Vācijā glābšanas organizāciju pārstāvji rīko treniņus civiliedzīvotājiem

© Ilze Zvēra / F64

Vācijas pilsoņiem būtu jāpārliecinās, ka viņi zina, kā rīkoties strāvas padeves pārtraukuma gadījumā, saka glābšanas organizācijas vadītājs Bavārijas dienvidos, pieaugot bažām par strāvas padevi nākamajā ziemā, raksta portāls "Lrytas".

"Ikviens, kurš vēlas un spēj palīdzēt savam kaimiņam, atvieglo mūsu kā neatliekamās palīdzības dienestu slogu. Mums par tiem nav jāuztraucas," sacīja Minhenē bāzētās katastrofu seku likvidēšanas organizācijas "Medizinische Katastrophen-Hilfswerk" vadītājs Roberts Šmits.

R. Šmits sacīja, ka ne visos gadījumos var paļauties tikai uz valsti, vienlaikus norādot, ka nav jēgas atsākt brīdināšanas sistēmu darbību, ja cilvēkiem netiek paskaidrots, kā reaģēt.

Tā viņš teica treniņā mazajā Tuntenhauzenes pilsētiņā, kas atrodas 45 km attālumā no Minhenes un kurā piedalījās aptuveni 80 cilvēku.

Viņa vadītā organizācija šādus kursus rīko kopš 2009. gada, tomēr, pēc R. Šmita teiktā, interese par tiem pieauga pēc tam, kad Krievija šogad uzbruka Ukrainai.

Pēc viņa teiktā, līdzīgi kursi visā valstī nenotiek. Sestdienas apmācībās tika runāts par to, kā gatavot bez elektrības, atrast alternatīvus dzeramā ūdens avotus, sagatavot avārijas krājumus, sniegt pirmo palīdzību traumu gadījumos un ugunsgrēka dzēšanai.