Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Pasaulē

Japāna beidzot atver robežas tūristiem

© EPA/Scanpix/Leta

Japāna ceturtdien paziņoja, ka tā nākamajā mēnesī atcels stingros Covid-19 ierobežojumus ārvalstu tūrtistiem, atkal atverot savas robežas pēc divarpus gadu pārtraukuma.

Japānas premjerministrs Fumio Kisida Ņujorkas akciju biržā atzina, ka pandēmija bija pārtraukusi cilvēku, preču un kapitāla brīvu plūsmu, kas bija palīdzējusi Japānai uzplaukt.

"Tomēr no 11.oktobra Japāna mīkstinās robežkontroles pasākumus, lai būtu līdzvērtīga Amerikas Savienotajām Valstīm, kā ari atjaunos bezvīzu un individuālos ceļojumus," sacīja Kisida, kurš ir ieradies Ņujorkā uz ANO Ģenerālās asamblejas sanāksmi.

Japāna un Ķīna ir turpinājušas saglabāt stingrus ierobežojumus ārzemnieku ieceļošanai, kamēr liela daļa pasaules jau ir atcēlusi pandēmijas dēļ ieviestos pasākumus. Tomēr atšķirībā no Ķīnas Japāna neieviesa stingru lokdaunu Covid-19 krīzes laikā.

Tūristi, kas apmeklēs Japānu, varēs izbaudīt zemu jenas kursu. Japānas jenas vērtība pret ASV dolāru ir tik zemu kritusies, ka Finanšu ministrija ceturtdien veica intervenci valūtas tirgū, darot to pirmoreiz kopš 1998.gada.

Japāna 2020.gada martā Covid-19 dēļ apturēja bezvīzu ceļojumu programmu ārzemniekiem, bet tā atkal tiks atjaunota. Pateicoties šai programmai, 2019.valsti apmeklēja ārvalstu viesu rekordskaits - 31,9 miljoni.

Japāna kopš jūnija ir atļāvusi tūristu apmeklējumus grupās, kuras pavada gidi. Vēlāk šī prasība tika mīkstināta, atļaujot grupu braucienus bez gidiem.

Japānā pandēmijas laikā ir reģistrēti 42,6 tūkstoši ar Covid-19 saistītu nāves gadījumu. 90% procenti no iedzīvotājiem vismaz 65 gadu vecumā ir saņēmuši trīs Covid-19 vakcīnas devas.

Valstī nav likuma, kas prasītu valkāt sejas maskas, bet tās vēl tiek plaši lietotas tādās sabiedriskās vietās kā vilcieni un veikali. Jau pirms Covid-19 pandēmijas daudzi japāņi bija gatavi valkāt sejas maskas, ja bija saslimuši.