Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

"Azovieši" stāsta par 120 gūstā pavadītajām dienām: spīdzināti, turēti pusbadā un slāpēs vieninieku kamerās

© SCANPIX

"Daudzi Ukrainas aizstāvji, kas šonedēļ tika atbrīvoti no Krievijas gūsta karagūstekņu apmaiņā, tika spīdzināti, atklāj Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direktorāta vadītājs Kirilo Budanovs.

"Katram no atbrīvotajiem aizstāvjiem ir savs veselības stāvoklis pēc gūstā pavadītajām dienām.. Ir cilvēki, kuru fiziskais stāvoklis ir vairāk vai mazāk normāls, izņemot hronisku nepietiekamu uzturu. Bet ir aizstāvji, kuri tika spīdzināti ļoti nežēlīgi. Un diemžēl šādu personu īpatsvars starp tiem, kurus mums izdevās atgriezt, ir diezgan augsts," preses konferencē sacīja K. Budanovs, vēsta "Ukrinform".
Karavīru atšķirīgais veselības stāvoklis skaidrojams ar to, ka viņi netika turēti vienuviet, bet gan dažādās vietās gan Ukrainas, gan Krievijas okupētajās teritorijās.
To, ka Ukrainas aizstāvji bija turēti ieslodzījumā ārkārtīgi sliktos apstākļos, apstiprināja arī Ukrainas Augstākās Radas cilvēktiesību komisārs Dmitro Lubinets.
"Zēni teica, ka viņi tika turēti briesmīgos apstākļos. Viņiem deva ļoti maz pārtikas. Visu ieslodzījuma laiku viņi neredzēja nevienu Starptautiskā Sarkanā Krusta komitejas pārstāvi. Ūdens bija ierobežots. Un viņiem netika veikti personīgās higiēnas pasākumi,» Ukrainas televīzijai sacīja D. Lubinecs, vēsta "UNIAN:
Viņš piebilda, ka "Azovas" pulka vadība un kaujinieki tika turēti vieninieku kamerā. "Es vakar runāju ar puišiem, kuri teica, ka viņi ir atradušies vieninieku kamerā vairāk nekā 120 dienas. Viens no viņiem pat nevarēja sazināties. Viņš sacīja: "Man vajag kādu laiku, lai atcerētos, kā sazināties ar cilvēkiem, jo ​​biju viens," tiesībsargs citēja karavīra teikto.