Ukrainas kara 234. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:20]

© EPA/Scanpix/LETA

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 15. oktobrī. Ukraina jau septiņus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20.20. Krievijā Irkutskas apgabalā pareizticīgo garīdznieks policijai ziņojis par baznīcēna Usoļjes-Sibirskes pilsētas bijušā deputāta Sergeja Ugļaņicas pretkara nostāju, cita starpā apgalvojot, ka viņš grasījies baznīcā likt sveces par Ukrainas uzvaru, vēsta neatkarīgais tīmekļa žurnāls "Ļudi Baikala".

Pret Ugļaņicu pagājušajā nedēļā pēc Federālā Drošības dienesta pārvaldes pārbaudes materiāliem ierosināta lieta par administratīvo pārkāpumu, un lietas materiālos ir arī Teļmas ciemata pareizticīgo draudzes garīdznieka Sergeja Kandibina liecība.

Lietas materiālos arī citēti Ugļaņicas ieraksti sociālajos tīklos, kas, kā uzskata prokuratūra, kurina naidu pret policiju, varasiestāžu pārstāvjiem un karavīriem, kā arī "pret Vladimiru Putinu kā Krievijas prezidentu".

Kā policijas protokolā citēts garīdznieks, pie viņa 11.aprīlī dievnamā pienācis Ugļaņica un teicis, ka vēlas, lai karā uzvarētu Ukraina, un gaida dienu, kad Maskavas Sarkanajā laukumā soļos Ukrainas karavīri.

19.50. Krievijas karavīri okupētajā Hersonā nošāvuši ukraiņu diriģentu Juriju Kerpatenko par atteikšanos strādāt okupantu administrācijas plānotajā svētku koncertā 1.oktobrī, sestdien pavēstīja Ukrainas Kultūras ministrija un Ukrainas sabiedriskā raidsabiedrība, atsaucoties uz Kerpatenko draugu.

Kerpatenko strādāja Mikolas Kuļiša Hersonas Muzikāli dramatiskajā teātrī un bija kamerorķestra "Hileja" galvenais diriģents.

19.20. Krievijā pie Belgorodas, kas atrodas līdzās robežai ar Ukrainu, sestdien naftas bāzē izcēlies ugunsgrēks, ziņapmaiņas platformā "Telegram" pavēstīja Belgorodas apgabala gubernators Vjačeslavs Gladkovs.

"Pie mums apšaude. Viens no šāviņiem Belgorodas rajonā trāpīja naftas bāzei. Atrodos notikuma vietā. Ārkārtas situāciju ministrija jau cīnās ar liesmām. Izplatīšanās draudu nav," paziņoja apgabala vadītājs.

Piektdienas vakarā Belgorodā izcēlies ugunsgrēks elektrotīkla apakšstacijā. Atbilstoši vietējo iedzīvotāju teiktajam, viņi redzējuši, kā atlido raķetes vai šāviņi.

Savukārt Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Oleksijs Arestovičs vēl piektdien intervijā "YouTube" kanālā "Feigin LIVE" , izsakoties par raķetēm, kas šonedēļ nogāzās uz Belgorodas mājām, sacīja, ka tās ir Krievijas raķetes, kas ir izšautas uz Ukrainu, bet nav sasniegušas cerētos mērķus.

18.09. Krievijas Tieslietu ministrija "ārvalstu aģentu" reģistrā iekļāvusi telekanāla "Doždj" galveno redaktoru Tihonu Dzjadko, Alekseja Navaļnija preses sekretāri Kiru Jarmišu, kinokritiķi Antonu Doļinu un vairākus žurnālistus, liecina informācija ministrijas tīmekļa vietnē.

Nereģistrēto apvienību "ārvalstu aģentu" reģistrā iekļauta kustība "Vesna", kas rīkoja akcijas pret karu Ukrainā. Jau 11.oktobrī kustība iekļauta Federālā Finanšu monitoringa dienesta teroristu un ekstrēmistu reģistrā.

17.20. Harkivas apgabalā pēc tā atbrīvošanas no krievu okupācijas ir reģistrēti 1,4 tūkstoši kara noziegumu, paziņoja Ukrainas Iekšlietu ministrijas preses dienests.

Kopš deokupācijas pasākumu uzsākšanas ir reģistrēti 1398 kara noziegumi, no kuriem 1237 attiecas uz kara likumu un paražu pārkāpšanu, bet 139 - uz kolaboracionistisku darbību.

Pēdējās diennakts laikā policija ir reaģējusi uz 1256 paziņojumiem, kas saņemti no Harkivas apgabala iedzīvotājiem. Aizdomās par piederību diversiju un izlūkošanas grupām un propagandas darbības veikšanu 40 cilvēki tika nogādāti uz teritoriālajām apakšvienībām pārbaužu veikšanai.

16.06. Varšavas pilsētas padome ir pārdēvējusi gājēju un velosipēdistu celiņu, kas izveidots gar Belvederes ielu pie Krievijas vēstniecības, par Krievijas agresijas upuru aleju, ziņoja Polijas telekanāls TVN24.

Attiecīgā lēmuma pamatojumā ir norādīts, ka jaunais nosaukums atbilst ierosinātajai atrašanās vietai, ņemot vērā Krievijas agresiju pret Ukrainu, kas vēl turpinās.

Tajā arī norādīts, ka "nosaukumam ir mērķis provocēt, piespiest uz pārdomām un darbībām Krievijas valsti".

15.05. Saūda Arābija sestdien paziņoja par humānās palīdzības piešķiršanu Ukrainai 400 miljonu ASV dolāru apmērā, informēja karalistes oficiālā ziņu aģentūra SPA.

SPA ziņoja, ka kroņprincis Mohammeds bin Salmans piezvanījis Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim un sarunā ar viņu uzsvēris "karalistes nostāju atbalstīt visu, kas veicinās deeskalāciju, un karalistes gatavību turpināt starpniecības centienus".

14.03. Baltkrievijā ieradušies pirmie ešeloni ar Krievijas karavīriem, kas piedalīsies ar Baltkrieviju kopīgajā karaspēka grupējumā, sestdien pavēstīja Baltkrievijas Aizsardzības ministrija.

"Pirmie ešeloni ar Krievijas karavīriem, kas ietilpst reģionālā karaspēka grupējuma sastāvā, ieradušies Baltkrievijas Republikā," ziņapmaiņas platformā "Telegram" pavēstīja ministrija.

"Lēmums par reģionālā karaspēka grupējuma izveidi pieņemts un tiek īstenots, vienīgi lai aizsargātu Savienības valsts robežu Baltkrievijas teritorijā," teikts paziņojumā.

13.15. ASV prezidents Džo Baidens piektdien paziņoja par jaunu militāro palīdzību 725 miljonu ASV dolāru apmērā, kas tiks nodota Ukrainas Bruņotajiem spēkiem.

Ziņu aģentūra "Reuters" iepriekš ziņoja, ka ASV nosūtīs Ukrainai munīciju un armijas kravasmašīnas "Humvee" jaunas palīdzības paketes 725 miljonu dolāru apmērā ietvaros.

12.01. Ukrainas karaspēks piektdienas vakarā veicis triecienu Krievijas armijas bāzei okupētajā Zaporižjas apgabala Melitopolē, pavēstīja pilsētas mērs Ivans Fedorovs.

"Rusņas cepināšana Melitopolē turpinās," ziņapmaiņas platformā "Telegram" ierakstījis mērs.

"Vakar vakarā lidlauka rajonā bija skaļi - četri jaudīgi sprādzieni ar tam sekojošu detonāciju."

"Atbilstoši provizoriskajiem datiem ienaidnieka armijas bāzei, kuru okupanti neveiksmīgi cenšas atjaunot, kārtējo reizi nodarīti zaudējumi," norādīja Fedorovs.

11.10. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 64 700 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Diennakts laikā iznīcināti 400 iebrucēju, notriekti divi helikopteri un 11 droni.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī Krievija zaudējusi 2524 tankus, 5179 bruņutransportierus, 1582 lielgabalus, 365 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 186 zenītartilērijas iekārtas, 268 lidmašīnas, 242 helikopterus, 1210 bezpilota lidaparātus, 316 spārnotās raķetes, 3951 automobili un autocisternu, 16 kuģus un ātrlaivas, kā arī 142 specializētās tehnikas vienības.

10.02. Krievijas armija naktī uz sestdienu un sestdienas rītā ar raķetēm un smago artilēriju apšaudījusi vairākus Ukrainas reģionus, pavēstīja vietējās varasiestādes.

Triecienā cietusi infrastruktūra Zaporižjā, un tur izraisījies ugunsgrēks. Apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Staruhs mudinājis iedzīvotājus doties uz patvērtnēm.

Virs Dņipropetrovskas apgabala notriekti pieci Irānā ražotie droni "Shahed-136", pavēstīja apgabala kara administrācijas vadītājs Valentīns Rezņičenko. Trīs notriekti virs Krivijrihas un divi virs Nikopoles rajona.

Krievijas karaspēks visu nakti ar apšaudēm terorizēja Nikopoles rajonu un ievainoja divus cilvēkus, ziņapmaiņas platformā "Telegram" norādīja Rezņičenko.

Krievi apšaudījuši trīs rajona pilsētas ar daudzlādiņu reaktīvajām iekārtām "Grad" un "Uragan", kā arī smago artilēriju.

Naktī Nikopolē trāpīja vairāk nekā 50 krievu šāviņi. Ievainoti divi cilvēki, un viņi abi atrodas slimnīcā. Ievainoto stāvoklis ir vidēji smags.

Krievu raķete trāpījusi arī Kijivas apgabalā, pavēstīja apgabala kara administrācijas vadītājs Oleksijs Kuleba.

Īsi pēc plkst.7 visā Ukrainā izsludināta gaisa trauksme, pastāvot bažām par jauniem triecieniem.

09.00. Kopš Krievijas militārā iebrukuma februārī Ukrainā notikuši 620 uzbrukumi veselības aprūpes iestādēm, liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati.

PVO galvenās prioritāte ir turpināt atbalstu 150 veselības aprūpes partneriem uz vietas un steidzami reaģēt uz 620 uzbrukumiem veselības iestādēm kopš kara sākuma, piektdien pavēstīja PVO Eiropas reģionālais direktors Hanss Klūge.

08.30. Visā Ukrainā atjaunota elektroapgāde, kas tika traucēta pēc Krievijas raķešu triecieniem, piektdien pavēstīja Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs.

"Jau vakar netika piemērots lietotāju piespiedu ierobežojumu grafiks. Pagaidām mūsu energosistēma strādā stabili," paziņoja Šmihaļs.

Krievija pirmdien un otrdien intensīvi apšaudīja Ukrainu ar raķetēm, sabojājot enerģētikas infrastruktūru visā valstī. Krievijas prezidents paziņoja, ka tā ir atbilde par Krimas tilta spridzināšanu.

Svarīgākais