Ukrainas kara 208. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:06]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 19. septembrī. Ukraina jau septīto mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20.06. Harkivas apgabala Izjumā, kas tika deokupēta 10. septembrī, jau ekshumēti 146 līķi, no kuriem lielākā daļa ir civiliedzīvotāji, informē Harkivas apgabala militārās pārvaldes vadītājs.

19.04. Kremlis pirmdien noliedzis, ka Krievijas karaspēks būtu vainojams masu slepkavībās Austrumukrainā, un apsūdzēja Kijivu melos. Ukrainas armija šomēnes atguva kontroli pār Izjumu un citām pilsētām Ukrainas austrumos, izjaucot Krievijas karaspēka apgādes ķēdes un atklājot masu kapus.

18.18. Vācijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka Ukrainai piegādās vēl četras pašpiedziņas artilērijas vienības Panzerhaubitze 2000, raksta Ukrainas mediji.

17.15. Artilērijas apšaudē Krievijas kontrolētajā Doneckas pilsētā Ukrainas austrumos nogalināti vismaz 13 cilvēki, pirmdien ziņoja vietējie mediji. Divi šāviņi trāpīja autobusa pieturai un tuvējam veikalam. Ievainoto cilvēku skaits pagaidām nav zināms.

16:15. Krievijas atbalstītās kaujinieku bandas Ukrainas austrumos notiesājušas Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) darbinieku uz 13 gadiem cietumā par nodevību, pirmdien vēsta Krievijas ziņu aģentūras.EDSO darbinieks Dmitrijs Šabanovs tika aizturēts aprīlī un apsūdzēts slepenas informācijas nodošanā ārvalstu izlūkdienestiem. Tika apgalvots, ka viņu 2016.gadā savervējis bijušais Ukrainas drošības dienesta darbinieks un ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) aģents Ukrainā.

15:33. Pēdējās diennakts laikā vairāk nekā 30 Ukrainas apdzīvoto vietu infrastruktūra cietusi no Krievijas apšaudēm, teikts Ukrainas ģenerālštāba ziņojumā. Ienaidnieks turpina koncentrēties uz mēģinājumiem pilnībā ieņemt Doneckas apgabalu, organizēt aizsardzību un noturēt okupētās teritorijas, kā arī traucēt aktīvās Ukrainas armijas darbības atsevišķos apgabalos, teikts ziņojumā. Turpinās Ukrainas pozīciju apšaude gar konfrontācijas līniju, Krievijas karaspēks pārgrupē savas vienības atsevišķos virzienos, ieved rezerves un nepārtrauc veikt gaisa izlūkošanu, norāda Ukrainas ģenerālštābs. Ziņojumā arī teikts, ka Krievijas karaspēks turpina apšaudīt dzīvojamos rajonus un civilo infrastruktūru, pārkāpjot starptautiskās humānās tiesības, kā arī karadarbības likumus un paražas.

14:54. Ukrainas atbrīvotajās teritorijās tiks nogādāts Latvijas sarūpēts taktiskais apģērbs un zābaki, aģentūru LETA informēja Aizsardzība ministrija. Aizsardzības nozares sagatavotais sūtījums ietver vēsam laikam piemērotu taktisko apģērbu un zābakus, ko Nacionālie bruņotie spēki sadarbībā ar Ukrainas Nacionālo gvardi nogādās Donbasa reģiona atbrīvotajās teritorijās valsts austrumos. Vienlaikus uz Austrumukrainas atbrīvotajām teritorijām tiks nogādāts Latvijas uzņēmuma "Dobeles dzirnavnieks" un organizācijas "Uzņēmēji mieram" ziedotais pārtikas preču sūtījums, kura sagatavošana notika Dobelē. Tāpat Donbasa reģiona atbrīvotās teritorijas sasniegs uzņēmuma "Dobeles dzirnavnieks" un organizācijas "Uzņēmēji mieram" pirms dažām dienām sagatavotais humānās palīdzības sūtījums.

14:00. Arī Baltkrievijas pilsoņiem var tikt noteikti ieceļošanas ierobežojumi līdzīgi tiem, kas Baltijas valstīs pirmdien stājušies spēkā attiecībā uz Krievijas pilsoņiem - Šengenas īstermiņa vīzu turētājiem, kuriem vairs nav atļauts ieceļot nebūtiskiem mērķiem, paziņoja Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

12.50. Ukraiņi sociālajos tīklos pauž sajūsmu par zeķēm, kas nesen konferencē Varšavā bijušas kājās Rīgā bāzētā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktoram Jānim Sārtam, vēsta Ukrainas tīmekļa medijs "Obozrevatel". Sārts uz konferenci bija ieradies zeķēs ar uzrakstu kirilicā "топчу русню" ("topču rusņu") jeb "mīdu rusņu". Ar vārdu "rusņa" tiek apzīmēti krievu iebrucēji un viņu atbalstītāji.

Fotogrāfija no pasākuma, kurā piedalījās arī ukraiņu karavīri, publicēta tviterī un izsaukusi lielu ažiotāžu, kā arī vairākos medijos Ukrainā un Krievijā.

12.02. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 54 650 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Diennakts laikā iznīcināti 170 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 2212 tankus, 4720 bruņutransportierus, 1313 lielgabalus, 312 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 168 zenītartilērijas iekārtas, 251 lidmašīnu, 217 helikopterus, 920 bezpilota lidaparātus, 238 spārnotās raķetes, 3581 automobili un autocisternu, 15 kuģus un ātrlaivas un 125 specializētās tehnikas vienības.

11.07. Krievijas karaspēks naktī uz 19. septembri veica raķešu uzbrukumu netālu no Dienvidukrainas atomelektrostacijas. Raidītā raķetes nokritusi vien 300 metru attālumā no kodolreaktoriem, informē portāls pravda.com.ua.

10.30. 18. septembrī Krievijas armijas veiktajā uzbrukumā Doņeckas apgabalam gājuši bojā trīs civiliedzīvotāji, atsaucoties uz apgabala militārās pārvaldes vadītāja Pavlo Kiriļenko sacīto, ziņo portāls pravda.com.ua.

09.56. Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) rosina ukraiņiem paredzētā militārā drona "Bayraktar" iegādei līdz šim savākto naudu novirzīt ziemas apģērbam un citām vajadzībām.

Ziedojumu vākšana ar "ziedot.lv" starpniecību tika sākta 16.augusta rītā. Līdz 16.septembra pēcpusdienai savākti 862 693 eiro no nepieciešamajiem pieciem miljoniem eiro Turcijā ražotā kaujas lidaparāta iegādei. Viens no akcijas iniciatoriem ir mūziķis Ralfs Eilands.

09.20. Ukrainas pretuzbrukums Hersonas apgabalā progresē, svētdien jaunākajā vērtējumā par situāciju Ukrainas frontēs norādīja ASV Karas studiju institūts (ISW), vienlaikus skaidrojot, ka krievi cenšas ukraiņu pretuzbrukumu palēnināt, kā arī atkāpties uz labāk aizsargātām pozīcijām, nevis to apturēt vai atvairīt.

Ukraiņu nepārtrauktie triecieni Krievijas virszemes sakaru līnijām pār Dņepru Hersonas apgabala rietumos, pēc visa spriežot, atstāj lielu ietekmi uz krievu piegādēm labajam krastam.

08.54. Krievijas spēki kārējo reizi raidījuši raķetes uz Zaporižjas pilsētu. "Ienaidnieks veica kārtējo raķešu uzbrukumu [Zaporižjas] apgabala [administratīvajam] centram. Līdz šim mūsu rīcībā ir informācija par astoņiem raķešu triecieniem. Sākotnējie ziņojumi liecina, ka raķetes kārtējo reizi mērķētas uz infrastruktūras objektiem," ziņo apgabala militārās pārvaldes vadītājs.

07.10. Pagaidām nav skaidrs, kā Krievija varētu reaģēt uz pēdējām neveiksmēm kaujaslaukā Ukrainā, svētdien vizītes gaitā Polijā sacīja ASV Apvienotās štābu priekšnieku komitejas priekšsēdētājs ģenerālis Marks Milijs, vienlaikus mudinot ASV spēkos saglabāt modrību.

"Šis karš Krievijai šobrīd nenoris ļoti labi. Tāpēc mums visiem ir svarīgi saglabāt augstu gatavības līmeni, trauksmes līmeni," Varšavā pēc bāzes apmeklējuma sacīja Milijs.

03.12. Kara frontē šobrīd notiek gatavošanās jaunam Ukrainas kara posmam, kas kādam var izskatīties pēc pieklusuma, svētdien sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

00.10. Saskaņā ar militāri politiskā novērotāja Aleksandra Kovaļenko aplēsēm Ukrainas Bruņotie spēki Krimas atbrīvošanu sāks 2023.gadā, vēsta pravda.com.ua.