Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

ZM: Eiropas Savienībā pārtikas bads nedraud

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Ceturtdien, 15.septembrī, Čehijas galvaspilsētā Prāgā norisināsies Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes neformālā sanāksme, kurā diskutēs par pārtikas nodrošinājumu un ES lomu ilgtspējīgā pārtikas ražošanā pasaulē, aģentūru LETA informē Zemkopības ministrijā (ZM).

Padomes neformālajā sanāksmē piedalīsies ZM valsts sekretārs Raivis Kronbergs.

Ministrijā skaidro, ka pašlaik daudzas valstis joprojām cīnās ar Covid-19 pandēmijas sekām. Vienlaikus Krievijas karš Ukrainā izraisījis cenu satricinājumu pasaules pārtikas, enerģijas un mēslošanas līdzekļu tirgū. Satraukumu par pārtikas pieejamību pasaulē paudusi arī ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO) un Pasaules pārtikas programma, brīdinot, ka akūts pārtikas trūkums pastiprināsies un var skart iedzīvotājus 20 pasaules valstīs.

Tāpat ministrijā pauž, ka ES iedzīvotājiem nav pamata bažām par pārtikas nodrošinājumu, tomēr ES dalībvalstīm būs jārisina jautājums, kā arvien pieaugošās inflācijas apstākļos nodrošināt pārtikas pieejamību mājsaimniecībām ar zemiem ienākumiem. Šī iemesla dēļ, Eiropadome ES līmenī ir pievērsusies nodrošinātībai ar pārtiku kā galvenajai šā gada prioritātei, un arī Latvijas interesēs ir nodrošināt, lai pārtikas produktu cenas nozīmīgi nepalielinātos.

Ministrija arī atzīmē, ka pasaules iedzīvotāju skaits turpina augt un ir jāpieliek daudz lielākas pūles un jāveicina inovācijas, lai ilgtspējīgi palielinātu lauksaimniecisko ražošanu, uzlabotu globālo piegādes ķēdi, mazinātu pārtikas zudumus un nodrošinātu cilvēkiem pieejamu pilnvērtīgu pārtiku