ASV sola palīdzēt Taivānai sevi aizstāvēt pret iespējamu Ķīnas uzbrukumu

© Reuters/Scanpix/Leta

ASV palīdzēs Taivānai "attīstīt spēkus, lai sevi aizstāvētu" pret Ķīnas uzbrukumu, svētdien sacīja ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins.

"Mēs esam apņēmušies palīdzēt Taivānai attīstīt spēkus, lai sevi aizstāvētu," intervijā telekanālam CNN sacīja ministrs.

Pagājušajā mēnesī vaicāts, vai ASV armija aizstāvētu Taivānu, prezidents Džo Baidens telekanālam CBS atbildēja ar "jā", ja būtu "bezprecedenta uzbrukums".

Kad CNN žurnālists Farids Zakarija Ostinam vaicāja, vai, ņemot ērā Baidena teikto, ASV ir gatavas uz Taivānu nosūtīt savus karavīrus, ministrs no tiešas atbildes izvairījās.

"Amerikāņu armija vienmēr ir gatava aizstāvēt mūsu intereses un rīkoties atbilstoši mūsu saistībām. Es uzskatu, ka prezidents, sniedzot atbildes, izteicās skaidri, atbildot uz hipotētisku jautājumu," sacīja Ostins.

"Bet vēlreiz - mēs turpinām strādāt, lai nodrošinātu, ka mums ir īstie spēki īstajās vietās, lai garantētu, ka mēs palīdzam mūsu sabiedrotajiem uzturēt brīvu un atvērtu Indijas un Klusā okeāna reģionu," viņš piebilda.

Kā sacīja ministrs, viņš nesaskata, ka Taivāna būtu pakļauta tūlītēja Ķīnas uzbrukuma draudiem.

Tomēr pieaugošā militārā aktivitāte Taivānas šaurumā liecina, ka Pekina virzās uz to, lai radītu "jaunu normalitāti", sacīja Ostins.

Svarīgākais