Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 219. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:53]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 30. septembrī. Ukraina jau septiņus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22.53. Krievijas prezidents Vladimirs Putins neiebiedēs ASV un NATO, piektdien sacīja ASV prezidents Džo Baidens, brīdinot, ka Rietumu alianse aizstāvēs savas teritorijas "katru collu".

"Ameriku un tās sabiedrotos neizdosies iebiedēt," Baltajā namā sacīja prezidents. Putins "mūs neiebiedēs"

19.50. Krievijas vēstniekam Latvijā Mihailam Vaņinam Ārlietu ministrija iesniegusi protesta notu saistībā ar Krievijas īstenoto okupēto Ukrainas teritoriju prettiesisko aneksiju.

Krievijas vēstnieku pieņēma divpusējo attiecību direkcijas vadītājs Nils Jansons.

Krievijas vēstniekam tika izteikts protests par Krievijas prezidenta lēmumu par okupēto Ukrainas teritoriju pievienošanu Krievijas Federācijai, norādot, ka šāds lēmums ir klajš ANO statūtu un citu starptautisko tiesību normu pārkāpums. Tika uzsvērts, ka Latvija kategoriski neatzīst un nekad neatzīs šo Ukrainas teritoriju aneksiju.

19.30. Lielbritānija piektdien paziņoja par jaunām sankcijām Krievijai, reaģējot uz četru Ukrainas apgabalu aneksiju.

Kā pavēstīja Lielbritānijas Ārlietu ministrija, Krievija tagad zaudēs piekļuvi svarīgiem Rietumu pakalpojumiem, no kuriem tā ir atkarīga, tostarp IT konsultācijām, arhitektūras pakalpojumiem, inženiertehniskajiem pakalpojumiem un juridisko konsultāciju pakalpojumiem noteiktām komerciālām darbībām.

Lielbritānija ir arī aizliegusi gandrīz 700 preču eksportu, kas ir ļoti svarīgas Krievijas rūpnieciskajam un tehnoloģiskajam potenciālam.

19.20. Eiropas Savienība (ES) piektdien iepazīstināja ar atjaunotajām vadlīnijām, kas paredz ievērojami stingrākas prasības Krievijas pilsoņiem, kuri pretendē uz ES vīzas saņemšanu.

Atjaunotās vadlīnijas, ar kurām iepazīstināja Eiropas Komisija (EK), paredz, ka Krievijas pilsoņi, kuri pretendē uz īstermiņa Šengenas vīzu saņemšanu, tiks pārbaudīti rūpīgāk, bet procedūras būs ilgākas.

18.25. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien paziņoja, ka Ukraina ir gatava dialogam ar Krieviju, taču ar citu tās prezidentu.

"Ukraina bija un paliek līdere sarunu centienos. Tieši mūsu valsts vienmēr ir piedāvājusi Krievijai vienoties par līdzāspastāvēšanu uz vienlīdzīgiem, godīgiem, cienīgiem un godīgiem nosacījumiem. Acīmredzot ar šo Krievijas prezidentu tas nav iespējams," videovēstījumā norādīja Zelenskis.

Valsts galva uzsvēra, ka pašreizējais Krievijas prezidents Vladimirs Putins "nezina, kas ir cieņa un gods".

17.47. ASV piektdien paziņoja par "smagām" jaunām sankcijām pret Krievijas amatpersonām un valsts aizsardzības nozari, reaģējot uz četru Ukrainas apgabalu aneksiju.

"ASV uzliek Krievijai ātras un smagas izmaksas," teikts Baltā nama paziņojumā.

17.35. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien paziņoja, ka Ukraina iesniedz pieteikumu paātrinātai uzņemšanai NATO.

Kā norādīja Zelenskis, Ukrainai ir juridiski jāfiksē viss, kas faktiski jau ir sasniegts.

17.01.Krievijas policistiem mobilizācijas periodā aizliegts izbraukt no valsts, vēsta Krievijas tīmekļa izdevumi "47news.ru" un "Baza".

16.14. Eiropas Savienības (ES) līderi piektdien solīja nekad neatzīt Ukrainas apgabalu nelikumīgo aneksiju.

"Mēs stingri noraidām un nepārprotami nosodām Krievijas veikto Ukrainas Doneckas, Luhanskas, Zaporižjas un Hersonas apgabalu nelikumīgo aneksiju," teikts 27 ES dalībvalstu līderu kopīgajā paziņojumā

15. 03. Reaģējot uz vairāku Ukrainas apgabalu okupāciju un aneksiju, uz Ārlietu ministriju (ĀM) izsaukts Krievijas vēstnieks Latvijā, mikroblogošanas vietnē "Twitter" informē ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

14.00. Kopš kara sākuma Krievijas bruņotās agresijas rezultātā nogalināti 397 ukraiņu bērni, ievainoti vismaz 1177 bērni. Kā vēsta valsts portāls " Kara bērni ", vismaz 242 bērni šobrīd tiek uzskatīti par bezvēsts pazudušiem, bet vēl 7890 ir nelikumīgi deportēti, tostarp uz Krieviju.

13.45. Nepieciešamības gadījumā Norvēģija varētu ātri aizliegt ieceļot valstī Krievijas pilsoņiem ar Šengenas zonas tūristu vīzām, kā to šonedēļ izdarījusi Somija, piektdien paziņojusi Norvēģijas tieslietu ministre Emīlija Engera Mēla.

13.15. Lietuvas Aizsardzības ministrija piektdien parakstījusi līgumu ar Polijas uzņēmumu par tā dēvēto kamikadzes bezpilota lidaparātu sistēmu iegādi Ukrainai. Ministrijā informēja, ka ziedošanās kampaņā savākti līdzekļi tiks izmantoti, lai no Polijas kompānijas "WB Group" iegādātos tās ražotās bezpilota lidaparātu sistēmas "Warmate", kuras tiks nodotas Ukrainas rīcībā.

12.42. Ukrainas armija likvidējusi kārtējo krievu okupācijas administrācijas amatpersonu - Hersonas apgabala okupācijas iestāžu vadītāja vietnieku Alekseju Kateriņičevu, piektdiena ziņo krievu mediji.

12.21. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ziņoja, ka krievi 30. septembra rītā uz Zaporožji izšāvuši 16 raķetes. Pēc viņa teiktā, ienaidnieks plosās tāpēc, ka Ukrainas militārpersonas gūst panākumus frontē un nogalina civiliedzīvotājus.

11.21. Krievijas karaspēks 29. septembrī aktīvi apšaudījis Sumu apgabalu. Apgabala hromadu virzienā tika raidītās 200 ar mīnmetēju palaistas mīnas un lādiņi. Viens cilvēks uzbrukuma laikā gājis bojā, ziņo pravda.com.ua.

11.03. Ukrainas armija ceturtdienas vakarā, šķiet, pabeigusi Doneckas apgabala Limanas rajonā esošā Krievijas karaspēka grupējuma aplenkšanu, un gadījumā, ja krievi nespēs pievest papildspēkus, ukraiņi varētu pilsētu ieņemt, piektdien atzinis ASV Kara pētniecības institūts (ISW).

10.50. Vismaz deviņi civiliedzīvotāji guvuši ievainojumus, kad naktī uz 30. septembri Krievijas raķetes trāpījušas deviņstāvu daudzdzīvokļu namam Mikolajivas pilsētā, ziņo pravda.com.ua.

10.37. Krievu sarīkotajā Zaporižjes apšaudē nogalināti vismaz 23 cilvēki, bet 28 ievainoti, piektdien paziņojis Zaporižjes apgabala kara administrācijas vadītājs Oleksandrs Staruhs.

09.26. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 59 080 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Diennakts laikā iznīcināti 500 iebrucēju, 13 tanki un divas krievu lidmašīnas.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 2338 tankus, 4932 bruņutransportierus, 1391 lielgabalu, 333 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 176 zenītartilērijas iekārtas, 264 lidmašīnas, 225 helikopterus, 1003 bezpilota lidaparātus, 246 spārnotās raķetes, 3768 automobiļus un autocisternas, 15 kuģus un ātrlaivas, kā arī 131 specializētās tehnikas vienību.

09.09. Uzbekistāna neplāno deportēt Krievijas pilsoņus, kuri ieradušies Uzbekistānā, bēgot no iesaukšanas Krievijas armijā un nosūtīšanas karot uz Ukrainu, piektdien paziņojusi Taškenta.

08.07. Ukrainas armijai sakaujot Krieviju, Baltijas valstīm vēl aizvien pastāvēs drošības riski, intervijā aģentūrai LETA uzsvēra NATO stratēģiskās komunikācijas izcilības centra vadītājs Jānis Sārts.

"Krievijas zaudējums karā novedīs pie nestabilitātes Kremlī un visā Krievijā. Mēs redzam virkni neatkarīgu varas centru - armija, drošības dienesti, Jevgeņija Prigožina komandētie "vāgnerieši", "Rosgvardija". Nestabilitāte Kremlī var novest pie šo grupējumu cīņas par varu. Tā nav laba ziņa Baltijas valstīm," sacīja Sārts.

07.10. ANO Drošības padome (DP) piektdien balsos par rezolūciju, kas nosoda tā sauktos "referendumus" par vairāku Krievijas okupēto Ukrainas apgabalu daļu aneksiju, ceturtdien paziņoja DP prezidējošā valsts Francija.

Rezolūcijas projektu ir izstrādājušas ASV un Albānija, un precīzs tā saturs vēl nav publiskots. Tā kā Krievijai ir veto tiesības DP, tur šo rezolūciju neizdosies pieņemt, bet tā pēc tam var tikt iesniegta balsojumam ANO Ģenerālajā asamblejā.

05.09. Vācijas parlamenta apakšpalātā Bundestāgā piecas no sešām frakcijām ir noraidījušas priekšlikumu nekavējoties piešķirt patvērumu Krievijas pilsoņiem, kas izvairās no mobilizācijas armijā.

04.00. Krievija neiegūs jaunu Ukrainas teritoriju, bet pievienos sevi Donbasā izraisītajai katastrofai, ceturtdienas vakarā uzrunā ukraiņu tautai paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Es to šodien paskaidroju Kaukāza un Sibīrijas tautām, citām Krievijas pamattautām. Bet tagad atkārtošu visiem šajā valstī: Krievija neiegūs jaunu Ukrainas teritoriju. Krievija pievienos sevi tai katastrofai, kuru tā atnesa uz okupēto mūsu valsts teritoriju. Krievija pielīdzina sevi tā sauktajām "Doņeckas tautas republikai" un "Luganskas tautas republikai", [un] galīgi piebeigs tās normāla valstiskuma institūcijas, kas Krievijā vēl ir palikušas," paziņoja Zelenskis.

03.41. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir parakstījis dekrētus par okupēto Ukrainas Hersonas un Zaporižjas apgabalu daļu atzīšanu par "neatkarīgām teritorijām", vēstīja Krievijas mediji.

02.01. Krievijas karaspēks ceturtdienas vakarā ar raķetēm apšaudīja Ukrainas Dnipro pilsētu, nogalinot vienu cilvēku un vismaz divus ievainojot, paziņoja Dnipropetrovskas apgabala kara administrācijas vadītājs Valentīns Rezničenko.

00.10. Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Volless ceturtdien tviterī paziņoja, ka šonedēļ apmeklējis Kijivu un tur ticies ar Ukrainas aizsardzības ministru Oleksiju Reznikovu.