Ukrainas kara 238. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:55]

© AP/Scanpix/Leta

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 19. oktobrī. Ukraina jau septiņus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21.55. Mariupolē krievu okupanti demontējuši Holodomora jeb Lielā bada upuru pieminekli, pavēstīja pilsētas padome, norādot, ka tā ir ņirgāšanās par traģēdijas upuru piemiņu.

"Okupanti šodien demontēja 2004.gadā pie Dramatiskā teātra uzstādīto Holodomora upuru pieminekli. Tas tika nodēvēts par simbolu "dezinformācijai valstiskā līmenī"," teikts paziņojumā.

20.30. Eiropas Parlamenta (EP) prestižā Andreja Saharova cilvēktiesību balva trešdien piešķirta Ukrainas tautai par pretošanos Krievijas iebrukumam.

"Šī balva ir tiem ukraiņiem, kas cīnās uz zemes, tiem, kuri ir bijuši spiesti bēgt, tiem, kuri ir zaudējuši radiniekus un draugus, visiem tiem, kuri iestājas un cīnās par to, kam viņi tic," sacīja parlamenta prezidente Roberta Metsola.

"Es zinu, ka drosmīgā Ukrainas tauta nepadosies, un mēs arī nepadosimies," viņa piebilda.

19.09. Krievijas prezidenta Vladimira Putina trešdien parakstītais dekrēts par karastāvokļa ieviešanu Luhanskas un Doneckas "republikās" un ieņemtajās Zaporižjas un Hersonas apgabalu teritorijās liecina par nopietnām Krievijas grūtībām karā ar Ukrainu, aģentūrai LETA sacīja bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris Juris Maklakovs.

Viņš uzsver, ka ir jāsaprot, ka Maskavā un citās Krievijas pilsētās dzīvojošie karastāvokļa ieviešanu neizjutīs. Lielākās izmaiņas sagaidāmas tieši Donbasa "republikās" un Zaporižjas un Hersonas apgabalos, un to izjutīs gan šo teritoriju iedzīvotāji, gan arī uzņēmumi.

18.03. Kijivas centrā trešdien atskanējuši vairāki skaļi sprādzieni, pretgaisa aizsardzības spēkiem notriecot Krievijas izšautās raķetes un dronus, ziņo amatpersonas.

Ukrainas galvaspilsētas mērs Vitālijs Kličko ziņo, ka pretgaisa aizsardzība notriekusi vairākas Krievijas raķetes virs Kijivas.

Gaisa trauksme galvaspilsētā ilga trīs stundas un 31 minūti, taču nekādi postījumi nav nodarīti un neviens cilvēks nav cietis, pavēstīja Kijivas pilsētas kara administrācija.

17.16. Ukrainai un tās bruņotajiem spēkiem neko nemaina Krievijas prezidenta Vladimira Putina ieviestais karastāvoklis Luhanskas un Doneckas "republikās" un ieņemtajās Zaporižjas un Hersonas apgabalu teritorijās, paziņojis Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

""Karastāvokļa" ieviešana okupētajās teritorijās ir jāuzskata tikai par marodierisma un ukraiņu īpašumu izlaupīšanas pseidolegalizāciju pirms nākamās "pārgrupēšanās"," tviterī raksta Podoļaks. "Ukrainai tas neko nemaina: mēs turpinām savu teritoriju atbrīvošanu un deokupāciju."

16:40. Hersonas apgabala kara administrācijas vadītājs Jaroslavs Januševičs aicinājis hersoniešus ignorēt krievu prasības "evakuēties" uz Dņepras kreiso krastu un Krieviju. "Viņi grib padarīt mūsu cilvēkus par ķīlniekiem un izmantot viņus kā dzīvo vairogu. Neļaujiet, ka ļaunuma impērija piesedzas ar jums, jūsu vecākiem un bērniem," mudināja apgabala vadītājs.

15:33. Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien parakstījis dekrētu par karastāvokļa ieviešanu Luhanskas un Doneckas "republikās" un ieņemtajās Zaporižjas un Hersonas apgabalu teritorijās.

15:08. Kijivas centrā trešdien atskanējuši vairāki skaļi sprādzieni, ziņo aģentūras AFP reportieri un iedzīvotāji platformas "Telegram" kanālos. Aptuveni plkst.14.20 nogranduši vismaz divi sprādzieni, vēsta aculiecinieki. Tie pieļauts, ka strādā pretgaisa aizsardzība. Gaisa trauksme galvaspilsētā skan jau pusotru stundu.

14:04. Somijas parlamentā pārstāvētās partijas vienojušās būvēt žogu posmos uz robežas ar Krieviju, vēsta Somijas radio. Somijas premjerministre Sanna Marina skaidroja, ka mērķis ir nodrošināt, ka robeža tiek kontrolēta un ir iespējams ietekmēt situācijas, kas var rasties uz robežas. Noslēdzošais balsojums parlamentā par žoga būvi varētu notikt nākamgad, vēstīja raidorganizācija YLE.

12.56. Krievijas raķešu uzbrukumi un energoapgādes objektu apšaudīšana atstājusi vairākus Ukrainas ciematus, pilsētiņas un atsevišķus divu pilsētu rajonus bez elektrības, trešdien paziņojušas Ukrainas varasiestādes.

12.52. Kolaboracionists un krievu izveidotās Hersonas okupācijas administrācijas vadītājs Volodimirs Saļdo trešdien paziņojis, ka Ukrainas armijas pretuzbrukuma dēļ okupācijas iestādes izlēmušas pārcelties uz Dņepras kreiso krastu.

Saskaņā ar Saļdo teikto, ko citē Krievijas valdības kontrolētā ziņu aģentūra "RIA Novosti", uz kreiso krastu pārceļas visas okupantu izveidotās Hersonas apgabala civilās administrācijas iestādes un un tā dēvētās ministrijas.

12.49. Ukrainas bruņotie spēki līdz šim iznīcinājušies 223 Krievijas armijas palaistos, Irānā ražotos, bezpilota lidaparātus "Shahed-36", ziņo pravda.com.ua.

11.45. Izraēla turpina noraidīt ieroču piegādi Ukrainai, lai gan Krievija izmanto uzbrukumiem bezpilota lidaparātus, kas ražoti Irānā. "Es gribu skaidri pateikt, ka mēs nepārdodam Ukrainai ieročus," otrdienas vakarā intervijā radio sacīja Izraēlas aizsardzības ministrs Benijs Gancs. Viņš paziņoja, ka Ukrainai nosūtīta tikai medicīniskā un humānā palīdzība un tā arī paliks.

10.59. Kopš kara sākuma Krievijas karaspēka uzbrukumos Ukrainā nogalināti vismaz 428 bērni, bet vismaz 815 guvuši dažādus ievainojumus, trešdien paziņojusi Ukrainas Ģenerālprokuratūra.

10.31. Bijušais Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni atkal nonācis mediju uzmanības centrā, paziņojot, ka atjaunojis kontaktus ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Ziņu aģentūra "LaPresse" publicējusi ierakstu ar Berluskoni otrdienas uzrunu konservatīvās partijas "Forza Italia" ("Uz priekšu, Itālija!") deputātiem. Berluskoni izteicies, ka atjaunojis kontaktus ar Putinu, kurš uzskatot viņu par vienu no saviem pieciem īstajiem draugiem.

10.09. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 66 280 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Diennakts laikā iznīcināti 430 iebrucēji, notriekta viena lidmašīna un desmit bezpilota lidaparāti.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējusi 2554 tankus, 5235 bruņutransportierus, 1637 lielgabalus, 372 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 189 zenītartilērijas iekārtas, 269 lidmašīnas, 242 helikopterus, 1286 bezpilota lidaparātus, 323 spārnotās raķetes, 3999 automobiļus un autocisternas, 16 kuģus un ātrlaivas, kā arī 146 specializētās tehnikas vienības.

09.36. "Naktī no 18. uz 19. oktobri ienaidnieks uzbruka Mikolajivas apgabalam ar Shahed-136 kamikadzes bezpilota lidaparātiem," ziņo apgabala militārās pārvaldes vadītājs. Kopumā Ukrainas armija notriekusi 12 Irānā ražotos bezpilota lidaparātus, vēsta portāls pravda.com.ua.

08.45. Divi ASV iznīcinātāji netālu no Aļaskas štata pārtvēruši divus Krievijas bumbvedējus, otrdien paziņojušas ASV varasiestādes. "Divi ASV Gaisa spēku iznīcinātāji "F-16" pārtvēra divus Krievijas bumbvedējus "Tu-95 Bear-H", kas 17.oktobrī ielidoja Aļaskas pretgaisa aizsardzības identifikācijas zonā," paziņoja ASV varasiestādes.

08.14. Reaģējot uz Krievijā izsludināto mobilizāciju, baškīru nacionālisti, kas 2020.gadā piedalījās protestos pret kaļķakmens ieguvi Kuštau kalnā, sākuši veidot bruņotās pretošanās kustību, izdevumam "Verstka" pavēstījis viens no nacionālistu līderiem Ruslans Gabasovs. "Mītiņu un gājienu laiks ir pagājis, tagad tikai Molotova kokteiļi un lodes Putina pakalpiņiem," teikts kanāla "Baškīru pretestības komiteja" "Telegram" ierakstā.

07.11. Krievijas pilna apjoma agresijas pret Ukrainu apstākļos pastāvīgi pieaug Eiropas Savienības (ES) valstu atbalsts Ukrainai, intervijā ziņu aģentūrai "Ukrinform" sacīja Latvijas Saeimas spīkere Ināra Mūrniece.

"Es kā parlamenta vadītāja regulāri piedalos Eiropas Savienības valstu parlamentu spīkeru sapulcē. Un man bija iespēja vērot to, kā mainās ES valstu un to parlamentu vadītāju attieksme un nostāja. Šis atbalsts pastāvīgi turpina pieaugt. Pašlaik pārsvars ir to pusē, kas atbalsta Ukrainu. Un pat tās valstis, kas sākumā izteicās un rīkojās atturīgi, jau sūta jums ieročus," stāstīja Mūrniece.

05.00. Krievija otrdien paziņoja par civiliedzīvotāju evakuāciju no tās okupētās Ukrainas dienvidu pilsētas Hersonas, atzīstot, ka Krievijas karaspēka stāvoklis Ukrainā ir "saspīlēts" Ukrainas pretuzbrukuma dēļ. Krievijas ģenerālis Sergejs Surovikins, kurš iecelts par Krievijas karaspēka pavēlnieku Ukrainā, paziņoja, ka armija gatavojas evakuēt civiliedzīvotājus no Hersonas.

04.27. Ukrainā notiekošajā karā pret Krieviju ir sākusies ceturtā fāze pēc Krievijas mēģinājuma nelikumīgi anektēt uz laiku okupētos apgabalus, teikts ASV žurnāla "The New Yorker" rakstā, atsaucoties uz Ukrainas aizsardzības ministru Oleksiju Reznikovu.

Kad Reznikovs septembra sākumā brauca uz ASV Ramšteinas aviobāzi Vācijā, kur NATO valstu amatpersonas apsprieda militāro atbalstu Ukrainai, karš bija fāzē, kuru viņš nosauca par trešo.

03.08. Krievijai var būt vajadzīgi divi līdz četri gadi, lai atjaunotu savu armiju līdz varenībai, kāda tai bija pirms kara Ukrainā, otrdien paziņoja Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs, aicinot turpināt spiedienu uz Maskavu. Pevkurs Vašingtonas apmeklējuma laikā prognozēja ilgu karu un aicināja Rietumus atbalstīt Ukrainu, līdz tā panāks uzvaru "brīvajai pasaulei".

00.37. Irānā ražotu dronu plaša izmantošana Krievijas uzbrukumos Ukrainā simbolizē Kremļa "militāro un politisko bankrotu", otrdien savā videouzrunā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. "Pats fakts, ka Krievija lūgusi šādu palīdzību Irānai, ir Kremļa atzinums par savu militāro un politisko bankrotu," sacīja Zelenskis.

18. oktobra teksta tiešraide šeit: Ukraina varonīgi aizstāv savu zemi 237. dienu.

Svarīgākais