Slovēnijā notiek prezidenta vēlēšanas; par augsto amatu sacenšas septiņi kandidāti

© AP/Scanpix/Leta

Slovēnijā šodien notiek prezidenta vēlēšanu pirmā kārta, kurā startē septiņi kandidāti, un sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka uzvaru gūs konservatīvā ekspremjera Janeza Janšas atbalstītais Anže Logars.

Otrā kārta, kas, pēc visa spriežot, būs jārīko, notiks 13.novembrī.

Saskaņā ar konstitūciju līdzšinējais prezidentam Borutam Pahoram uz trešo pilnvaru termiņu kandidēt nav tiesību.

46 gadus veco ekonomistu Logaru, kurš laikā no 2020. līdz 2022.gadam ieņēma ekonomikas ministra amatu Janšas trešajā valdībā, atbalsta 31,7% slovēņu.

Logars iesniedza pieteikumu par kandidēšanu uz prezidenta amatu septembrī ar 13 000 vēlētāju parakstiem, kas ievērojami pārsniedza 5000 slieksni, līdz ar to viņš startē kā neatkarīgais kandidāts, kaut arī viņu atbalsta Janšas Slovēnijas Demokrātiskā partija (SDS).

Kā liecina pētījumu centra "Ninamedia" aptauja, prezidenta vēlēšanās būs jārīko otrā kārta, un tajā Logaram būs jāsacenšas vai nu ar advokāti Natašu Pircu Musaru, vai eiroparlamentārieti Milanu Brglezu. Viņus šobrīd atbalsta attiecīgi 19,8% un 18,6% pilsoņu.

Vēlēšanu programmā Logars iestājas par stimulējošas ekonomiskās vides radīšanu, jauniešu iekļaušanu un zaļo transformāciju, kā arī lielākas uzmanības pievēršanu drošībai un ārpolitikai.

Savukārt Pirca Musara kā galvenās tēmas izcēlusi cilvēktiesības, cīņu ar nabadzību, iespēju nodrošināšanu jauniešiem un cieņu pret senioriem par viņu savulaik veikto darbu.

Brglezs ir politologs un bijušais parlamenta spīkers. Kopš 2019.gada viņš ir Eiropas Parlamenta deputāts.

Brglezs vēlēšanās startē kā ārlietu ministres Tanjas Fajonas vadītās Sociāldemokrātu partijas (SD) kandidāts, bet viņu atbalsta arī Brīvības kustība (GS) - parlamenta lielākā partija, ko vada premjerministrs Roberts Golobs.