Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Šveicieši referendumā atbalsta pensionēšanās vecuma paaugstināšanu sievietēm

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Svētdien notikušajā referendumā šveicieši ar nelielu balsu pārsvaru atbalstījuši pretrunīgi vērtēto valdības pensiju reformas plānu, kas paredz paaugstināt pensionēšanās vecumu, bet citā balsojumā noraidījuši ieceri aizliegt industriālo lauksaimniecību.

Pēc iecirkņu slēgšanas pētījumu institūta "gfs.bern" publiskotie nobalsojušo referenduma dalībnieku aptaujas rezultāti liecina, ka šveicieši atbalstījuši pārmaiņas pensiju sistēmā, kas pēdējo reizi tikusi reformēta pirms ceturtdaļgadsimta.

Šveices valdība ilgstoši uzstājusi, ka "jāstabilizē" vecuma pensiju sistēma, jo pieaug sagaidāmais mūža ilgums un pensionēšanās vecumu sasniedz pēckara dzimstības buma paaudze.

2004.un 2017.gadā Šveicē referendumos tika noraidīta tolaik piedāvātā pensiju reforma, bet "gfs.bern" aplēses liecina, ka šoreiz pieņemti abi pensiju reformas punkti.

51% referenduma dalībnieku atbalstījis pensionēšanās vecuma paaugstināšanu sievietēm par vienu gadu.

Savukārt otru ierosinājumu - pensiju reformu finansēt, paaugstinot tirdzniecības nodokli - atbalstījuši 56% referendumā nobalsojušo.

Ja arī reālie referenduma rezultāti apstiprinās atbalstu grozījumiem, sievietēm Šveicē, lai saņemtu pilnu pensiju, tāpat kā tagad vīriešiem, būs jāstrādā līdz 65 gadu vecumam.

Šveices parlaments pērn apstiprināja galvenos pensiju reformas elementus, kas ietver arī tirdzniecības nodokļa celšanu. Taču kreisi noskaņotās partijas un arodbiedrības reformu kritizēja, apgalvojot, ka tā palielina slogu uz sievietēm, un reformas pretiniekiem izdevās panāk referenduma izsludināšanu.

Reformas pretinieki uzstāja, ka nav godīgi noteikt sievietēm un vīriešiem vienādu pensionēšanās vecumu, kamēr nav atrisinātas citas problēmas, piemēram, lielā sieviešu un vīriešu atalgojuma nevienlīdzība un sieviešu diskriminācija.

2020.gadā sievietes Šveicē vidēji saņēma par 35% mazāku algu nekā vīrieši, liecina Šveices Ekonomikas ministrijas dati.

Savukārt balsojumā par intensīvas lopkopības aizliegšanu 63% referenduma dalībnieku noraidījuši dzīvnieku tiesību un labturības organizāciju ierosinājumu, liecina aptaujas rezultāti.

Iniciatīvas ierosinātāji vēlējās ar konstitucionālām labturības prasībām aizsargāt lauksaimniecības dzīvnieku "cieņu", praktiski prasot aizliegt industriālo lauksaimniecību.

Valdība un parlaments iepriekš iebilda pret tādu ierosinājumu, uzstājot, ka Šveicē jau ir vieni no stingrākajiem dzīvnieku labturības noteikumiem, bet to pastiprināšana izraisītu būtisku cenu pieaugumu.