Nežēlīgā 12 gadus vecās meitenes slepkavība Francijā izprovocē asas politiķu debates

© AFP/Scanpix/Leta

Kādas 12 gadus vecas meitenes slepkavība Parīzē izprovocējusi politiķu debates par Francijas imigrācijas politiku un aizdomās turamās statusu.

12 gadus vecās Lolas līķis tika atrasts pagalmā pie daudzdzīvokļu māju bloka, kurā viņa dzīvoja.

Aizdomās par slepkavību, kā arī izvarošanu un spīdzināšanu aizturēta kāda 24 gadus veca sieviete. Mediji noskaidrojuši, ka viņa ir imigrante no Alžīrijas, kurai dots rīkojums pamest Franciju.

Francijas prezidents Emanuels Makrons Elizejas pilī ticies ar Lolas vecākiem un solījis savu atbalstu, bet Makrona politiskie oponenti pārmet valdībai, ka tā pievīlusi Lolas ģimeni.

Galēji labējās Nacionālās apvienības līdere Marina Lepēna parlamentā nosodīja valdības mīksto migrācijas politiku.

"Aizdomās turamajai šajā barbariskajā noziegumā nevajadzēja būt mūsu valstī. Kas jūs attur beidzot pielikt punktu šai nekontrolētajai, slepenajai imigrācijai?" jautāja Lepēna.

Francijas premjerministre Elizabete Borne aicināja Lepēnu "izrādīt nedaudz pieklājības" un cienīt vecāku sāpes un Lolas piemiņu, sakot: "Ļaujiet policijai un tiesu iestādēm darīt savu darbu."

Lola pazuda pagājušajā piektdienā, neatgriežoties mājās no skolas 19.apgabalā. Vēlu vakarā viņas līķis tika atrasts pagalmā koferī uz ritenīšiem.

Pēcnāves ekspertīzē atklājās, ka viņa cietusi no sirds un elpošanas mazspējas. Tika konstatētas nosmakšanas pazīmes. Uz viņas sejas, muguras un kakla tika konstatētas brūces, taču tās nebija nāves cēlonis.

Lolas tēvs ir nama apsaimniekotājs un drīz tika pie novērošanas kameru ierakstiem, kuros bija redzama aizdomās turamā Dahbia B. kopā ar Lolu. Kāds 43 gadus vecs vīrietis ir apsūdzēts par palīdzību Lolas līķa noslēpšanā.

Valdības oponenti steidza norādīt, ka aizdomās turamajai bijis nelegālā imigranta statuss.

20.augustā viņa tika apturēta lidostā, jo viņas uzturēšanās atļaujai bija beidzies termiņš. Viņa bija ieradusies Francijā pirms sešiem gadiem likumīgā ceļā kā studente.

Viņai tika paziņots, ka mēneša laikā jāpamet Francija. Tā kā viņa nebija iepriekš sodīta, Dahbia B. netika aizturēta.

Francijā tiek ievērota tikai aptuveni desmitā daļa no šādiem rīkojumiem pamest valsti.

Bijušais prezidenta amata kandidāts Ēriks Zemūrs, kurš pārstāv labējus uzskatus, Lolas slepkavību nodēvēja par "frankocīdu" jeb francūžu slepkavošanu.

Savukārt Francijas iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns aicināja galēji labējos apsvērt savu vārdu sekas.

Valdību kritizējuši arī citi labējie politiķi.

Lolas slepkavības motīvi pagaidām nav zināmi.

Prokurors atklāja, ka uz Lolas pēdām bija uzrakstīti cipari viens un nulle, bet neko vairāk nepaskaidroja.

Viens no iespējamajiem iemesliem, kurus minējuši izmeklēšanai tuvu stāvoši avoti, ir strīds starp aizdomās turamo un Lolas māti.

Mediji ziņo, ka aizdomās turamā pirms vairākiem gadiem cietusi no vardarbības ģimenē un viņai tiks veikta psihiatriskā novērtēšana.

Šodien bija plānota protesta akcija Lolas piemiņai, bet pēc ģimenes lūguma tā tika atsaukta. Taču ceturtdien gaidāma demonstrācija, kurā, domājams, piedalīsies vairāki galēji labējiem politiķi.

Svarīgākais