Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Putins rietumu politiķiem, tajā skaitā arī Šleseram, maksājis no 1,5 līdz 2 miljoniem eiro gadā

© Ekrānuzņēmums

“Kad Krievijas prezidents Vladmirs Putins smejas par rietumu vērtībām, es saprotu, kāpēc viņš to dara. Viņš zina šo vērtību cenu. Viņa labā strādā vairāki rietumvalstu politiķi, ” intervijā “Youtube”” kanālā “Solodnikov” teic laikraksta “Novaja Gazeta” redaktors Dmitrijs Muratovs.

Pēc Muratova teiktā, Krievijas valsts uzņēmumā “Rosneft” ar V. Putina ziņu darbā ir pieņemti ietekmīgi rietumu pasaules politiķi. Starp šiem politiķiem viņš nosauca Austrijas bijušo ārlietu ministri Karinu Knaislu, bijušo Somijas premjerministru Esko Tapani Aho, bijušo Austrijas kancleru Volfgangu Šiselu, kā arī bijušo Latvijas satiksmes ministru Aināru Šleseru. Šiem politiķiem, kā uzsvēra D. Muratovs, Krievija maksājusi no 1,5 līdz 2 miljoniem eiro gadā.

“Un, kad tiek runāts par rietumu vērtībām, Putins zina, cik maksā šiem rietumu politiķiem par Krievijas interešu lobēšanu,” teic D. Muratovs.

Informācija par Šlesera iespējamo saitību ar Krieviju parādījās jau šā gada februārī, kad, pētot Krievijas publisko akciju sabiedrību saistību ar ārvalstu politiķiem, izdevums “Novaja Gazeta” nosauca 14 personas. Viņu vidū bija arī bijušais Latvijas satiksmes ministrs Ainārs Šlesers.

Neatkarīgā publikācijā "Altum' Reinim Bērziņam ietekmīgi aizbildņi - Latvijas un Krievijas oligarhi raksta, ka atbilstoši paša uzņēmuma publiskotajai informācijai, “Loģistikas kompānija AS „EURO RAIL TRANS” - dibināta 2012. gada sākumā un ir Krievijas loģistikas operatoru līdera AS „РЖД Логистика” meitasuzņēmums.” AS “Euro Rail Trans” akcionāru sastāvs ir šāds: AS “РЖД Логистика” - 51% akciju, bet SIA “Locomotive Traction Operator” - 49% akciju. Ainārs Šlesers bija valdes loceklis šajā akciju sabiedrībā līdz 2021. gada 20. decembrim.

Savukārt valsts finanšu institūcijas “Altum” valdes priekšsēdētāja Reiņa Bērziņa ģimenes saistība gan ar minētajiem Krievijas uzņēmumiem, gan Šleseram piederošiem uzņēmumiem raisa pamatotas bažas par valsts interešu aizsardzību un drošību. “Altum” atbilstoši likumam ir jārealizē valsts politika tautsaimniecībā, īstenojot valsts un starptautiskās atbalsta un attīstības finanšu programmas.

Visu interviju var redzēt šeit: