Ukrainas kara 227. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:38]

© Scanpix

Karš Ukrainā. Jaunākā informācija 8. oktobrī

21:38. Ukrainas iekšzemes kopprodukts (IKP) šā gada pirmajos deviņos mēnešos sarucis par 30%, liecina Ukrainas Ekonomikas ministrijas publiskotā informācija. "Ekonomikas ministrija ar netiešā aprēķina metodēm un modelēšanas instrumentiem, balstoties uz ekonomikas vienību uzvedības rādītājiem, IKP kritumu gan pagājušajā mēnesī, gan augustā vērtē 35% robežās. Tādējādi 2022.gada trīs pirmajos ceturkšņos Ukrainas IKP kritums tiek lēsts 30% līmenī," norādīja ministrijā. Kā pozitīvi faktori ekonomikā tiek minēta transporta pārvadājumu dinamikas uzlabošanās, jo ir pieaudzis gan lauksaimniecības produkcijas eksports pa jūru, gan kravu pārvadājumu pa dzelzceļu apjoms.

20:00. Vieglajām automašīnām un autobusiem tiek atjaunota satiksme pār Krimas tiltu, paziņojis Krievijas izveidotās Krimas okupācijas administrācijas vadītājs Sergejs Aksjonovs.

18:47. Atjaunojoties apšaudēm Ukrainas Zaporižjas kodolstacijas tuvumā, Eiropā lielākā atomelektrostacija (AES) ir zaudējusi pēdējo atlikušo ārējo enerģijas avotu un tagad paļaujas tikai uz dīzeļdegvielas ģeneratoriem, sestdien paziņoja Apvienoto Nāciju Organizācijas Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA).

17:26. Arvien vairāk Krievijas "sistēmas" pārstāvju kritizē Aizsardzības ministrijas vadību par valsts militārajām neveiksmēm kaujas laukā Ukrainā, jaunākajā apskatā par situāciju Ukrainas frontē secina Lielbritānijas Aizsardzības ministrija. Ministrija sestdien publicētajā apskatā Krievijas Aizsardzības ministrijas kritizētāju vidē minējusi Čečenijas vadītāju Ramzanu Kadirovu, privāto algotņu kompānijas "Vagner" īpašnieku Jevgeņiju Prigožinu, kā arī Krievijas valsts televīzijas kanālu raidījumu vadītājus, popzvaigznes un "arvien aktīvāko ultrancionālistisko militāro emuāru autoru kopienu". Vienlaikus apskatā piebilsts, ka kritika joprojām galvenokārt tiek vērsta pret augstāko militāro vadību, nevis politiskajiem līderiem, tomēr tā parāda tendenci, kad publiski tiek pausti iebildumi pret Krievijas valdošo eliti, kas tiek vismaz daļēji paciesti un domājams būs grūti novēršami.

16:38. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 62 060 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Diennakts laikā iznīcināti 380 iebrucēji un 18 bruņutransportieri, kā arī notriekti 12 bezpilota lidaparāti. Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 2472 tankus, 5111 bruņutransportierus, 1459 lielgabalus, 345 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 180 zenītartilērijas iekārtas, 266 lidmašīnas, 234 helikopterus, 1079 bezpilota lidaparātus, 246 spārnotās raķetes, 3875 automobiļus un autocisternas, 15 kuģus un ātrlaivas, kā arī 136 specializētās tehnikas vienības.

15:38. Eksplozijā uz Krimas tilta sestdienas rītā bojā gājuši trīs cilvēki, paziņoja Krievijas Izmeklēšanas komiteja.

15:05. Krimas tilta sagraušana sestdien bija Ukrainas Drošības dienesta (SBU) operācija, žurnālistiem atklājuši anonīms avots Ukrainas tiesībsargājošajās institūcijās. "Krimas tilta sagraušana ir SBU specoperācija," paziņojis avots.

14:17. Sestdienas rītā uz Krimas tilta eksplodēja kravas automašīna, kā rezultātā aizdegās vilciena degvielas cisternas un daļēji sabruka divas autoceļa joslas, paziņojusi Krievijas Nacionālā pretterorisma komiteja.

13:53. Starptautiskais valūtas fonds (SVF) piektdien paziņoja, ka tas piešķirs Ukrainai ārkārtas palīdzību 1,3 miljardu ASV dolāru apmērā ar savas jaunās pārtikas krīzes atbalsta programmas "Rapid Financing Instrument" (RFI) starpniecību.

12:10. Taktisko kodolieroču izmantošana vien paātrinātu Ukrainas uzvaru karā ar Krieviju, bet kara cena pieaugtu visiem, mikroblogošanas vietnē "Twitter" uzsvēra NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra vadītājs Jānis Sārts.

11:34. Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien savā 70.dzimšanas dienā tika "apsveikts" arī ārvalstīs, tostarp ar lelli zārkā Prāgā un krustu Vīnē.

10:18. Krievijas armija ar raķetēm ir apšaudījusi Harkivas centrālo daļu, un tur izcēlušies ugunsgrēki, paziņoja pilsētas mērs Ihors Terehovs. "Pēc provizoriskas informācijas, deg viena no Harkivas ārstniecības iestādēm, kā arī nedzīvojama ēka," teikts mēra paziņojumā. Viņš atzīmēja, ka informācija par cietušajiem un postījumiem vēl tiek precizēta.

09:17. ASV Aizsardzības ministrija nesaskata pierādījumus tam, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins gatavotos lietot kodolieročus, komentārā izdevumam "Politico" paziņoja Pentagona pārstāvis Tods Bresīls. Komentējot ASV prezidenta Džo Baidena paziņojumu par nukleāra Armagedona risku un bīstamāko situāciju pasaulē kopš 1962.gada Kubas raķešu krīzes, Bresīls sacīja, ka šie Baidena vārdi atspoguļo nopietnību, ar kādu ASV uztver Putina draudus. "Bet es gribu skaidri paziņot: pagaidām mēs neesam saskatījuši nekādu pamatu mūsu stratēģisko kodolspēku izvēršanas maiņai un mums nav pierādījumu tam, ka Krievija gatavotos kodolieroču lietošanai tuvākajā laikā," uzsvēra Pentagona pārstāvis. Arī citi "Politico" intervēti cilvēki apstiprināja, ka pēdējās dienas laikā situācija Krievijas iespējamas kodolieroču lietošanas kontekstā nav mainījusies.

08:27. Noticis sprādziens uz Krimas tilta dzelzceļa daļas, sestdien ziņo "Radio Brīvība", atsaucoties uz Krimas vietējiem "Telegram" kanāliem.

06:00. Ukrainas karaspēka nesen atbrīvotajā Doneckas apgabala Limanas pilsētā ir atrastas divas apbedījumu vietas, no kurām vienā ir individuāli civiliedzīvotāju kapi, bet otrā - masu kaps, piektdienas vakarā lietotnē "Telegram" paziņoja Doneckas apgabala kara administrācijas vadītājs Pavlo Kirilenko.

Svarīgākais