Putins vēlas, lai Turcija kļūtu par Krievijas dabasgāzes centru

© dpa/picture-alliance/Scanpix/Leta

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans paziņojis, ka Turcijas un Krievijas par enerģētiku atbildīgās valsts institūcijas  nekavējoties sāks tehnisko izpēti saistībā ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina ierosinājumu Turcijai kļūt par Krievijas dabasgāzes centru.

Erdogans norādījis, ka Krievijas un Turcijas iestādes sadarbosies, lai izraudzītos labāko vietu dabasgāzes sadales centram, un šobrīd kā piemērotākā vieta tiek uzskatīta Trāķijas reģions.

To Erdogans paziņojis ceturtdien, atgriežoties no reģionālā samita Kazahstānā, kur viņš tikās ar Putinu, piektdien ziņo Turcijas laikraksts "Hurriyet".

"Nebūs nekādas kavēšanās," sacījis Erdogans.

Jau ziņots, ka Putins ceturtdien ierosinājis Turcijai kļūt par Krievijas dabasgāzes centru ar jaunu cauruļvadu un enerģijas biržu.

"Ja Turcija un mūsu potenciālie pircēji ir ieinteresēti, mēs varētu apsvērt iespēju būvēt vēl vienu cauruļvadu un izveidot gāzes centru Turcijā, lai gāzi pārdotu trešajām valstīm, jo sevišķi Eiropā," tikšanās laikā Astanā ar Erdoganu norādīja Putins.

Tāpat Putins arī ierosināja Turcijā izveidot gāzes biržu, lai noteiktu cenas.

Turcija ir loģiska izvēle sadales punkta un gāzes biržas izveidei, jo gāzesvads "TurkStream" joprojām uzticami darbojas, sacīja Putins.