Baltkrievija Poliju un Vāciju apsūdz apvērsuma mēģinājumos

Baltkrievijas prezidenta administrācijas izdotais laikraksts Sovetskaja Belarusj šodienas publikācijā vēsta, ka Polija un Vācija mēģinājušas gāzt Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko. Neviena no šīm valstīm apsūdzības neatzīst.

Laikraksts, atsaucoties uz avotiem, kas esot sarunu atreferējumi un pārtverti dokumenti, vēsta, ka Vācijas un Polijas slepenie dienesti ir mēģinājuši gāzt Baltkrievijas pašreizējo vadītāju. Šo dokumentu autentiskumu ir grūti pārbaudīt, tomēr laikraksts uzsver, ka neesot šaubu par Polijas un Vācijas specdienestu iesaisti 19. decembra notikumos, kad pēc prezidenta vēlēšanās opozīcija mēģināja ielauzties valdības namā. Laikraksts arī vēsta, ka Polijā tiek apmācīti aktīvisti, kas vada šādas protesta akcijas un kurām paredzēts kļūt par Baltkrievijas pēcapvērsuma valdošo šķiru.

Polijas Ārlietu ministrija šos paziņojumus nosaukusi par propagandu, kas robežojas ar absurdu. Arī Vācijas ārlietu ministrija paziņojusi, ka šī informācija ir nepamatota un absurda.

Pēc 19. decembra protesta akcijām tika arestēti vairāki simti aktīvistu un reportieru. Apcietinājumā joprojām atrodas četri prezidenta amata kandidāti. Viens no viņiem, Vladimirs Ņekļajevs, sadursmēs ar miliciju guva smagus miesas bojājumus, tika ievietots slimnīcā, bet no turienes viņu prom aizveda civilā tērpti miliči. Šodien bija dzīvoklī veikta kratīšana. Varasiestādes prezidenta amata kandidātam Andrejam Saņņikovam, kurš kopā ar sievu atrodas apcietinājumā, grasās atņemt vecāku tiesības uz trīsgadīgo dēlu.

Polija un Vācija no Rietumvalstīm iepriekš visskaļāk bija pieprasījušas, lai Baltkrievija izbeidz opozīcijas vajāšanu. Šo valstu ārlietu ministri pirms prezidenta vēlēšanām bija solījuši Baltkrievijai trīs miljardus eiro lielu palīdzību, ja vēlēšanas tiks atzītas par godīgām.

Svarīgākais