Protesti Irānā: Teherānas augstskolā studentu un policijas starpā izcēlušās sadursmes

© EPA/Scanpix/Leta

Irānā nerimstot protestiem, ko aizsāka 22 gadus vecās Mahsas Amini nāve policijas apcietinājumā, Teherānas Šarifa Tehnoloģiju universitātē izraisījušās sadursmes studentu un policijas specvienību starpā, pirmdien vēsta valsts mediji un cilvēktiesību aizsardzības organizācijas.

Policija vērsusies pret simtiem studentu, liekot lietā asaru gāzi un krāsu lodes, vēsta vietējie mediju. Policisti bija bruņojušies ar šautenēm, kas var raidīt neletālas tērauda lodītes.

Studentu protestos bija dzirdami tādi saukļi kā "Sieviete, dzīvība, brīvība" un "Studentiem labāk nāve, nevis pazemojums", vēsta ziņu aģentūra "Mehr".

Centienos panākt mieru studentus uzrunāt bija ieradies zinātnes ministrs.

"Šarifa Tehnoloģiju universitāte paziņojusi, ka saistībā ar nesenajiem notikumiem un nepieciešamību aizsargāt studentus visas nodarbības, sākot ar pirmdienu, notiks attālināti," vēsta "Mehr".

Irānā kopš nekārtību sākuma 16.septembrī dzīvību zaudējuši vairāki desmiti protestētāju un vairāk nekā 1000 aizturēti. Sadursmēs dzīvību zaudējuši arī drošības struktūru pārstāvji.

Protestus Irānā izprovocēja 22 gadus vecās Mahsas Amini nāve policijas apcietinājumā 16.septembrī.

Tikumības policija Amini aizturēja "neislāmiskā" apģērba dēļ un nogādāja policijas iecirknī. Kā skaidroja policija, tur Amini radušās sirds problēmas, un viņa nomirusi trīs dienas pēc aizturēšanas. Amini ģimenes locekļi un aktīvisti apšauda policijas sniegto notikumu versiju un tur aizdomās policistus par Amini piekaušanu.

Amini nāve izsaukusi valsts mēroga sašutumu un lielākos protestus kopš 2019.gada.

Irānas varasiestādes uz protestiem reaģējušas ar spēku un ierobežojušas piekļuvi internetam. Simtiem demonstrantu, reformistu aktīvistu un žurnālistu Irānā ir aizturēti.

Pasaulē

Paejot trīsdesmitajai gadskārtai kopš prāmja “Estonia” bojāejas rudens vētrā, ir redzams: Zviedrijas valdība arī šodien turpina konsekvento politiku — darīt visu iespējamo un neiespējamo, lai novērstu patiesības noskaidrošanu par to, kas īstenībā izraisīja 852 cilvēku nāvi.

Svarīgākais