Ukrainas kara 207. diena. Jaunākā informācija [papildināts 19:45]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 18. septembrī. Ukraina jau septīto mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

19.45. Nacionālais kino centrs (NKC) aicina Latvijas iedzīvotājus atsaukties Ukrainas Valsts filmu aģentūras aicinājumam un atbalstīt šīs valsts kino industrijas un tajā strādājošo izdzīvošanu kara apstākļos, kad dramatiski samazinājies nozarei pieejamais finansējums, informēja NKC pārstāve Kristīne Matīsa.

Viņa pavēstīja, ka šim nolūkam aģentūra atvērusi ziedojumu kontu un uzrunā Eiropas un pasaules valstu institūcijas un iedzīvotājus.

18.37. Vašingtonā bāzētā domnīca ASV Kara izpētes institūts (ISW) ziņoja, ka Krievijas karspēks Doneckā turpina "bezjēdzīgas operācijas" ciematos, nevis pastiprina frontes līniju.

17.20. Krievijas karaspēka apšaudē Ukrainā cieta slimnīca Mikolajivas pilsētā pie Melnā jūras, ziņoja Mikolajivas apgabala kara administrācijas vadītājs Vitālijs Kims. Viņš sacīja, ka apšaudītas arī citas apgabala daļas, ievainojot divus cilvēkus.

Apšaudīta tika arī Ņikopole, kas atrodas pāri upei pretī Zaporižjas atomelektrostacijai (AES), ievainojot trīs cilvēkus, un citas pilsētas.

Harkivas reģionā, kur Ukrainas pretuzbrukums piespiedis Krievijas karaspēku atkāpties, raķešu uzbrukumos aizvadītajā dienā nogalināti trīs cilvēki, un Doneckas apgabalā nogalināti pieci cilvēki, ziņoja vietējās ukraiņu amatpersonas.

16.25. Krievijas karaspēks naktī apšaudījis pilsētas plašā Ukrainas teritorijā, un Lielbritānijas Aizsardzības ministrija brīdinājusi, ka Krievija, visticamāk, pastiprinās uzbrukumus civilajiem mērķiem.

Ministrija norādīja, ka pēdējo septiņu dienu laikā Krievija ir aktīvāk uzbrukusi civilajai infrastruktūrai, arī vietās, kur tam nav nekādu tūlītēju militāru efektu.

"Ciešot neveiksmes frontes līnijās, Krievija, visticamāk, ir paplašinājusi vietas, kur tā ir gatava uzbrukt, lai iedragātu Ukrainas tautas un valdības morāli," paziņoja Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

15.17. Ukrainas varasiestādes informē, ka bombardēšanā un apšaudēs nodarīti postījumi aptuveni 2500 mācību iestādēm, no kurām 289 pilnībā sagrautas.

14.10. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 54 480 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Diennakts laikā iznīcināti 230 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 2210 tankus, 4718 bruņutransportierus, 1309 lielgabalus, 312 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 168 zenītartilērijas iekārtas, 251 lidmašīnu, 217 helikopterus, 918 bezpilota lidaparātus, 238 spārnotās raķetes, 3578 automobiļus un autocisternas, 15 kuģus un ātrlaivas un 122 specializētās tehnikas vienības.

13.15. Somijas raidorganizācijas YLE rīcībā nonākušie satelīta attēli liecina, ka Krievija pārvieto pretgaisa aizsardzības raķetes prom no Sanktpēterburgas, un tās, visticamāk, pārvietotas tuvāk Ukrainai.

Satelīta attēli liecina, ka vasarā no militārās bāzes Karēlijas zemesšaurumā pazudušas gan mobilās raķešu palaišanas platformas, gan raķetes.

Līdz šim nedz Krievijā, nedz Rietumos nav publiski ziņots par šī bruņojuma pārvietošanu.

Sanktpēterburgu aptver 14 pretgaisa aizsardzības raķešu bāzes, no kurām vairākas tagad ir tukšas.

12.20. Irāņu bezpilota lidaparāti, kas piegādāti Krievijai, rada jaunu apdraudējumu Ukrainas armijai, vēsta laikraksts "The Wall Street Journal".

Aizvadītās nedēļas laikā irāņu bezpilota lidaparāti "Shahed", kas pārkrāsoti Krievijas krāsās un pārdēvēti par "Geranium 2", sākuši parādīties virs Ukrainas armijas bruņutehnikas un artilērijas pozīcijām Harkivas apgabalā, atklāja Ukrainas 92.mehanizētās brigādes artilērijas komandieris Rodions Kulagins.

Viņa brigādes darbības zonā vien irāņu bezpilota lidaparāti iznīcinājuši divas 152 milimetru pašgājējhaubices un divas 122 milimetru pašgājējhaubices, kā arī divas bruņumašīnas BTR, paziņoja Kulagins.

11.00. Kopš kara sākuma Krievijas karaspēka uzbrukumos Ukrainā nogalināti vismaz 390 bērni, bet vismaz 757 guvuši dažādus ievainojumus, paziņojusi Ukrainas Ģenerālprokuratūra.

Krievu uzbrukumos Doneckas apgabalā nogalināti vai ievainoti 395 bērni, Harkivas apgabalā - 219, Kijivas apgabalā - 116, Černihivas apgabalā - 68, Mikolajivas apgabalā - 72, Luhanskas apgabalā - 61, Hersonas apgabalā - 55 un Zaporižjas apgabalā - 46.

10.01. Iekšējās drošības birojs Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai nosūtījis kriminālprocesu kriminālvajāšanas sākšanai pret Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes policisti par bezdarbību šogad maijā notikušajā uzbrukumā jaunietim ar Ukrainas karogu.

"Minētā VP amatpersona, zinot par uzbrukumu personai, kurai uz pleciem bija aplikts Ukrainas karogs, un tā izdarītāju, normatīvajos aktos noteiktā kārtībā neziņoja par notikušo VP, kā arī procesuālo darbību laikā VP amatpersonām neatklāja noziedzīgo nodarījumu veikušās personas atrašanās vietu, lai gan VP amatpersonai tā bija zināma," skaidro Iekšējās drošības birojā.

08.45. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) no šodienas līdz 24.septembrim uzturēsies Ņujorkā, lai piedalītos ANO Ģenerālās asamblejas (ANO ĢA) 77.sesijas augsta līmeņa nedēļas pasākumos, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Iecerēts, ka Rinkēvičs ANO Ģenerālajā asamblejā ar partneriem un ANO augstākajām amatpersonām pārrunās Krievijas agresiju Ukrainā

00.10. Luhanskas apgabalā apkures sezonas nebūs pat ātras deokupācijas gadījumā, vēsta pravda.com.ua.

 
 

Svarīgākais