Somijas ministre aicinājusi iedzīvotājiem mājās veidot joda krājumus

© Freepik

"Helsingin Sanomat" vēsta, ka Somijas Sociālo lietu un veselības ministrija devusi ieteikumu mājās uzkrāt jodu. Pēc ekspertu domām, tomēr nevajag uzreiz steigties uz aptieku.

Somijas Sociālo lietu un veselības ministrija (STM) iesaka iedzīvotājiem vecumā no 3 līdz 40 gadiem mājās uzkrāt joda tabletes.

"Radiācijas bīstamības situācijā ir ieteicams lietot jodu cilvēkiem līdz 40 gadiem un grūtniecēm neatkarīgi no vecuma," otrdien sacīja STM speciālā eksperte Elīna Asola.

Asola otrdien prezentēja jauno ieteikumu mediju pasākumā. Ja radīsies situācija, ka jālieto jods, varas iestādes par to paziņos atsevišķi. Tomēr jodu nevajadzētu lietot tāpat vien, informēja ministre.

Ieteicamais daudzums 12-40 gadus veciem cilvēkie un grūtniecēm ir 130 mg, savukārt 3-12 gadus veciem - 65 mg. 32,5 mg bērniem vecumā no viena mēneša līdz trīs gadiem un 16,25 mg bērniem līdz viena mēneša vecumam.

Somijas aptiekās jods nav pieejams bērniem līdz trīs gadu vecumam. Cilvēkiem ar vairogdziedzera slimībām vadlīnijas ir nedaudz atšķirīgas. Piemēram, jods nav ieteicams tiem, kam ir izņemts dziedzeris vai kuriem ir pastiprināta vairogdziedzera darbība.