi, lai Rietumi neatslābtu palīdzības sniegšanā, šorīt intervijā LTV "Rīta panorāmā" sacīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Latvijas politiķis atzīmēja, ka palīdzību tagad svarīgi sniegt ne tikai militāru, bet arī finansiālu, lai palīdzētu Ukrainai "pārziemot" un atjaunot Krievijas lielā mērā sagrauto civilo infrastruktūru. Tikmēr Krievija cerot uz Rietumu "nogurumu", tostarp cenšoties negatīvi ietekmēt sabiedrisko domu.

07.08. ASV, Lielbritānija un Francija svētdien kopīgi noraidīja Krievijas apgalvojumus, ka Ukraina gatavojas izmantot "netīro bumbu", kā arī brīdināja Maskavu nemēģināt radīt ieganstus konflikta eskalācijai.Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu ar apgalvojumiem par iespējamu "netīrās bumbas" izmantošanu svētdien nāca klajā telefonsarunās ar vairāku rietumvalstu aizsardzības ministriem.

"Mūsu valstis skaidri apliecināja, ka mēs visi noraidām Krievijas acīmredzami nepatiesās apsūdzības, ka Ukraina gatavojas izmantot "netīro bumbu" savā teritorijā," ar Lielbritānijas un Francijas valdībām kopīgajā paziņojumā norādīja ASV Valsts departaments.

00.10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis noraidījis Krievijas aizsardzības ministra Sergeja Šoigu svētdien telefonsarunās ar vairāku valstu aizsardzības ministriem teikto, ka Ukraina varētu pielietot "netīro bumbu".

"Kad šodien Krievijas aizsardzības ministrs rīko telefona karuseli un zvana aizsardzības ministriem ar stāstiem par tā saukto netīro "kodolbumbu", visi visu labi saprot. Viņi saprot, kas ir visu to netīro lietu avots, ko varat iedomāties šajā karā," pavēstīja Zelenskis.

Svarīgākais