Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Staķis: Visu Eiropas pilsētu pienākums ir atbalstīt Ukrainu

© f64.lv, Gints Ivuškāns

Šonedēļ Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP) kopā ar Florences, Kijivas, Gdaņskas un Lionas mēriem Briselē tikās ar Eiropas Komisijas prezidenti Urzulu fon der Leienu, lai pārrunātu Eiropas pilsētu un Eiropas Savienības (ES) sadarbību Ukrainas atjaunošanā, kā arī pašreizējās enerģijas krīzes laikā, informē Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.

Tikšanās laikā tika pārrunāta pilsētu līdz šim sniegtā palīdzība Ukrainai un turpmākais atbalsts, kas varētu tikt nodrošināts, iesaistoties ES. Mēri apstiprināja vēlmi iesaistīties ES īstenotajās palīdzības sniegšanas iniciatīvās, tostarp "RebuildUkraine".

"Rīgas un visu Eiropas pilsētu pienākums ir atbalstīt Ukrainu. Ukraiņi atdod savas dzīvības par Eiropas brīvību, eiropeisku demokrātiju un eiropeiskām vērtībām. Eiropas Savienība un Eiropas pilsētas nedrīkst stāvēt malā," uzsvēra Staķis.

Viņš norādīja, ka pirmajās kara dienās Rīgas dome balsoja par finansiālas palīdzības sniegšanu Ukrainai, pēc tam Rīga ziedoja pilsētas autobusus, kurus rīdzinieki piepildīja ar humāno palīdzību un ziedojumiem.

Arī karā ievainotie cilvēki ārstējas Rīgas slimnīcās, un Rīga ir droša vieta tūkstošiem Ukrainas kara bēgļu, norāda Staķis. Viņš akcentēja, ka Eiropas Komisijas iesaiste ir ļoti būtiska un ir izšķiroši svarīgi, lai palīdzība tiktu sniegtu lokāli, nacionāli un starptautiskā līmenī.

Sarunas laikā tika apspriestas arī arvien augošās enerģijas cenas, ar tām saistītie izaicinājumi un Eiropas pilsētu ieviestie risinājumi, lai samazinātu publiskās infrastruktūras enerģijas patēriņu un palīdzētu iedzīvotājiem.