Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Kazahstānas prezidents paudis atbalstu galvaspilsētas nosakuma maiņai

© Reuters/Scanpix/Leta

Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs paudis atbalstu parlamenta deputātu priekšlikumam atjaunot Astanas vārdu valsts galvaspilsētai, kas trīs gadus dēvēta par Nursultanu, otrdien sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja prezidenta preses sekretārs Ruslans Želdibajs.

Kazahstānas galvaspilsēta par Nursultanu tika pārdēvēta 2019.gadā par godu Nursultanam Nazarbajevam, kas valsti bija vadījis aptuveni 30 gadus.

Parlamenta deputātu priekšlikums iekļauts konstitucionālā likuma projektā.

"Vienlaikus prezidents uzskata, ka Nazarbajeva izšķirošā loma Kazahstānas mūsdienu valstiskuma nostiprināšanā un galvaspilsētas izveidē ir vēsturisks fakts. Tāpēc citiem objektiem, kas nosaukti par godu pirmajam prezidentam, savi nosaukumi ir jāsaglabā," norādīja Želdibajs.

Kopš tagadējās Nursultanas izveidošanas 1830.gadā tai ir bijuši vairāki vārdi. Sākotnēji tā bija Akmoļinska, padomju laikos - Ceļinograda, bet pēc PSRS sabrukuma 1992.gadā tā tika nodēvēta par Akmolu, kas kazahu valodā nozīmē "baltais kaps".

Nazarbajevs 1998.gadā galvaspilsētu tur pārcēla no valsts lielākās pilsētas Almati. Viņš tai piešķīra neitrālo Astanas vārdu, kas kazahu valodā nozīmē "galvaspilsēta".