Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 214. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:10]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 25. septembrī. Ukraina jau septiņus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:10. Krievijā ietilpstošās Dagestānas republikas galvaspilsētas Mahačkalas ielās svētdien izgājuši protestētāji pret mobilizāciju, ziņo saziņas platformas "Telegram" kanāls "Utro Dagestana", kas koordinē protestus. Tas vēsta, ka protestētāji, skandējot "Nē - karam!" un "Nē - mobilizācijai!", devušies ielās nelielās grupās un cenšas bloķēt galvenās ielas. Pilsētā ir daudz policistu, kas mēģina protestētājus aizturēt, taču citiem protestētājiem bieži vien izdodas aizturētos atbrīvot. Vairākos gadījumos policisti šāvuši gaisā. Starp protestētājiem ir daudz sieviešu un nepilngadīgo. Organizētāji iecerējuši, ka protesti turpināsies arī naktī.

19:40. Krievijā ietilpstošās Sahas republikas (Jakutijas) galvaspilsētā Jakutskā svētdien apmēram 400 cilvēku, galvenokārt sievietes, piedalījās protesta akcijā pret mobilizāciju, kuras gaitā policija aizturēja vairākus desmitus protestētāju, ziņo vietējais portāls "Sakhaday". Atskanēja saukļi "Nē - karam!", "Nē - genocīdam!" un "Ļaujiet mūsu bērniem dzīvot!" Protestētājas turēja papīra lapas ar uzrakstiem "Nē - mobilizācijai!" un "Neatdosim savus vīrus, tēvus un dēlus!"

18:34. Krimas tatāru masveida mobilizācija Krievijas okupētajā Krimā ir etniskais genocīds, paziņojis Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.Okupēto teritoriju iedzīvotāju piespiešana karot "nav nekas cits kā Maskavas mēģinājums veikt plašu teritorijas "tīrīšanu" nolūkā atbrīvoties no nelojālajiem iedzīvotājiem", uzsvēris Podoļaks. Pēc sabiedriskās organizācijas "KrimSOS" datiem, apmēram 90% no mobilizācijas pavēstēm Krimā saņēmuši Krimas tatāri, lai gan viņi ir tikai 13-15% no pussalas iedzīvotājiem.

17:10. Krievijā ietilpstošajā Dagestānas republikā svētdien kāda ciema iedzīvotāji sarīkojuši masu protesta akciju pret mobilizāciju un nobloķējuši federālās nozīmes šoseju. Protesta akcija notiek Hasavjurtas rajona Endirejas ciemā, kura iedzīvotāji pēc tautības ir kumiki. Šonedēļ šajā ciemā mobilizēti 110 vīrieši, arī tie, kuri nesen atgriezušies no dienesta armijā. Lai izklīdinātu protestētājus, policisti šāvuši gaisā, tomēr cilvēki neizklīst.

15:50. Krievijā ietilpstošajā Burjatijas republikā fonds "Brīvā Burjatija" no mobilizācijas bēgošajiem organizē evakuācijas autobusus uz kaimiņos esošo Mongoliju, pavēstījusi fonda vadītāja Aleksandra Garmažapova. Fonda "Brīvā Burjatija" vadītāja piebildusi, ka Burjatijā masveidā tiek mobilizēti vīrieši, un to nevar dēvēt par daļēju mobilizāciju. Runa ir par burjatu, jakutu, kalmiku un citu Krievijas pamattautu iznīcināšanu, šo tautu vīriešus nosūtot karot uz Ukrainu, uzsvērusi Garmažapova.

14:05. Krievijas varasiestādes gatavojas aizliegt izbraukt no valsts visiem vīriešiem mobilizācijas vecumā, portālam "Meduza" sacījuši divi Krievijas prezidenta administrācijai tuvi avoti.

13:06. 21.septembrī ieslodzīto apmaiņas ietvaros atbrīvotie 9 robežsargi iziet rehabilitāciju ārstniecības iestādēs, vēsta pravda.com.ua. Valsts robežsardzes dienesta priekšsēdētājs Andrejs Demčenko stāsta: "Tagad viņi atrodas ārstniecības iestādēs, mēs viņus nekavējoties nosūtījām uz turieni pārbaudīt. Viņu fiziskais un psiholoģiskais stāvoklis bija ārkārtīgi smags, jo mēs saprotam, kādos apstākļos viņi tika turēti un kā viņi tika ārstēti. Ja mēs runājam par fizisko stāvokli, tad tas ir liels svara zudums (desmitiem kilogramu), viņi vienkārši ir fiziski noguruši. Šobrīd viņi saņem visu nepieciešamo medicīnisko aprūpi, lielākajai daļai jau ir bijusi iespēja tikties ar ģimenēm, kas arī veicina viņu stāvokļa uzlabošanos, atjaunojam viņu nozaudētos dokumentus, kaujinieku apliecības u.c."

11:34. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 56 700 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Diennakts laikā iznīcināti 400 iebrucēji, notriektas četras lidmašīnas, desmit droni un viena spārnotā raķete. Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī Krievija zaudējusi 2275 tankus, 4832 bruņutransportierus, 1368 lielgabalus, 328 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 171 zenītartilērijas iekārtu, 259 lidmašīnas, 220 helikopterus, 966 bezpilota lidaparātus, 241 spārnoto raķeti, 3701 automobili un autocisternu, 15 kuģus un ātrlaivas un 130 specializētās tehnikas vienības.

10:32. Krievi ar Irānas bezpilota lidaparātiem uzbrukuši Odesas centram, vēsta pravda.com.ua. Trīs reizes ienaidnieks trāpīja administratīvajai ēkai pilsētas centrā.Ugunsgrēka dzēšana turpinās. Zināms, ka vienu dronu notrieca pretgaisa aizsardzības spēki. Upuru nav.

09:06. Naktī uz 25. septembri Zaporižja kļuva par raķešu trieciena mērķi. Okupanti veica masīvu raķešu uzbrukumu. Zināms, ka cietuši trīs cilvēki, bet informācija vēl tiek skaidrota, vēsta pravda.com.ua.

00.10. Krievijas prezidents Vladimirs Putins 30.septembrī var paziņot par Ukrainas teritoriju jaunu aneksiju, sestdien vēsta Krievijas oficiālie un neatkarīgie mediji, atsaucoties uz saviem avotiem.

28.septembrī, nākamajā dienā pēc pseidoreferendumu noslēguma okupētajā Ukrainas daļā, Krievijas Valsts domē tiks iesniegti likumprojekti par četru Ukrainas apgabalu, kuros notiek pseidoreferendumi, iekļaušanu Krievijas sastāvā, vēsta Kremļa propagandas medijs TASS, atsaucoties uz saviem avotiem.

Valsts dome un Federācijas padome tos pieņems jau 29.septembrī, bet 30.septembrī Putins paziņos par aneksiju, vēsta TASS.

Cits Kremļa propagandas medijs "RIA Novosti" sestdien, atsaucoties uz avotiem Krievijas parlamentā, vēsta, ka Putins 30.septembrī uzstāsies ar uzrunu Federālajai sapulcei, kas apvieno abas parlamenta palātas.

Par līdzīgu gaidāmo notikumu attīstību ziņo neatkarīgais medijs "Vjorstka".