Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Apvērsums Burkinafaso: armijas virsnieki pārņem varu valstī

© AP/Scanpix/Leta

Burkinafaso armijas virsnieki piektdien pārņēma varu valstī, atceļot huntas līderi, kurš pats bija nācis pie varas militārā apvērsumā šī gada sākumā, un paziņoja, ka viņu mērķis ir atjaunot mieru džihādistu piemeklētajā valstī.

Aculiecinieki galvaspilsētā Vagadugu dzirdēja šāvienus ap prezidenta pili un huntas mītni.

Neilgi pirms plkst.20 vairāk nekā 10 karavīru uniformās ieradās valsts televīzijas un radio kompānijā, lai paziņotu par pulkvežleitnanta Pola Anrī Sandaogo Damibas atcelšanu no huntas vadītāja amata, jo viņam nav izdevies apspiest džihādistu dumpi.

Karavīri paziņoja, ka turpmāk valsti vadīs 34 gadus vecais armijas kapteinis Ibrahims Traore.

"Mēs esam nolēmuši uzņemties atbildību, uz ko mūs pamudinājis vienīgais ideāls: drošības un mūsu teritorijas integritātes atjaunošana," paziņoja apvērsuma rīkotāji.

"Mūsu kopīgo ideālu nodeva mūsu līderis, kuram mēs pilnībā uzticējāmies. [Džihādistu] ieņemtās teritorijas ne vien nav atbrīvotas, bet teroristu kontrolē nonākuši kādreiz mierīgie rajoni."

Apvērsuma rīkotāji arī paziņoja, ka no pusnakts tiek slēgtas visas gaisa un sauszemes robežas, kā arī tiek apturēta konstitūcijas darbība un tiek atlaista valdība un pārejas laika likumdošanas sapulce. Viņi arī ieviesa komandantstundu no plkst.21 līdz plkst.5.

Jaunais līderis Traore iepriekš bija pretdžihādistu īpašo spēku vienības "Cobra" vadītājs Kajas apgabalā valsts ziemeļos. Gāztā līdera Damibas liktenis pašlaik nav zināms.

Apvērsuma rīkotāji solīja sasaukt "nācijas aktīvos spēkus", lai izraudzītos "jaunu Burkinafaso prezidentu - civilu vai militāru".