Medijs: Krievijas valdības amatpersonas baidās no Putina, bet tās ir bailes bez cieņas

© SCANPIX

Valdībai un Kremlim pietuvināti avoti izdevumam "Meduza" saka, ka valdības amatpersonām joprojām ir "milzīgas bailes no Putina. Bet tās ir bailes bez cieņas".

Pēc avotu teiktā, attieksme pret prezidentu krasi pasliktinājās pēc pensionēšanās vecuma paaugstināšanas 2018. gadā, ko, pēc sabiedriskās domas aptaujām, neatbalstīja lielākā daļa Krievijas iedzīvotāju. Formāli valdība tika atjaunināta 2020. gadā, kad par premjeru Medvedeva vietā kļuva Mišustins, taču daudzi vidējā līmeņa darbinieki valdībā strādā jau ilgus gadus. Un atceras, ka Putina saskaņotās un apstiprinātās pensiju reformas sekas Kremlis uzgrūda valdībai, un tieši valdība galu galā tika vainota varas reitingu kritumā.

Turpmākajos gados situācija tikai pasliktinājās. Pēc "Meduza" sarunbiedru teiktā, prezidents pamazām pārstājis brīdināt ministrus par to, ko tieši viņš plāno darīt tuvākā vai tālākā nākotnē. Pēc viņu teiktā, sākoties "Covid-19" pandēmijai, Putins galu galā vispār beidza konsultēties ar valdību - un sāka pieņemt visus galvenos lēmumus pats pēc īsas diskusijas ar iekšējo loku, kas pēdējos gados primāri ietver specdienestu un tiesībsargājošo iestāžu vadītājus. Vienlaikus valdībai pietuvinātie avoti atzīmē, ka ministri nav uzdrošinājušies strīdēties ar Putinu pat "negaidītāko" lēmumu priekšā. Un viņi to dara tieši baiļu dēļ: "Kad tika arestēts ekonomikas attīstības ministrs Aleksejs Uļukajevs, visi visu saprata." Pēc avotu teiktā, šīs pašas bailes un Putina nevēlēšanās dzirdēt no saviem padotajiem par problēmām liek daudzām amatpersonām nopietni izrotāt realitāti savos ziņojumos prezidentam. Piemēram, viņi neziņo par sankciju reālajām sekām ekonomikā.

Visas šīs problēmas saasinājās pēc kara sākuma, par kura uzsākšanu līdz pēdējam brīdim pat nezināja daudzas augstākās amatpersonas. Kremlim pietuvināti avoti atzīmē, ka tagad prezidents "nevar dot priekšstatu par nākotni" pat visaugstākajām amatpersonām un lielajiem uzņēmējiem: "Šie cilvēki cieš. Sankciju dēļ viņi zaudē milzīgus līdzekļus. Bet viņiem nepavisam nav skaidrs, vai Kremlis to visu spēs kompensēt."

Svarīgākais