Ziloni – slepkavu iesloga rezervātā

Uz rezervātu, kas atrodas netālu no Kambodžas galvaspilsētas Pnompeņas, nogādāts zilonis vārdā Sambo, kas pagājušā gada nogalē nenoskaidrotu iemeslu dēļ sāka trakot un nogalināja savu saimnieku.

Tiek uzskatīts, ka vairāku gadu laikā Sambo noslepkavojis vismaz četrus cilvēkus, tomēr dabas draugi panākuši, ka viņam tiek dota iespēja laboties.

Decembra sākumā Sambo, kas mitinājies kādā ciematā Kambodžas dienvidrietumos un izmantots lauksaimniecības darbos, pēkšņi atteicies klausīt saimnieka pavēlēm. Aculiecinieki stāstījuši, ka saimnieks vairākkārt piecas tonnas smago dzīvnieku iekaustījis un reiz tā nervi nav izturējuši – zilonis sabradājis saimnieku un aizbēdzis džungļos. Tiesa, džungļu dzīve nebrīvē augušajam zilonim nav bijusi piemērota un viņš vairākkārt atgriezies ciematā, kur mitinājies – izbradājis sējumus, sagāzis vairākas ēkas un apdraudējis iedzīvotāju dzīvības. Turklāt noskaidrojies, ka arī iepriekš Sambo bijušas niknuma lēkmes, kuru laikā viņš līdz nāvei sakropļojis trīs cilvēkus.

Ar izsaukto vides aktīvistu palīdzību ziloni izdevies sagūstīt, un Sambo nācies desmit dienas pavadīt piesietam pie koka nomaļa rīsa lauka malā – šajā laikā izgatavots koka sprosts, lai viņu pārvestu uz rezervātu. Transportēšana noritējusi normāli, un radies iespaids, ka zilonis jau ir nomierinājies, tomēr drošības apsvērumu dēļ pagaidām nolemts viņu turēt atsevišķi no pārējiem pieciem rezervātā dzīvojošajiem ziloņiem. «Pagaidām viņš ievietots atsevišķā nožogojumā, jo mēs uzskatām, ka pašreizējā brīdī viņš ir pārāk agresīvs. Tomēr ceram, ka ar laiku Sambo kļūs rāmāks un atradīs dzīvesbiedreni mūsu ziloņu mātīšu vidū,» uzskata rezervāta pārstāvis Džons Malojs.

Svarīgākais