TIEŠRAIDE. Čārlzs III tiek oficiāli pasludināts par Apvienotās Karalistes monarhu

Šobrīd notiek Troņa mantošanas padomes sanāksme, kurā Čārlzs III tiks oficiāli pasludināts par Apvienotās Karalistes monarhu.

Padomes sēde sākusies plkst.12 pēc Latvijas laika un tai būs divas daļas. Sēdē tiks pasludināts jaunais valdnieks, un karalis parakstīs zvērestu, solot aizstāvēt Skotijas baznīcas drošību.

Pēc sēdes plkst.13 plānota galvenā proklamācija no Sentdžeimsas pils balkona, no kura redzams pils klostera laukums.

"Princis Čārlzs Filips Artūrs Džordžs ir tagad, līdz ar mūsu lēdijas suverēnes, kas paliek laimīgās atmiņās, nāvi, kļuvis par karali Čārlzu III," paziņoja Troņmantošanas padome. "Dievs, sargi karali!"

Proklamāciju uzreiz parakstīja jaunais troņmantnieks princis Viljams, karaliene konsorte Kamilla, Pārstāvju palātas līdere un Padomes lordprezidente Penija Mordaunta, premjerministre Liza Trasa un Kenterberijas arhibīskaps.

Visi ceremonijas dalībnieki bija ģērbušies melnā vai purpurā - sērās par mūžībā aizgājušo karalieni.

Vēl piektdien Čārlzs savā pirmajā uzrunā tautai kopš troņa mantošanas solīja kalpot valstij mūža garumā, kā to darījusi mūžībā aizgājusī karaliene Elizabete II.

Jaunais karalis pateicās "dārgajai mammai" par viņas "mīlestību un uzticību mūsu ģimenei un nāciju ģimenei". Viņš runāja par dziļām sērām, ko izraisījusi viņas aiziešana mūžībā, un sacīja, ka karaliene bijusi iedvesma un piemērs viņam un visai viņa ģimenei.