Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 222. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:51]

© AFP/Scanpix/Leta

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 3. oktobrī. Ukraina jau septiņus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:51. Sankcijas, ko Rietumi piemērojuši Krievijai par iebrukumu Ukrainā, smacē Krievijas ekonomiku un tās jāsaglabā, pirmdien paziņojusi Francijas premjerministre Elizabete Borne.

21:23. Vācijas valdība uztver Krievijas prezidenta Vladimira Putina kodoldraudus ļoti nopietni, bet neļaus Maskavai sevi šantažēt, intervijā laikrakstam "Neue Osnabrücker Zeitung" sacīja Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka. "Mēs uztveram viņa vārdus ļoti nopietni, jebkas cits būtu nolaidība," sacīja ministre, norādot, ka Putins ne reizi vien pierādījis, ka ir gatavs uz visļaunākajiem kara noziegumiem. Tai pat laikā Putins labi zina, ka "neviena valsts pasaulē - pat ne tās, kas vēl nav ieņēmušas skaidru nostāju, piemēram, Ķīna - vienkārši nepieņems spēlēšanos ar uguni šajā jautājumā, sacīja Bērboka.

20:50. Atbrīvots krievu nolaupītais Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) ģenerāldirektors Ihors Murašovs, pirmdien paziņojis starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Rafaels Grosi.

19:22. Krievijas parlamenta apakšpalāta Valsts dome pirmdien vienbalsīgi atbalstījusi likumprojektu par četru Ukrainas apgabalu aneksiju, ko Ukraina un Rietumi neatzīst un uzskata par pilnīgi pretlikumīgu.

18:34. Krievijas Iekšlietu ministrija pirmdien izsludinājusi meklēšanā televīzijas žurnālisti Marinu Ovsjaņņikovu, kas tiešajā ēterā protestēja pret Krievijas iebrukumu Ukrainā. Ovsjaņņikovas vārds pievienots Iekšlietu ministrijas meklēto personu sarakstam, liecina ministrijas mājaslapā publiskotā informācija. Ovsjaņņikova apsūdzēta par nepatiesas informācijas izplatīšanu par Krievijas bruņotajiem spēkiem. Augustā viņai tika piemērots mājas arests. Notiesāšanas gadījumā viņai draud līdz desmit gadiem ilgs cietumsods.

17:34. ASV prezidenta Džo Baidena nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans svētdien paudis viedokli, ka kara noziegumi bija daļa no Krievijas prezidenta Vladimira Putina iebrukuma plāna. Salivans intervijā telekanāla ABC raidījumam "This Week" atklāja, ka ASV vēl pirms kara sāka atslepenot un publiskot izlūkošanas informāciju, kas liecināja, ka Krievijas valdības augstākajos līmeņos ir plāns uzbrukt civiliedzīvotājiem, kas iebilst pret iebrukumu, un izraisīt vardarbību pret viņiem, lai terorizētu un pakļautu iedzīvotājus. "Tas tika plānots," uzsvēra Salivans.

16:09. Jautājums par robežām Ukrainas Hersonas un Zaporižjas apgabalu teritorijām, kuras gatavojas anektēt Krievija, tiks "apspriests" ar šo apgabalu iedzīvotājiem, pirmdien paziņoja Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Pagājušajā nedēļā Peskovs nespēja atbildēt uz žurnālistu jautājumu, vai Krievija tikai anektēs tās abu apgabalu teritorijas, kuras tā okupējusi, vai arī arī uzskatīs par savām arī tās abu apgabalu teritorijas, kuras kontrolē Ukraina, kā tas ir gadījumā ar Doneckas un Luhanskas apgabaliem, jo tur pašpasludinātās tā dēvētās tautas republikas Maskava ir atzinusi šo apgabalu robežās. "Daļēja skaidrība ir iestājusies. Es jums pateikšu mazāk juridiskā valodā. "Luganskas tautas republika" un "Doņeckas tautas republika" - 2014.gada robežās. Hersonas un Zaporižjas apgabali - par robežām mēs turpināsim apspriesties ar šo apgabalu iedzīvotājiem," pirmdien žurnālistiem sacīja Peskovs, gan neprecizējot, kā šī "apspriešanās" notiks. Uz jautājumu, vai Krievija uzskatīs par savām arī tās Hersonas un Zaporižjas apgabalu teritorijas, kuras tā nekontrolē, Peskovs atbildēja: "Man nav, ko piebilst."

15:00. Lietuvas Aizsardzības ministrija vēlas panākt, lai Ukrainas atbalstam tiek novirzīti nepilni 2,9 miljoni ASV dolāru (trīs miljoni eiro), kurus valsts iemaksājusi NATO trasta fondā Afganistānas atbalstam, bet kas tagad ir iesaldēti. Gaidāms, ka Lietuvas valdība atbilstošu lēmumu pieņems šonedēļ.

13.51. Ukrainas aizstāvji svētdien, 2.oktobrī, debesīs notrieca vienu Krievijas helikopteru "Ka-52", iznīcinātāju "Su-25" un astoņus bezpilota lidaparātus, informē pravda.com.ua.

12.36. Luhanskas apgabala militārās administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs ziņo, ka Limanas atbrīvošanas laikā Krievijas okupanti bēga uz Ščastjas pilsētu Luhanskas apgabalā, raksta portāls pravda.com.ua.

11.12. Krievijas prezidents Vladimirs Putins atsaucies Ukrainas prokrieviskā politiķa Viktora Medvedčuka sievas Oksanas Marčenko lūgumiem panākt vīra atbrīvošanu, neraugoties uz Krievijas Federālā Drošības dienesta (FSB) iebildumiem, vēsta Ukrainas tīmekļa medijs "Ukrainska pravda", atsaucoties uz saviem avotiem.

10.09. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 60 430 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Diennakts laikā iznīcināti 320 iebrucēji un trīs tanki, notriekta viena lidmašīna, viens helikopters un 11 bezpilota lidaparāti.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī Krievija zaudējusi 2380 tankus, 4991 bruņutransportieri, 1405 lielgabalus, 338 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 176 zenītartilērijas iekārtas, 265 lidmašīnas, 228 helikopterus, 1026 bezpilota lidaparātus, 246 spārnotās raķetes, 3811 automobiļus un autocisternas, 15 kuģus un ātrlaivas, kā arī 131 specializētās tehnikas vienību.

09.42. Krievijas karaspēka sakāve pie Limanas Krievijas informācijas telpā izsauca liekāku sajukumu un vairāk negatīvu reakciju nekā krievu atkāpšanās no Kijivas apgabala, Čūsku salas un pat Harkivas apgabala, konstatējuši ASV Kara studiju institūtu (ISW) analītiķi.

Kremļa izsludinātā "daļējā" mobilizācija izjauca Kremļa centienus attēlot karu kā ierobežotu un kopumā sekmīgu, bet Krievijas sakāvi vispirms Harkivas, bet vēlāk Doneckas apgabalā padarīja vispārzināmu plašai Krievijas sabiedrībai.

08.11. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien vakara videouzrunā apliecināja, ka regulārajās atskaitēs, ko viņš saņem, aizvadītajā nedēļā dominējis atbrīvoto vietu uzskaitījums un ka Ukrainas armijas panākumi neaprobežojas tikai ar Limanu vien.

"Katru dienu vismaz divas reizes no rīta un vakarā es saņemu atskaiti no mūsu karavīriem. Šajā nedēļā lielāko daļu aizņem mūsu aizsardzības operācijas ietvaros no ienaidnieka atbrīvoto apdzīvoto punktu uzskatījums."

07.15. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis oficiāli apstiprinājis divu Hersonas apgabala apdzīvoto vietu atbrīvošanu, ziņo portāls pravda.com.ua. "Es esmu pateicīgs manas dzimtās Krivijrihas 129. brigādes karavīriem, kuri izcēlās ar labiem rezultātiem un atbrīvoja Arhanheļsku un Miroļubivku."

00.50. Ukrainas karavīri atbrīvojuši Torskes ciemu netālu no Limanas. Ciemats atrodas pie ceļa, kas ved uz Kreminnas pilsētu, informē portāls pravda.com.ua. "Mūsu vienības ir atguvušas Torskes ciematu, kas atrodas uz Kreminnas ceļa, un apšauda ienaidnieka vienības, kas cenšas nostiprināt un veidot aizsardzību Kreminnā," ziņo Ukrainas armijas austrumu grupējuma pārstāvis

2. oktobra teksta tiešraide šeit: Ukraina varonīgi aizstāv savu zemi 221. dienu.