Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

ASV piemēro sankcijas Irānas tikumības policijai pēc jaunietes nāves policijas iecirknī

© Pixabay.com

ASV ceturtdien piemērojušas sankcijas Irānas tikumības policijai, paziņojusi Finanšu ministrija.

Šāds lēmums pieņemts pēc 22 gadus vecās Mahsas Amini nāves policijas apcietinājumā Irānā.

Tikumības policija Amini aizturēja pagājušajā nedēļā "neislamiska" apģērba dēļ un nogādāja policijas iecirknī. Kā skaidroja policija, tur Amini radušās sirds problēmas, un viņa nomirusi.

Amini nāve izsaukusi valsts mēroga sašutumu.

Vairāki kritiķi apsūdz policistus, ka viņi Amini situši, un tā rezultātā viņa piektdien nomirusi. Policija šādu notikušā versiju noraida.

ASV Finanšu ministrija paziņoja, ka Irānas tikumības policija ir atbildīga par Amini nāvi, kas izprovocējusi protestus Irānā, un piemēroja policijai sankcijas par vardarbību pret Irānas sievietēm un miermīlīgo protestētāju tiesību pārkāpšanu.

Saskaņā ar Irānas mediju ziņoto, protestos Irānā dzīvību zaudējuši 17 cilvēki.

Demonstrāciju laikā sievietes dedzināja galvas lakatus, un protestētāji nosodīja sievietēm piemērotos ierobežojumu un kritizēja valdību.

"Mahsa Amini bija drosmīga sieviete, kuras nāve tikumības policijas apcietinājumā bija kārtējais Irānas režīma drošības spēku brutalitātes akts pret tās iedzīvotājiem," paziņoja ASV finanšu ministre Dženeta Jelena.

ASV stingri nosoda šādu rīcību un aicina Irānas valdību izbeigt vardarbību pret sievietēm un vārda un pulcēšanās brīvību apspiešanu, paziņoja Jelena.