Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 215. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:33]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 26. septembrī. Ukraina jau septiņus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20.33. Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien piešķīris Krievijas pilsonību bijušam ASV izlūkdienestu līdzstrādniekam Edvardam Snoudenam, kas kopš informācijas nopludināšanas 2013.gadā par ASV izspiegošanas programmām dzīvo Krievijā.

19:36. Lielbritānija piemērojusi jaunas sankcijas Krievijai par pseidoreferendumu organizēšanu okupētajās Ukrainas teritorijās, paziņojusi Lielbritānijas Ārlietu ministrija.

17:17. Rjazaņā centrālajā autoostā svētdien aizdedzinājies vīrietis, kurš, pēc aculiecinieka stāstītā, šādi protestējis pret iesaukšanu Krievijas armijā, lai dotos karot uz Ukrainu, vēsta vietējie mediji.

16:41. Polijas armija piedāvās vienas dienas pamata militāro apmācību visiem pilsoņiem vecumā no 18 līdz 65 gadiem, pirmdien paziņojusi Polijas Aizsardzības ministrija. Mācības ietvers ieroču lietošanu, šaušanu, tuvcīņu un kartes lasīšanu un notiks 17 armijas bāzēs oktobra un novembra sestdienās. Tajās varēs piedalīties vienīgi Polijas pilsoņi. Krievijas iebrukums Ukrainā pamudinājis Poliju aktīvāk strādāt pie savas armijas paplašināšanas.

16:04. Krievijā notiekošā mobilizācija pasliktina reģionālo drošības situāciju, bet militāro draudu līmenis Lietuvai nemainās, pirmdien pēc Lietuvas Valsts aizsardzības padomes sanāksmes sacīja prezidenta Gitana Nausēdas vecākais padomnieks nacionālās drošības jautājumos Ķēstutis Budris.

15:30. Pašpasludinātais Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, tiekoties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, sacīja, ka Krievija un Baltkrievija necietīs pazemojumu no Eiropas puses, un Putins aicināja Rietumus cienīt Krieviju, atsaucoties uz Baltkrievijas valdību atbalstošās ziņu aģentūras "Belta" un Krievijas propagandas ziņu aģentūras "RIA Novosti" rakstīto, vēsta pravda.com.ua.

14:06. Bēdīgi slavenais krievu uzņēmējs Jevgeņijs Prigožins, kuru nereti dēvē par Krievijas diktatora Vladimira Putina pavāru, pirmdien paziņojis, ka ir algotņu bandas "Vagner" dibinātājs. Prigožins paziņojumā paskaidrojis, ka banda izveidota 2014.gadā, lai vervētu kaujiniekus nosūtīšanai uz Ukrainas Donbasa reģionu. Gadiem ilgi ticis uzskatīts, ka "Vagner" izmantots Maskavas ekspansionistisko ambīciju īstenošanai, lai gan Kremlis noliedzis jebkādu saistību ar to.

12.54. Šobrīd Nacionālajā rehabilitācijas centrā (NRC) "Vaivari" ārstējas 12 Ukrainas karā cietušie, vēsta NRC attīstības fonda vadītāja Ulrika Eistreiķe. Pēc viņas paustā, kopumā kopš augusta Ārlietu ministrijas organizētajā projektā centrā ārstējušies 38 pacienti. Cietušajiem bijušas šautas brūces, amputācijas, galvas traumas un citas kara laukā iegūtas traumas.

12.20. Polijā atcelts grupas "Pink Floyd" līdzdibinātāja Rodžera Votersa koncerts, un reaģējot uz viņa prokrievisko paziņojumiem, Krakovas pašvaldības deputāti vēlas mūziķi pasludināt par pilsētā "nevēlamu personu".

Kopš Krievija sāka atkārtoto iebrukuma Ukrainā, Voterss asi kritizējis Rietumvalstu atbalstu Ukrainai, apgalvojot, ka ieroču sūtīšana nevajadzīgi saasina konfliktu.

11.26. Ukrainas premjerministra vietniece Eiropas un eiroatlantiskās integrācijas jautājumos ziņo, ka šobrīd Krievijā atrodas pusotrs miljons Ukraina iedzīvotāju, lielākoties sievietes un bērni, kuriem netiek dota iespēja atgriezties mājās, vēsta portāls pravda.com.ua.

10.14. Ukrainas kaimiņvalsts Slovākija noraidījusi iespēju sniegt patvērumu visiem Krievijas pilsoņiem, kuri glābjas no mobilizācijas. Slovākija izsniedz vīzas humānu apsvērumu dēļ, tomēr nav skaidru noteikumu, vai tās saņemšanai pietiekams iemesls ir atteikšanās pakļauties mobilizācijas pavēstei pārliecības dēļ.

10.11. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 57 200 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Diennakts laikā iznīcināti 500 iebrucēji, 15 tanki, viena lidmašīna un četri helikopteri.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 2290 tankus, 4857 bruņutransportierus, 1369 lielgabalus, 330 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 172 zenītartilērijas iekārtas, 260 lidmašīnas, 224 helikopterus, 970 bezpilota lidaparātus, 241 spārnoto raķeti, 3711 automobiļus un autocisternas, 15 kuģus un ātrlaivas un 131 specializētās tehnikas vienību.

10.08. Irkutskas apgabala Ustjlimskā Krievijas dienvidaustrumos kāds vīrietis kara komisariātā atklājis uguni un sašāvis kara komisāru. "Telegram" kanālos publicēts notikušā video. Tajā redzama neliela zāle, kurā uz skatuves stāv vīrietis, kas šauj uz cilvēku pie katedras. Sašautais nokrīt, bet zālē esošie bēg ārā no telpas. Atšķirīgi avoti ziņo, ka pirms uguns atklāšanas šāvējs izsaucies "Neviens nekaros" vai "Tagad visi brauksim mājās". Videoierakstā šie vārdi nav dzirdami.

09.27. Pirmdien noslēdzās 17.Latvijas arhitektūras plenērs, kura laikā studenti izstrādāja risinājumus karā izpostīto Ukrainas apdzīvoto pilsētu - Bučas, Irpiņas un Černihivas - atjaunošanai, informē plenēra pārstāvji.

Risinājumi tika piedāvāti Bučas tilta, Černihivas centrālā pilsētas laukuma un nopostītās viesnīcas "Ukraina", Černihivas stacijas laukuma un piegulošās teritorijas, Jablunska ielas Bučā un Irpiņas universitātes kompleksa atjaunošanai, kā arī memoriāla izveidei masu apbedījumu vietā pie Svētā Andreja baznīcas Bučā.

09.15. Japānas autobūves uzņēmums "Toyota Motor Corp." paziņojis, ka slēdz automobiļu montāžas rūpnīcu Krievijā, ņemot vērā piegādes tīklu problēmas, kas skārušas sankcijām pakļauto valsti. "Toyota" ražošanu rūpnīcā netālu no Sanktpēterburgas apturēja martā, neilgi pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

08.12. Dagestānā Krievijas dienvidos protestos pret mobilizāciju aizturēti vismaz 100 cilvēki, ziņo tīmekļa projekts "OVD Info", kas apkopo informāciju par varasiestāžu represijām.

08.05. Vašingtona privātās sarunās brīdinājušas Krieviju par katastrofālām sekām, ja pret Ukrainu tiks pielietoti kodolieroči, atzinušas augsta ranga ASV amatpersonas. Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien, kad paziņoja par rezervistu mobilizāciju, izteica vāji slēptus draudus izmantot kodolieročus. ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens svētdien pārraidītā intervijā apstiprināja, ka ASV Krieviju brīdinājusi atturēties no kodolieroču izmantošanas.

08.00. Ukrainas armija karadarbības dienvidu zonā iznīcinājusi piecas krievu munīcijas noliktavas, pirmdien ziņo Ukrainas armijas operatīvais štābs "Dienvidi". Diennakts laikā likvidēti arī 43 iebrucēji, trīs krievu tanki, viens pašgājējs lielgabals, kā arī deviņas citas bruņutehnikas un autotehnikas vienības.

07.08. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sagaida, ka tiks izstrādāts pienācīgs palīdzības plāns katram no Krievijas gūsta atbrīvotajam ukrainim, vēstīts portālā pravda.com.ua. “Šonedēļ, otrdien, es saņemšu skaidru plānu, kā katram no gūsta atbrīvotajam vīrietim un sievietei atjaunot normālu dzīvi."

00.10. Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs vēsta, ka Krievijas armijas virspavēlniecība tikko mobilizētos nosūta bez apmācības tieši uz frontes līniju, lai atjaunotu zaudējumus cietušās vienības.