Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Kuba atbalsta viendzimuma laulību legalizēšanu

© AFP/Scanpix/Leta

Kubas vēlētāji svētdien notikušajā referendumā atbalstījuši jauno ģimenes likumu, kas atļaus viendzimuma laulības.

Sākotnējie rezultāti liecina, ka gandrīz 67% vēlētāju atbalstījuši jauno ģimenes likumu, televīzijā paziņoja vēlēšanu padomes prezidente Alina Balseiro.

Kubas prezidents Migels Diass-Kanels tviterī pavēstīja, ka uzvarējuši jaunā ģimenes likuma atbalstītāji un taisnīgums.

Jaunais likums iezīmē lielas pārmaiņas, jo vēl pagājušā gadsimta sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados komunistiskās varasiestādes sūtīja LGBTQ kopienas cilvēkus uz militarizētām darba nometnēm.

Oficiālā attieksme kopš tā laika ir mainījusies, un valdība veica intensīvu mediju kampaņu jaunā likuma atbalstam.

Jaunais ģimenes likums, kas aizstās 1975.gada likumu, atļaus bērnu laišanu pasaulē ar surogātmātes starpniecību, ja par to netiek maksāts, legalizēs viendzimuma laulības un atļaus viendzimuma pāriem adoptēt bērnus.

Jaunais likums definē laulību kā savienību starp diviem cilvēkiem, nevis vīrieša un sievietes savienību, vienlaikus palielinot arī bērnu, vecu cilvēku un invalīdu tiesības.

Saskaņā ar Nacionālās vēlēšanu padomes datiem referendumā piedalījās 74% no 8,4 miljoniem Kubas balsstiesīgajiem vēlētājiem. No derīgajām balsīm, kas līdz šim saskaitītas, 3,9 miljoni atdotas jaunā likuma atbalstam, bet 1,95 miljoni vēlētāju balsojuši pret to.

Taču vēlētāju aktivitāte bijusi zemāka nekā iepriekšējā referendumā 2019.gadā, kad tika pieņemta jauna konstitūcija. Šajā balsojumā piedalījās 90% vēlētāju.

Tas ir arī zemākais procents, ko komunistiskā valdība ir saņēmusi balsojumā kopš Fidela Kastro vadītās 1959.gada revolūcijas.

"Mums ir jauni noteikumi ģimenēm (..), bet režīms zaudēja," izteicies politologs un opozicionārs Manuels Kvesta, norādot, ka pret likumu balsojuši vai no balsošanās atturējušies kopumā tik pat daudz cilvēku, cik balsojuši par likumu.

Eksperti pirms referenduma paredzēja, ka daudzi kubieši var izmantot šo balsojumu, lai paustu savu neapmierinātību ar valdību.

Disidenti aicināja noraidīt likumu vai atturēties no balsošanas.

Taču Kubas politologs Rafaels Ernandess uzskata, ka jaunā ģimenes likuma pieņemšana ir efektīvs solis sociālā taisnīguma virzienā un nozīmīgākais panākums cilvēktiesību aizsardzībā kopš revolūcijas.

Šī ir pirmā reize Kubā, kad referendumā tiek izlemts kāds cits jautājums, izņemot konstitucionālās izmaiņas. Lai jaunais ģimenes likums tiktu pieņemts, to referendumā bija jāatbalsta 50% vēlētāju.

Vislielāko pretestību jaunajam likumam izrādīja protestantu un katoļu baznīcas.