Ukrainas kara 242. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:08]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 23. oktobrī. Ukraina jau astoto mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21.08. Krievija apsver iespēju turpināt sadarbību Starptautiskajā kosmosa stacijā līdz 2028.gadam, neraugoties uz spriedzi ar Rietumiem saistībā ar valsts iebrukumu Ukrainā.

19.40. Lietus dēļ nedaudz lēnāks kļuvis Ukrainas spēku pretuzbrukums Luhanskas apgabalā, paziņojis apgabala administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs. "Mums nedaudz traucē laikapstākļi, jo šobrīd tieši uz Doneckas un Luhanskas apgabalu robežas līst, un tas bremzē ofensīvu, jo tehnika iestrēgst, bet vienalga es ceru, ka tuvākajā laikā mēs saņemsim labas ziņas no Ģenerālštāba par Luhanskas apgabalu," sacīja Haidajs.

18.33. Ukrainas spēki kopš septembra notriekuši 273 Irānas dronus kamikadzes "Shahed-136", svētdien paziņojis Ukrainas Gaisa spēku pārstāvis Jurijs Ihnats.

17.01. Irānas instruktori, kas palīdz Krievijas karavīriem palaist dronus kamikadzes, no okupētās Ukraina daļas nogādāti Baltkrievijā, paziņojis Odesas apgabala kara administrācijas pārstāvis sakariem ar presi Serhijs Bratčuks.

"Dronu "Shahed-136" un citu modifikāciju irāņu instruktori nolēma slēpties. Tagad Baltkrievijas teritorijā. Un ir pierādījumi, ka viņi tika steidzami evakuēti no Ukrainas teritorijas uz Gomeļas apgabalu. Un tur viņi apmāca krievus palaist uz mūsu valsts ziemeļu teritorijām tieši šos dronus, kas tika palaisti uz mūsu valsts dienvidiem, Kijivu," sacīja Bratčuks.

15.06. Krievijā Sibīrijas pilsētā Irkutskā uz dzīvojamo ēku nogāzusies kara lidmašīna un gājuši bojā abi tās piloti, paziņojis apgabala gubernators Igors Kobzevs. "Abi piloti gāja bojā. Neviens no vietējiem iedzīvotājiem nav cietis. Lidmašīna veica izmēģinājuma lidojumu," pavēstīja Kobzevs.

14.20. Lietuvas tehnoloģiju uzņēmuma "Yukon Advanced Optics Worldwide" meitasuzņēmums SIA "Pulsar Optics" ziedojis 150 000 eiro, lai atbalstītu Ukrainas bēgļus Latvijā, pārskaitot līdzekļus vairākām organizācijām. Uzņēmuma " komunikācijas vadītājs Germans Kavalskis norāda, ka "šis gads bijis sarežģīts dažādu iemelsu dēļ, taču mūsu visu uzdevums ir palīdzēt tiem cilvēkiem, kuri, bēgot no kara, nonākuši Latvijā".

12.43. Krievu spēki Ukrainas dienvidos turpina manipulācijas Kahovkas HES, lai pēc tam apsūdzētu Ukrainas armiju, svētdien paziņoja operatīvās pavēlniecības "Dienvidi" apvienotā preses centra vadītāja Natālija Humeņuka.

"Viņi veic noteiktas manipulācijas ar ūdeni, ko viņi mēģina izlaist no rezervuāriem. Viņi turpina šantažēt, ka bruņotie spēki grasās dot kritisku triecienu pašai HES, taču tieši viņi mīnēja kritiskās infrastruktūras objektu un tieši viņi tur atlaida visus Ukrainas strādniekus, atstājot tikai savu pārbaudīto specializēto personālu. Tieši viņi ierobežoja piekļuvi šim objektam un nostiprināja tā režīmu, tas viss tikai norāda uz noteiktu manipulācijas pasākumu sagatavošanu," sacīja Humeņuka.

11.20. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 67 450 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Diennakts laikā iznīcināti 400 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējusi 2584 tankus, 5284 bruņutransportierus, 1667 lielgabalus, 374 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 189 zenītartilērijas iekārtas, 270 lidmašīnas, 245 helikopterus, 1361 bezpilota lidaparātu, 350 spārnotās raķetes, 4039 automobiļus un autocisternas, 16 kuģus un ātrlaivas, kā arī 148 specializētās tehnikas vienības.

10.00. Ukrainas armija gaisa spēki naktī uz 23. oktrobri iznīcinājuši 16 Krievijas armijas palaistos bezpilota lidaparātus "Shahed-136", ziņo portāls pravda.com.ua.

09.06. Nākamgad Ukrainas bēgļu atbalsta pasākuma plāna realizēšanai varētu būt nepieciešami 214,9 miljoni eiro. Iekšlietu ministrija (IeM) saskaņošanā atbildīgajās ministrijās iesniegusi pasākumu plāna atbalsta sniegšanai Ukrainas iedzīvotājiem Latvijā 2023.gadā.

05.30. Krievijas ieceltās okupācijas amatpersonas sestdien mudināja Ukrainas Hersonas apgabala iedzīvotājus nekavējoties pamest Hersonu saistībā ar Ukrainas armijas pretuzbrukumu. Maskavas ieliktenis Hersonā Kirils Stremousovs Krievijas ziņu aģentūrai "Interfax" sestdien paziņoja, ka prom devušies apmēram 25 000 cilvēki. Ukrainas armijas Ģenerālštābs informēja, ka Maskavas spēki pametuši vēl divas apmetnes Hersonā un no trešās evakuē mediķus. Ukrainas spēki virzās uz priekšu Dņepras labajā krastā uz Hersonas apgabala centrālo pilsētu. Hersona bija pirmā no Ukrainas lielpilsētām, kura nonāca krievu kontrolē un tās atgūšana būtu nozīmīgs Ukrainas pretuzbrukuma sasniegums.

00.10. Ukraina sarunas ar Krieviju varētu sākt, kad būs atguvusi visas savas teritorijas 1991.gada robežās, tomēr attiecības ar Krieviju tai nekad vairs nebūs tādas, kādas bija pirms kara, paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Svarīgākais