ISW nosauc, kuras teritorijas Ukrainai nepieciešams atgūt, lai garantētu ilgtermiņa drošību

© Reuters/Scanpix/Leta

Ukrainai ir jāatgūst noteiktas Krievijas okupētās teritorijas, lai garantētu savu ilgtermiņa drošību un ekonomisko dzīvotspēju, ziņo ASV Kara pētniecības institūts (ISW).

Veselīgas Ukrainas ekonomikas atjaunošanai ir jāatbrīvo pārējais Zaporižjas apgabals un lielākā daļa Doneckas un Luhanskas apgabalu, ieskaitot vismaz daļu teritorijas, ko Krievija sagrāba 2014.gadā.

Ukrainai ir nepieciešama Krievijas okupēto teritoriju atgūšana arī stratēģiskiem mērķiem, norāda ISW eksperti.

Ukrainas spējas nākotnē aizsargāt sevi no jauna Krievijas uzbrukuma prasa atbrīvot lielāko daļu Hersonas un Zaporižjas apgabalu.

Ukrainas drošību ievērojami pastiprinās Krimas atbrīvošana, kas arī palīdzēs NATO aizsargāt tās dienvidaustrumu flangu.

Vienlaikus Krievijas prezidenta Vladimira Putina plāni sagrābt Ukrainu, visticamāk, nemainīsies neatkarīgi no tā, vai būs pamiers vai kāds cits pagaidu noregulējums.

Pēc ekspertu teiktā, Maskava izmantos jebkādu karadarbības pārtraukšanu, lai nostiprinātu savus ieguvumus un iesaldētu frontes līniju Putinam vislabākajā pozīcijā, lai viņš varētu sagatavoties jaunai agresijai pret Ukrainu nākotnē.

Tiem, kas cenšas panākt noturīgu mieru Ukrainā, ir jāpretojas kārdinājumam iesaldēt karadarbības līnijas, kas radītu apstākļus konflikta atsākšanai uz Krievijas nosacījumiem, norāda ISW.

Pasaulē

Krievijā sasniegts jauns kukuļdošanas rekords - bijušais Maskavas Tveras rajona komitejas izmeklēšanas nodaļas vadītājs Marats Tambijevs no hakeru grupējuma saņēmis kukuli 2718 bitkoinu apmērā, kura vērtība šodien būtu 156,33 miljoni eiro. Starp kukuļdevējiem ir Igaunijas pilsonis Kirils Samokutjajevs, raksta “postimees.ee”.