Lietuvā no aprites izņem Krieviju slavinošu krievu valodas mācību grāmatu

© Pixabay

Lietuvā no aprites izņemta krievu valodas mācību grāmata, kurā Krievija raksturota kā pievilcīga demokrātiska valsts un izteikts aicinājums Lietuvas vidusskolēniem apmeklēt okupēto Krimas pussalu, ceturtdien paziņoja izglītības, zinātnes un sporta ministre Jurgita Šugždiniene.

Ministre pēc tikšanās ar grāmatas izdevējiem žurnālistiem apliecināja, ka skolas ir informētas par to, ka mācību grāmatu nedrīkst izmantot mācību procesā.

"Esam vienojušies, ka izdevēji divu nedēļu laikā pārskatīs visas izdotās mācību grāmatas, lai nebūtu tādu situāciju, kāda ir radusies ar šo krievu valodas mācību grāmatu," klāstīja Šugždiniene.

"Krievu valodas mācību grāmata ir izņemta no aprites un visām sistēmām, un skolām ir nosūtīta vēstule ar informāciju, ka šo mācību grāmatu nevar izmantot. Arī no arhīviem tā ir izņemta," viņa piebilda.

Kā paskaidroja Šugždiniene, tiek pārskatītas arī citas krievu valodas mācību grāmatas.

"Tur tiek slavināta Krievija, un tas ir pilnīgi nepieņemami zvērīgā kara kontekstā," paziņoja Lietuvas izglītības un zinātnes ministre.

Lietuvas sabiedriskā raidorganizācija LRT nesen ziņoja, ka mācību grāmatās, kas tiek izmantotas krievu valodas kā svešvalodas apguvei skolās, 6.-12.klases skolēni tiek aicināti apceļot Krieviju un 2014.gadā anektēto Ukrainas Krimas pussalu, kā arī grāmatās Krievija, kas turpina karu Ukrainā, ir raksturota kā pievilcīga demokrātiska valsts.

Krievu valodas mācību grāmatu izdevēji paziņojuši, ka tās izņemtas no pārdošanas pēc tam, kad Krievija sāka pilna apmēra karu Ukrainā.

Šogad vairāk nekā 110 000 skolēnu Lietuvā jeb 75% no visiem 6.-12.klašu skolēniem kā otro svešvalodu izvēlējušies krievu valodu.