Soctīkli "uzsprāgt": Krimas tilts liesmās; pasaule gavilē

© Scanpix

Krimas tilta spridzināšanai, iespējams, tika izmantots drons, tāpat tā varēja arī būt veiksmīga Ukrainas speciālo spēku operācija, aģentūrai LETA sacīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Bruņojuma kontroles dienesta priekšnieks pulkvedis Ēriks Naglis.

Viņš norādīja, ka notikums uz Krimas tilta nav negadījums, tas tomēr ir tīšs un spēcīgs sprādziens. Tiesa, pēc Nagļa teiktā, joprojām esot grūti secināt, cik spēcīgi ir bojāta tieši tilta daļa par kuru pārvietojas vilciens.

Pēc NBS pulkveža domām, pastāv divi varianti par to, kā šis tilts sprāga. Pirmais variants esot uzbrukums ar dronu, bet otrais variants esot veiksmīga Ukrainas speciālo spēku operācija.

Naglis arī skaidroja, ka uzbrukums ar raķeti tas nevarēja būt, jo attālums no Ukrainas līdz Krimas tiltam ir virs 200 kilometriem un, cik esot zināms publiskajā telpā, Ukrainā nav tik tālas darbības raķetes.

Lūgts komentēt tilta spridzināšanas ietekmi, NBS pulkvedis atzīmēja, ka tā būtiski ietekmēs Krimas pussalas situāciju, jo šis tilts ir ātrākais un tuvākais veids, kā Krievija varēja apgādāt Krimas pussalu - gan Krievijas karaspēku, gan Krimas sabiedrību.

Pēc Nagļa teiktā, Krimas pussalas iedzīvotāju vidū esot sācies neliels uztraukums par tilta uzsprāgšanu. Par to liecinot tas, ka gan pārtikas veikalos, gan degvielas uzpildes stacijās pēc tilta spridzināšanas novērota liela cilvēku plūsma.

Krimas tilta uzspridzināšana sniedz triecienu gan simboliski, gan praktiski, aģentūrai LETA skaidroja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Viņš teica, ka sprādziens uz Krimas tilta noteikti nebija negadījums, tā bija mērķtiecīga darbība.

Runājot par simboliku, Sārts norādīja, ka Krimas "atgriešana" ir viens no Krievijas prezidenta Vladimira Putina varas simboliem un arī Krimas tilts šo "atgriešanu" simbolizējot.

Tādējādi, uzspridzinot šo tiltu, tiek sniegts morāls trieciens Krievijas elitei un sabiedrībai, kas dzīvo, balstoties uz šo simboliku.

Tikmēr virkne Latvijas amatpersonu un sabiedrībā zināmi cilvēki neslēpj prieku par šādu notiku attīstību Ukrainas kara kontekstā. Arī pasaule gavilē.