Ukrainas kara 226. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:54]

© Scanpix

Karš Ukrainā. Jaunākā informācija 7. oktobrī

20.54. Francijas prezidents Emanuels Makrons piektdien paziņoja, ka Eiropas Savienība veidos īpašu fondu 100 miljonu eiro apmērā, ar kura palīdzību Ukraina varēs veikt tiešus militārās tehnikas iepirkumus, ziņo "European Truth", atsaucoties uz Le Figaro .

20.20. Ukrainas bruņotie spēki Hersonas apgabalā no krievu okupantiem atbrīvojuši jau vairāk nekā 2400 kvadrātkilometru lielu teritoriju un 67 apdzīvotas vietas, piektdien paziņojis Ukrainas prezidenta biroja vadītāja vietnieks Kirilo Timošenko.

19.39. Ukrainas militārpersonas informe par Harkivas apgabala Kupjanas rajona Podoli ciema atbrīvošanu, raksta "Pravda.com.ua".

18.36. Apvienoto spēku komandieris ģenerālleitnants Serhijs Najevs uzskata, ka atkārtota Krievijas karaspēka ofensīva pret Kijivu ir iespējama, taču okupantiem šādu spēku izveidošanai būtu nepieciešami 2-3 mēneši, raksta "Pravda.com.ua".

17.45. Igaunija plāno paziņot par kārtējo militārās palīdzības paketi Ukrainai, kurā iekļauta munīcija, kā arī ziemas ekipējums. Kā ziņo " Eiropas patiesība ", to pirms ES līderu neformālās sanāksmes Prāgā paziņoja premjerministre Kaja Kallasa.

16:35. Krievijas amatpersonas piektdien cildinājušas prezidentu Vladimiru Putinu viņa 70.dzimšanas dienā, slavējot viņa lomu mūsdienu Krievijas vēsturē. Tikmēr Oslo šī gada Nobela Miera prēmija piešķirta baltkrievu cilvēktiesību aktīvistam Aļesam Beļackim, Krievijas cilvēktiesību aizsardzības centram "Memoriāls" un Ukrainas Pilsonisko brīvību centram (CCL) par viņu centieniem dokumentēt cilvēktiesību pārkāpumus. Norvēģijas Nobela komiteja vēlas, lai šī balva izgaismo to, kā "pilsoniskā sabiedrība un cilvēktiesību aizstāvji tiek apspiesti Krievijā".

15:47. Krievijas algotņu organizācija "Vagner" Ukrainā ciesto zaudējumu dēļ masveidā vervē jaunus algotņus ārzemēs, vēsta Londonā bāzētais izdevums "Middle East Eye" (MEE), atsaucoties uz saviem avotiem. Algotņi tiek meklēti Turcijā, Serbijā, Čehijā, Polijā, Ungārijā, Vācijā, Kanādā un citās valstīs, pat Latīņamerikā. Krievijas algotņu rindās ir lieli zaudējumi vispārējās dezorganizācijas dēļ, kas valda Krievijas bruņotajos spēkos. Kandidātiem tiek piedāvāta divas reizes lielāka alga nekā pirms Krievijas pret Ukrainu izvērstā pilna mēroga kara sākuma - 10 000 dolāru mēnesī.

14:36. Latvija atbalsta Ukrainas pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO, kā arī Latvija turpinās sniegt Ukrainai visa veida atbalstu, tai turpinot cīņu pret Krievijas militāro iebrukumu, ceturtdien, Prāgā, Čehijā tikšanās laikā ar Ukrainas premjerministru Denisu Šmihaļu sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

13:46. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans telefonsarunas gaitā centies pārliecināt Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, ka apturēt karu ir visu pušu interesēs, piektdien pavēstīja Turcijas prezidenta administrācija.

Abu valstu vadītāji apmainījušies viedokļiem par pēdējiem procesiem ap Krievijas karu pret Ukrainu.

Erdogans no jauna apstiprinājis apņēmību dot savu ieguldījumu Ukrainas jautājuma mierīga atrisinājuma labā visu pušu interesēs.

13:25. Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs piektdien, Krievijas prezidenta Vladimira Putina 70.dzimšanas dienā, paziņoja, ka ar patlabanējo Kremļa saimnieku neviens sarunās neiesaistīsies.

"Ar cilvēku, kas šobrīd vada Krieviju, neviens vairs nerunās. Par to skaidri pateica Ukrainas prezidents," piektdien publiskotajā videouzrunā, kas adresēta Krievijas virsniekiem un armijas pavēlniecībai, sacīja Rezņikovs.

Krievijas karavīrus "aizsūtīja mirt ne jau par taisnu lietu", un tāpēc Krievijas prezidents "slēpjas bunkurā, nevis iztur triecienu līdzās".

12.35. Ukrainas armijas bruņojumā jau šobrīd būtiska daļa ir Krievijas trofejas tehnika, teikts jaunākajā Lielbritānijas izlūkdienesta publiskajā ziņojumā par Krievijas-Ukrainas karu, bet Ukrainas tanku parkā vairāk nekā puse ir Krievijas trofejas tanki.

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma Ukraina sagrābusi vismaz 440 tankus un aptuveni 650 bruņu mašīnas.

Vairāk nekā puse Ukrainas tanku parka potenciāli varētu būt trofejas mašīnas, teikts ziņojumā.

12:00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 61 680 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Diennakts laikā iznīcināti 350 iebrucēji un 17 tanki, kā arī notriekti 20 bezpilota lidaparāti.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 2466 tankus, 5093 bruņutransportierus, 1455 lielgabalus, 344 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 177 zenītartilērijas iekārtas, 266 lidmašīnas, 233 helikopterus, 1067 bezpilota lidaparātus, 246 spārnotās raķetes, 3862 automobiļus un autocisternas, 15 kuģus un ātrlaivas, kā arī 135 specializētās tehnikas vienības.

11:25. Ukrainas Doneckas apgabala okupētajā daļā dislocētā Krievijas armija papildinājusi savas rezerves ar 500 mobilizētiem kriminālnoziedzniekiem, piektdien paziņoja Ukrainas armijas ģenerālštābs. Lai Doneckas apgabalā pastiprinātu Krievijas armijas vienības, tur ieradušies aptuveni 500 kriminālnoziedznieku. Jauno apakšvienību komandieru amatos ir bijušie Krievijas likumsargi. Krievijas karaspēka komandieri izdevuši rīkojumu par mobilo telefonu atņemšanu visiem mobilizētajiem, kas ierodas kauju zonā. Krievijas militāri politiskā vadība, lai iegūtu laiku mobilizēto karavīru sagatavošanai, zaudējumus apakšvienībās frontē kompensē ar okupēto teritoriju tā dēvēto spēka struktūru pārstāvjiem.

10:51. ASV prezidents Džo Baidens ceturtdien neizslēdza iespēju, ka nākammēnes G20 samitā Indonēzijā varētu tikties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Arī Baltais nams iepriekš norādījis, ka šāda tikšanās nav izslēgta. Tiesa gan, Baidena un Putina plāni attiecībā uz Bali samitu vēl nav apstiprināti, un Baltais nams iepriekš norādījis - ja Putins piedalīsies G20 sanāksmē, tajā būtu jāpiedalās arī Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim, kaut arī Ukraina nav G20 valsts.

10:19. ASV patvērumu lūguši divi Krievijas pilsoņi, kas Aļaskas štata Sentlorensas salā ieradušies nelielā laivā, paziņoja Savienoto Valstu varasiestādes, norādot, ka krievi dzimteni pametuši, glābjoties no mobilizācijas.

09:55. Tas, ka Krievija karā pret Ukrainu izmanto Irānas dronus "Shahed-136", kara gaitu diez vai būtiski ietekmēs, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi, norādot, ka Krievija šos dronus pamatā liek lietā teroram. Irānas dronu izmantošana nenovedīs pie tāda paša efekta kā amerikāņu sistēmu HIMARS izmantošana Ukrainas uzbrukumos, skaidro domnīcas pārstāvji.

09:07. Pasaule ir nukleāra Armagedona draudu priekšā pirmoreiz kopš Aukstā kara, ņemot vērā Krievijas prezidenta Vladimira Putina izteiktos draudus par kodolieroču lietošanu karā pret Ukrainu, ceturtdien brīdināja ASV prezidents Džo Baidens.

08:23. Ukrainas Bruņotie spēki šomēnes ir atbrīvojuši vairāk nekā 500 kvadrātkilometru Hersonas apgabala teritorijas, ceturtdienas vakara videouzrunā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

07:40. Krievijas armija ceturtdien ar raķetēm apšaudīja Ukrainas Zaporižjas pilsētu, nogalinot vismaz 11 cilvēkus, ziņo ārkārtas dienesti. Glābēji no gruvešiem izcēluši 21 cilvēku, no kuriem 20 hospitalizēti. Piektdienas rītā Krievijas spēki atkal apšaudījuši Zaporižju, pirmo reizi pret pilsētu pielietojot Irānas ražotos dronus kamikadzes. Divos pilsētas rajonos nodarīti bojājumi infrastruktūras objektiem, cietis viens cilvēks, kurš hospitalizēts.

07:14. Ukrainas armija iznīcinājusi 60% no 86 Irānā ražotajiem bezpilota lidaparātiem "Shahed-136", kurus līdz šim karadarbībā pielietojuši krievi, ceturtdien paziņojis ģenerālštāba Galvenās operatīvās pārvaldes priekšnieka vietnieks brigādes ģenerālis Oleksijs Hromovs. Viņš piebildis, ka tikai pēdējās nedēļas laikā notriekti 24 "Shahed-136". Kopumā uzbrukumiem militāriem objektiem, civilajai infrastruktūrai un Ukrainas armijas pozīcijām pretinieks nedēļas laikā izmantojis 46 bezpilota lidaparātus