Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Čehija, cenšoties novērst nelegālo migrāciju, atjauno kontroli uz robežas ar Slovākiju

© imago images/HärtelPRESS/Scanpix/Leta

Čehijas valdība uz laiku atjaunojusi kontroli uz robežas ar Slovākiju, lai novērstu nelegālo imigrāciju.

Čehijas robežu šķērso arvien lielāks skaits nelegālo imigrantu, un vairums no tiem ir Sīrijas pilsoņi, kas Eiropas Savienībā (ES) iekļuvuši caur Turciju.

"Mēs piedzīvojam bezprecedenta situāciju, ja runa ir par nelegālo migrāciju. Kopš 2022.gada sākuma policija Čehijas Republikas teritorijā ir pārtvērusi kopumā 11 000 nelegālo migrantu," norādīja Čehijas iekšlietu ministrs Vits Rakušans.

Līdz ar nelegālo imigrāciju pieaugusi arī organizētā noziedzība, tai skaitā kontrabanda. Lai cīnītos pret to, Iekšlietu ministrija vēlas ierosināt stingrākus sodus kontrabandistiem.

"Mēs esam izsmēluši visas standarta iespējas," sacīja ministrs, skaidrojot, kādēļ valsts nolēmusi ieviest stingrāku kontroli uz robežas ar Slovākiju.

Čehija ir tranzīta valsts, un lielākā daļa nelegālo imigrantu parasti dodas tālāk uz Vāciju.

"Šī situācija radījusi nervozitāti pat Vācijas robežas pusē," paskaidroja Rakušans.

Čehijas policija veiks kontroli uz robežas desmit dienas, sākot no 29.septembra. Šajā periodā valdība apsvērs vēl citus pasākumus, tai skaitā kontroles pagarināšanu nepieciešamības gadījumā.

Čehijas valdība ir informējusi kaimiņvalstis un ES iekšlietu komisāri Ilvi Johansoni par savu lēmumu.

Valdība vēlas apspriest šo jautājumu arī ar Višegrādas partneriem Slovākiju, Poliju un Ungāriju, kā arī Austriju, atklāja Rakušans, piebilstot, ka arī Austrijā vērojams nelegālās migrācijas pieaugums.

Čehija aicināja Eiropas Komisiju (EK) vienoties šajā jautājumā ar visām iesaistītajām pusēm, arī valstīm, kas neietilpst ES. Rakušans norādīja, ka viņa mērķis ir kontrolēt migrāciju.