Tunisijā nemiernieki piespiež atkāpties prezidentu

Tunisijas prezidents Zīns el Abidine Benali ir piekāpies protestētājiem, kas izraisījuši vēl neredzētas nekārtības, un pēc 23 gadus ilgas valdīšanas piekritis atkāpties no amata un pametis valsti.

Prezidenta pilnvaru pildīšanu pagaidām uzņēmies premjerministrs Mohameds Ghanuči, kurš paziņojis, ka „prezidents pagaidām nespēj pildīt savas pilnvaras”.

Protestus izraisīja iedzīvotāju plašā neapmierinātība ar augto korupcijas, inflācijas un bezdarba līmeni. Gāztais prezidents valstī bija izsludinājis ārkārtēju stāvokli, kas aizliedz cilvēkiem pulcēties, savukārt naktīs spēkā ir komandantstunda. Prezidents bija paziņojis arī, ka ir atlaists parlaments un valdība un ka sešu mēnešu laikā tiks rīkotas jaunas vēlēšanas.

Plašas protesta akcijas ir notikušas pie Iekšlietu ministrijas, un tur cilvēki ir izdzenāti ar asaru gāzi. Pagājušās nakts sadursmēs ar policiju nemieru laikā nogalināti vismaz 13 cilvēki. Savukārt pēdējo nedēļu laikā, policijai mēģinot novērst protestu plešanos plašumā, nogalināti varētu būt vairāk nekā 60 cilvēki.