Mūsdienu verdzībai pakļauti 50 miljoni cilvēku, secina ANO

© AFP/Scanpix/Leta

50 miljoni cilvēku strādā piespiedu darbu vai dzīvo piespiedu laulībā, pirmdien paziņojusi ANO, norādot, ka mūsdienu verdzība ir augoša problēma.

ANO ir izvirzījusi par mērķi līdz 2030.gadam izskaust visas mūsdienu verdzības formas, bet piespiedu darbā vai laulībā iestrēgušo cilvēku skaits pēdējos piecos gados pieaudzis par desmit miljoniem.

Pētījumā, ko pagājušā gada nogalē ANO nodarbinātības un migrācijas aģentūras veica kopā ar tiesību aizstāvju organizāciju "Walk Free Foundation", secināts, ka 28 miljoni cilvēki strādā piespiedu darbu un 22 miljoni cilvēku dzīvo piespiedu laulībā.

Tas nozīmē, ka gandrīz viens no 150 cilvēkiem ir pakļauts mūsdienu verdzībai, norādīts ziņojumā.

Tajā teikts, ka Covid-19 pandēmija, kas daudziem cilvēkiem pasliktināja dzīves apstākļus un paaugstināja parādus, ir palielinājusi mūsdienu verdzības risku.

Kopā ar klimata pārmaiņu efektiem un bruņotiem konfliktiem, pandēmija ir negatīvi ietekmējusi izglītību un nodarbinātību, palielinājusi nabadzību un veicinājusi nedrošu migrāciju.

Ziņojumā norādīts, ka mūsdienu verdzība ir ilgtermiņa problēma, kas sevišķi apdraud sievietes, bērnus un migrējošo darbaspēku.