Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 212. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:25]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 23. septembrī. Ukraina jau septīto mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20.25. Krievijas darbība ANO Drošības padomē būtu jāaptur, piektdien paziņojis Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.

"Kad Drošības padomes pastāvīgā locekle sāk neizprovocētu un neattaisnojamu karu, karu, kuru nosoda Ģenerālā asambleja, šīs locekles atstādināšanai no Drošības padomes, manuprāt, vajadzētu būt automātiskai," sacīja Mišels, runājot par karu Ukrainā.

19.06. Polijas iekšlietu ministra vietnieks Macejs Vasiks piektdien intervijā radio paziņojis, ka Polija nedos patvērumu Krievijas pilsoņiem, kas atsakās pakļauties Krievijas prezidenta Vladimira Putina izsludinātajai daļējai mobilizācijai un doties karot uz Ukrainu.

18.34. Eiropas Savienības (ES) valstis sākušas nākt klajā ar idejām jaunām sankcijām pret Krieviju.

17.45. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka karā pret Krieviju Ukraina katru dienu zaudē aptuveni 50 savus karavīrus.

"Mums ir aprēķini par zaudējumiem dienā, tie nav precīzi. Tie ir gandrīz 50 cilvēki dienā. Bet tie nav precīzi skaitļi," intervijā Francijas laikrakstam "Ouest France" sacīja Zelenskis.

16.11. Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara piektdien paziņoja, ka kopējie Ukrainas bruņoto spēku zaudējumi karā ar Krieviju pārsniedz 9000 cilvēku.

Aizsardzības ministrija šobrīd nevar nosaukt precīzu zaudējumu skaitli, jo tā nevar apkopot kritušo karavīru skaitu atsevišķos reģionos, jo īpaši Mariupolē.

15.10. Lai Krievijas medijos radītu šķietamību par balsotāju aktivitāti pseidoreferendumā okupētajā Ukrainas daļā, uz Zaporižjas apgabala Melitopoli no Krimas atvesti masu skatu dalībnieki, pavēstīja pilsētas mērs Ivans Fedorovs.

14.55. Izraēlas varasiestādes paziņojušas par gatavību izvest no Krievijas ebrejus, kas negrib karot Ukrainā,.

Premjerministrs Jairs Lapids konsultējies ar nacionālās lidsabiedrības "El Al" vadību par reisu skaita palielināšanu no Krievijas.

13:50. Krievijas Aizbaikāla novadā vairākās pilsētās un rajonos varasiestādes ieviesušas sauso likumu, šo soli skaidrojot ar "daļējās mobilizācijas" situāciju, piektdien pavēstīja amatpersonas.

13:37. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 56 060 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Diennakts laikā iznīcināti 550 iebrucēji, notriekta viena lidmašīna, viens helikopters un deviņi droni. Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī Krievija zaudējusi 2254 tankus, 4796 bruņutransportierus, 1355 lielgabalus, 326 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 170 zenītartilērijas iekārtas, 254 lidmašīnas, 219 helikopterus, 950 bezpilota lidaparātus, 240 spārnotās raķetes, 3659 automobiļus un autocisternas, 15 kuģus un ātrlaivas un 126 specializētās tehnikas vienības.

12:53. Krievijas okupētajā Ukrainas Luhanskas apgabala daļā iedzīvotājiem aizliegts pamest dzīvesvietas, okupantiem šādi cenšoties radīt šķietamību vēlētāju aktivitātei pseidoreferendumā, pavēstīja Luhanskas apgabala kara administrācijas vadītājs Serhijs Haidajs. "Aizliegts pamest pilsētas, strādā - atnāks darbā, sēdi mājās - atnāks karavīri. Luhanskas apgabalā okupanti cenšas paaugstināt aktivitāti iedzīvotāju gribas neizpausmes gaitā," norādīja apgabala vadītājs. Pagājušajā nedēļā okupantu marionešu administrācijas nominālais vadītājs apgalvoja, ka Krievijas okupētā Luhanskas apgabala daļa nav gatava pseidoreferendumam drošības situācijas dēļ, atgādināja Haidajs. Vēlāk Kremļa režisori tomēr nolēmuši balsošanas farsa iestudējumu sarīkot.

12:05. Somijas varasiestādes arestējušas miljardieru un Krievijas prezidenta Vladimira Putina līdzgaitnieku Borisa un Arkādija Rotenbergu, kā arī informācijas tehnoloģiju uzņēmuma "Yandex" aktīvus, vēstī laikraksts "Helsingin Sanomat". Avīze atgādina, ka vienam no "Yandex" dibinātājiem Arkādijam Voložam piemērotas Eiropas Savienības (ES) noteiktās sankcijas.

11.26. Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis aicinājis starptautisko sabiedrību nenovērsties no Krievijas prezidenta Vladimira Putina jaunajiem kara noziegumiem un saukt agresoru pie atbildības.

"Drošības padomes pastāvīgā locekle Krievija atklāti apdraud drošību un uz noteikumiem balstītu globālo kārtību - tieši to, kam šī padome tika izveidota," Landsberģis sacīja, ceturtdien Ņujorkā Baltijas valstu vārdā uzrunājot ANO Drošības padomi.

11.13. Plāni organizēt nelegālus referendumus okupētajās Ukrainas teritorijās ir stingri nosodāmi, par Baltijas Asamblejas (BA) Prezidija pieņemtajā paziņojumā pausto informē Saeimas Preses dienestā. Paziņojumā BA aicina starptautisko sabiedrību neatzīt okupētajās Ukrainas teritorijās Krievijas nelegāli organizēto referendumu rezultātus un tur izsniegtās Krievijas pases.

10.53. Kremlis atklāti neievēro izsludinātos "daļējās mobilizācijas" nosacījumus par to, ka tiks iesaukti tikai pilsoņi ar militāro pieredzi, konstatējuši ASV Kara studiju institūta analītiķi. Rietumu un Krievijas opozīcijas mediji ziņojuši par gadījumiem, kad pavēstes tiek izsniegtas protestu dalībniekiem Maskavā un Voroņežā.

10.10. Aizsardzības spējas nozīmē sagatavotību un pārliecību, paziņoja Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa ceturtdienas vakarā televīzijas uzrunā par saspringto drošības situāciju, ko izraisījusi Krievijas rīcība.

Premjerministre uzsvēra, ka Igaunija nav tieši militāri apdraudēta, taču valsts pārbauda savas aizsardzības spējas tikko izsludinātajās līdz šim lielākajās rezervistu mācībās "Okas 2022" ("Ērkšķis 2022"). Igaunija gatavojas arī tam, ka Krievija varētu atvienot Baltijas valstis no elektroapgādes loka BRELL, tāpēc būtu saprātīgi ikvienam sagatavoties iespējamiem elektroapgādes pārtraukumiem, norādīja Kallasa.

09.05. Krievijas okupētajā Ukrainas daļā piektdien sākušies pseidoreferendumi par pievienošanos Krievijai, un atbilstoši okupantu plānam tie ilgs piecas dienas.

Pseidoreferendumu rīkošanu okupētajās Doneckas, Luhanskas, Zaporižjas un Hersonas apgabalu daļās nosodījusi Kijiva un Rietumi, kas šo farsu negrasās atzīt par leģitīmu balsošanu, nedz ņemt vērā tā iznākumu.

08.55. Krievijā sāktā rezervistu mobilizācija karā pret Ukrainu ir izmisuma sauciens, uzskata Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). Intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" viņš pauda vērtējumu, ka Krievija Ukrainā cieš ļoti smagus zaudējumus, bet mobilizācija ir veids, kā agresorvalsts cer šo situāciju mainīt.

07.50. Baltkrievijas galvaspilsētas Minskas lidostā sākuši pārbaudīt vīriešus ar Krievijas pasēm, vēsta baltkrievu izdevums "Naša Ņiva". Pārbaudēs iesaistīta milicija. Daudzi Krievijas iedzīvotāji izsludinātās mobilizācijas dēļ šobrīd cenšas valsti pamest, un viens no virzieniem ir Baltkrievija.

07.08. Viens no Izraēlas aizsardzības rūpniecības uzņēmumiem ar Polijas starpniecību pārdod Ukrainai pretdronu iekārtas cīņai pret Krievijas iepirktajiem Irānas bezpilota lidaparātiem, ziņoja Izraēlas tiešsaistes laikraksts "Zaman Israel" ("The Times of Israel").

Izraēlas valdība uzskata par labāku pievērt acis uz šo darījumu, lai gan Izraēlā pastāv aizliegums pārdot Ukrainai "progresīvas aizsardzības tehnoloģijas" iekārtas.

02.36. Čečenijas vadītājs Ramzans Kadirovs ir paziņojis, ka šajā republikā mobilizācija nenotiks, jo Čečenija jau ir "pārpildījusi plānu", ziņoja raidstacija "Radio Brīvība".Kadirovs, apspriežoties ar operatīvo štābu par tā sauktās "speciālās militārās operācijas" veikšanu Ukrainā, ceturtdien paziņoja, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina izsludinātā daļējā mobilizācija nenotiks Čečenijā.

00.58. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien savā uzrunā aicināja Krievijas iedzīvotājus protestēt, ja viņi negrib zaudēt vēl vairāk cilvēku karā.

"Paskaidrošu krieviem krieviski, kas notiek. Krievijas pilsētās notika protesti pret mobilizāciju - lai arī ne masveidīgi, bet tie bija, un ir. Un tas ir rādītājs. Ne tikai Maskavā un Sanktpēterburgā. Mēs zinām reālo noskaņojumu Krievijas reģionos. Mēs redzam, ka cilvēki Dagestānā, Burjatijā, citās Krievijas nacionālajās republikās un apgabalos saprot, ka viņus vienkārši "uzmeta". "Uzmeta", raidot nāvē. Kāpēc, piemēram, dagestāniešiem vai kādam citam jāiet bojā Harkivas apgabalā vai pie Doneckas? Tāpēc, ka viens cilvēks Krievijā tā izlēmis - par visiem Krievijas pilsoņiem. Nav cita iemesla. Viņš tā grib," sacīja Zelenskis, runājot krieviski.

00.10. NATO dalībvalstis nosodījušas Maskavas plānotos "referendumus" okupētajās Ukrainas teritorijās, norādot, ka tie nebūs likumīgi.

30 NATO dalībvalstis neatzīst un nekad neatzīs Krievijas nelegālo un neleģitīmo Krimas aneksiju, paziņoja NATO.