Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Nobela prēmijas laureāte: Tikai tagad pa īstam krīt PSRS un aiziet vēsturē

© pixabay.com

Rakstniece, Nobela prēmijas laureāte Svetlana Aleksijeviča starptautiskajā grāmatu festivālā „Atvērtā grāmata” (Open Books), kas 23.un 24.septembrī norisinājās Viļņā, teica: „Esmu pārliecināta, ka Putins neuzvarēs.” Visās sarunās rakstniece vairāk runāja par politiku nekā literatūru, lai gan jāsaka, ka visas viņas grāmatas ir par dzīvēm, kuras salauž politika, vēsta medijs.

„Manas grāmatas nekādi nekļūst par vēsturi -, viss griežas pa vienu un to pašu apli.” Pēdējā rakstnieces grāmata „Second hand laiks” iznāca 2013.gadā. Grāmatā rakstniece stāsta kā 70 gadu laikā marksistiski ļeņiniskā valdīšana ir radījusi jauna tipa cilvēkus - „homo sovieticus”.

Tolaik viņai šķita, ka ļoti labi pazīst šo cilvēku tipu, bet šodien, kad Krievija karo pret Ukrainu, viņa atzīst, ka bijusi ļoti naiva. „Tāpat kā jūs visi, arīi es pēc kara sākumu biju ļoti satriekta. Vēl nav beigusies revolūcija Baltkrievijā, kad sācies karš Ukrainā , kas pārvērta visu pasauli. Pirmās dienas es pavadīju raudot, jo pa pusei esmu ukrainiete - atceros vasaras, ko pavadīju Ukrainā, atceros to vietu skaistumu. Milzīga laime ir redzēt, ka Ukraina nekrita un mums ir cerību noticēt mūsu kopīgai nākotnei. Draudi bija arī Moldovai, Lietuvai, Polijai. Ir grūti iedomāties to pasauli, ja uzvarēs Putins. Taču viņš neuzvarēs! Šodien es rakstītu, ka biju naiva, kad savā pēdējā grāmatā vienai nodaļai devu nosaukumu „Sarkanā cilvēka gals”. Nē, tas nebija gals. Tikai tagad pa īstam krīt un padomju savienība aiziet vēsturē. Mēs cerājām, ka tas notiks bez asinīm. Nē, asiņu jau ir daudz un būs vēl vairāk. Un tagad es par to rakstu grāmatu.”