"Tas ir vājprāts!" Vācijā kritizē Šolca lēmumu apturēt AES

© SCANPIX

Opozīcijā esošo Vācijas kristīgo demokrātu (CDU) līderis Frīdrihs Mercs nodēvējis par vājprātu kanclera Olafa Šolca lēmumu neatļaut Vācijas pēdējām AES turpināt darboties.

Jau vēstīts, ka Vācija saglabās rezervē divas atomelektrostacijas, nevis slēgs tās šī gada beigās, kā bija plānots. Šāds lēmums izpelnījies gan vides aktīvistu kritiku, gan to politisko spēku kritiku, kas vēlējās uzturēt AES darbību vēl ilgu laiku.

Vēršoties tieši pie Šolca, Mercs debatēs Bundestāgā uzkliedza: "Apturiet šo vājprātu!"

Viņš piebilda, ka lēmums nepagarināt AES darbības laiku var nodarīt neatgriezenisku kaitējumu Vācijas kā dzīvotspējīgas uzņēmējdarbības vietas statusam.

Šolcs un Vācijas ekonomikas un klimata ministrs Roberts Hābeks, kurš pārstāv zaļos, vēlas divas no trim Vācijas pēdējām atomelektrostacijām saglabāt rezervē līdz 2023.gada aprīļa vidum, nevis pagarināt to darbību uz visiem laikiem, kā pieprasījuši vairāki politiķi gan opozīcijā, gan valdošajā koalīcijā.

Šolcs uz Merca izteikumiem atbildēja ar pārmetumu sašķeltības veicināšanā.

"Tie, kas runā par šķelšanos, apdraud valsts saliedētību," parlamentā paziņoja Šolcs, piebilstot, ka pašlaik tā rīkoties neesot pareizi.

"Nenovērtējiet par zemu mūsu valsti, nenovērtējiet par zemu valsts pilsoņus," sacīja Šolcs.

Vācijai ir ievērojami samazinājusies dabasgāzes piegāde no Krievijas pa cauruļvadu "Nord Stream 1", un valdība cenšas nodrošināt energoapgādi ziemai.

Valdības lēmums par AES ir saasinājis domstarpības valdošajā koalīcijā, ko veido sociāldemokrāti (SPD), zaļie un liberālā Brīvo demokrātu partija (FDP). Zaļie vēlas, lai tiek izpildīts viņu agrāk dotais solījumus slēgt atlikušās trīs AES līdz 2022.gada beigām, bet FDP vēlas, lai AES turpina darboties ilgtermiņā, palīdzot samazināt elektroenerģijas cenas.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais